múm - Sing Along to Songs You Don't Know (2009)

IJsland
Electronic / Pop
Label: Morr

1. If I Were a Fish (4:14)
  2. Sing Along (5:37)
  3. Prophecies & Reversed Memories (4:04)
  4. A River Don't Stop to Breathe (4:43)
  5. The Smell of Today Is Sweet Like Breastmilk in the Wind (4:45)
  6. Show Me (3:43)
  7. Húllabbalabbalúú (3:25)
  8. Blow Your Nose (4:05)
  9. Kay-Ray-Kú-Kú-Kó-Kex (3:55)
  10. Last Shapes of Never (2:25)
  11. Illuminated (4:07)
  12. Ladies of the New Century (3:45)
  13. Week of Wonders * (4:38)
  14. Amen Flutes * (4:14)
  15. Krippling * (4:44)
avatar van rustugan
Ik ben benieuwd wat dit album gaat brengen.

"Yesterday was Dramatic" en natuurlijk "Finally we are no one" waren natuurlijk prachtplaten. Go Go Smear the poison ivy was daarentegen wel leuk, maar kon het niveau van de andere 2 niet bereiken.

Hopelijk gaan ze met hun muziek weer de kant op van "Finally we are no one"

afwachten dus..

avatar van bas
bas
tot aan hun laatste single "Marmalade Fires" uit 2007 is múm sinds "Go Go Smear The Poison Ivy" niet meer dezelfde múm. Múm bestaat nu zelfs uit 7 (zeven!) personen, dus sinds de zusjes Valtýsdóttir zijn vertrokken is er veel veranderd. Ik vond juist de zusjes het typische geluid aan múm geven. Met het tegenwoordige zeventallige panel zijn zelfs de heren voorop gaan zingen. Het nieuwe múm klinkt folk en orchestraal en is heel wat anders dan het múm uit de tijd van 'Yesterday was dramatic'.

Ik verwacht dus niet dat ze terug zullen gaan naar hun 'oude' geluid, simpelweg omdat múm múm niet meer is.

Tja, vergelijk de pure magie van Yesterday Was Dramatic - Today is OK (nog steeds het beste elektronische album van de laatste 10 jaar) met dit...geen groep die in de loop van dit decennium zo laag gevallen is na een nochtans magistraal begin als múm zeker?

avatar van andnino
Als een band met een titel als 'The Smell of Today Is Sweet Like Breastmilk in the Wind' op de proppen komt, vraag ik me opeens heel sterk af waar de scheidingslijn tussen origineel en onnozel ligt.

avatar van bonothecat
Ik snap de negatieve teneur hier niet zo. Deze nieuwe cd is inderdaad anders dan ik van Múm gewend was, maar ik zie het als vernieuwing. Ik ben blij dat ze zich niet herhalen.

avatar van andnino
Let niet op mijn stem in dat geval, die is nergens anders op gebaseerd dan op Sing Along... op zichzelf. Ken het oudere werk niet bijster goed eigenlijk.

avatar van rustugan
andnino schreef:

Zal je ten zeerste aanraden om Finally we are no one en Yesterday was dramatic een keer gaan te beluisteren. Die scoren zeker weten hoger dan die 2.5 * die je aan dit album geeft

avatar van andnino
Staan al lang in de wachtlijst. Was alleen vaak niet zo in de mood voor dergelijke elektronica. Zal er de komende anderhalve week ook wel niet aan toekomen. Je hoort het nog wel een keer. Denk ik.

Aquila
bonothecat schreef:

Daar kan ik me wel bij aansluiten: gewoon een heel fijn en vrolijk album wat mij betreft. Vernieuwend zeker niet, maar het blijft wat mij betreft wel fris, afwisselend en heeft genoeg scherpe randjes. Als ik de 'oude' Múm met de zusjes wil horen zet ik wel een ouder album van hun op. Het nummer 'Sing Along' vind ik echt een topper en wat te denken van 'Kay-ray-ku-ku-ko-kex'. Kan trouwens ook erg van de voorganger "Go Go Smear the Poison Ivy" genieten.

Ik vind het ook wel een leuk album. Aan de Múm van het debuut en het prachtige concert van de bovenzaal in Paradiso destijds heb ik mijn hart verpand, maar dat wil niet zeggen dat dit geen mooie album is. Vind het wel leuk dat ze eens een makkelijke frisse liedjesplaat hebben gemaakt.

Aquila
'Last Shapes of Never' ook nog eens een prachtig nummer, blijft ook steeds heel erg hangen.

khonnor
Dit is gewoon een mooi album, niks meer, ook niks minder. Blijkbaar zijn velen nog altijd niet over het vertrek van de mum-zusjes heen.

Maar jongens, mum is nog steeds mum hoor, alleen anders. Het sprookjesachtige, de fixatie op "kinderlijke" of "naieve" geluidjes, de op t eerste zicht eenvoudige melodietjes, en de altijd prachtige invulling van de songs door streepjes viool, piano, fietsbellen, en wat nog meer...

Prophecies And Reversed Memories, Last Shapes of Never of A River Don’t Stop To Breathe zijn ook gewoon heel mooie liedjes. Echt niks mis mee,...

Dus, get over it. The old mum is gone, let the new mum begin....

avatar van Devoo
Ik ken enkel het album uit 2007 en vind die toch wel erg goed. Zal ik dit album dan iets vinden?

avatar van Devoo
Ik ken het antwoord zelf al. Ja! Vooral het nummer The Smell of Today Is Sweet Like Breastmilk in the Wind vind ik geweldig. Ik moet dringend eens die oudere albums beluisteren want naar het schijnt zijn die nog beter dan deze laatste twee?

avatar van Facedown
Devoo schreef:

Zeker, vooral Finally We Are No One is subliem!

avatar van Devoo
Ben die nu aan het luisteren.

Nieuwe op de luisterpaal.

avatar van freakey
Geen idee wat ik eerder in deze plaat hoorde....