Katra - Katra (2007)

1. Pimeys (0:34)
  2. Luominen (4:20)
  3. Tietäjä (3:04)
  4. Sahara (3:27)
  5. Tuonelan Suudelma (4:45)
  6. Haukka (3:48)
  7. Vaaratar (3:06)
  8. Valkeus (0:29)
  9. Niin Vesi Virtaa (4:13)
  10. Viides Kuu (4:18)
  11. Uhrilahja (3:23)
  12. Kuolemaa Ei Tullutkaan (4:22)
avatar van Rinus
Degelijk en genietbaar album van zangeres Katra Solopuro en Co. Katra heeft een goede stem, niet wild of extreem, maar juist zeer beheerst en soms zelfs heel ingetogen. Maar haar uithalen en lange tonen zijn zeer zuiver. De band bestaat voor de rest uit gerommeneerde muziekanten, die hun CV al aardig ingevuld hebben in het verleden.

De songs op het album zitten ook degelijk in elkaar. Het gaat nergens over de top, alles blijft zeer beschaafd, met het gevaar, dat je bij de eerste luisterbeurt denkt dat het ook nergens opvalt. Toch bevatten de songs vaak leuike folkthemaatje verweven in de melodielijnen, die het net even anders maken..

Dit is de oorspronkelijke finse versie van het album (de internationale versie is een jaar later uitgebracht onder de titel "Beast within"). Deze finse versie klinkt in mijn oren net iets authentieker, zowel door de taal, als door de mix en produktie. Bij de engelstalige versie lijkt het net, of dat de vocalen boven op de muziek liggen, in plaats van erin. Dit omdat de engelstalige teksten later weer zijn ingezongen door Katra. Produktie is top.