Radiopuhelimet - Avaruus (1997)

1 stem

Finland
Label: Bad Vugum

1. City (3:18)
  2. Professori (3:26)
  3. Hra Mulkku & Rva Rasva (4:07)
  4. Tirkistelijä (4:45)
  5. Jatkakaa Harjoituksia (3:27)
  6. Kaupunkilaisjärkeä (1:50)
  11. Tervetuloa (2:33)
  12. Enteitä (2:12)
  13. Merellä (9:45)
avatar van joxxah
Voor de nieuwsgierigen: Radiopuhelimet (de radiotelefoons) is een een oude band uit Oulu, een stad in Finland, aan het noorden van de Botnische Golf. "Avaruus" ("open") is het eerste album dat ik van ze kende.

Muzikaal hangt het ergens tussen Motorhead en Nomeansno. Serieus! Gruizige gitaren spelen staccato riffjes en loopjes. "Bosgnoom" en drummer Jyrki Raatikanen spijkert het allemaal aan elkaar, en zanger J.A. Maki spuwt zijn teksten als een zeehond met bronchitis.

Zoals ook het geval is bij het album Oulu on kaupungin nimi ("Oulu is de naam van de stad") nemen ze gas terug op het laatste nummer, wat op beide albums tevens het beste nummer is. Een kleine tien minuten gruizige hypno-rock vol vreemde feedbackjes en andere geluidjes.

De hoezen zijn voor zover ik weet van Maki's hand, en stellen vaak typisch finse taferelen voor. Hier uiteraard het noorderlicht, en als ik me niet vergis is deze foto gemaakt in de buurt van Sodankyla, zo'n 200 kilometer boven de poolgrens.
Op het album "Hiljaista" een typische vogel die ik slechts nog in Finland gezien heb, op "Maaseteilya" zaagt een man met een kettingzaag in een bevroren meer. Etcetera.

Platen van Radiopuhelimet zijn ontzettend lastig te vinden. Zelf heb ik bijna alles van ze staan, dus wie geinteresseerd is kan contact met me opnemen.