Sopor Aeternus & The Ensemble of Shadows - Sanatorium Altrosa (Musical Therapy for Spiritual Dysfunction) (2008)

Duitsland
Neoklassiek / Pop
Label: Apocalyptic Vision

1. Consider This: The True Meaning of Love [Instrumental] (5:41)
  2. Architecture II (7:23)
  3. Shave, If You Love Me [Remix] (6:46)
  4. La Mort D'Arthur [Instrumental] (3:00)
  5. Consider This: The True Meaning of Love [Original Version] (5:36)
  6. The Conqueror Worm II [Instrumental] (3:47)
  7. In der Palästra [Instrumental] (7:09)
  8. You May Lie on Your Back, If You Want to ... Even Close Your Eyes to Sleep (9:44)
  9. Les Fleurs du Mal [Instrumental] (5:14)
  10. Bitter Sweet [Instrumental] (5:31)
  11. Consider This: The True Meaning of Love (5:39)
Sanatorium Altrosa (Musical Therapy for spiritual Dysfunction) is het tweede remix-album van dit gezelschap en tevens 'zuster' van het album Les Fleurs du Mal : haast middeleeuwse klanken komen ons tegemoet, maar termen als gothic darkwave doe het vaak ook wel goed als je dan toch een stickertje wilt plakken op deze mysterieuze muziek van misschien nog wel een veel mysterieuzer artiest.
Sopor Aeternus (Anna-Varney Cantodea) is transgender: 'non-operative Male-to-female' aldus de beschrijvingen alhoewel Sopor zelf met 'she' wil worden aangesproken i.p.v. 'he'.
She, he, wel of geen afgemaakte operatie; het zal mij een zorg zijn. Het is de muziek waar het om draait en die is goed op dit album: heerlijke klanken strelen van tijd tot tijd je oor. Soms wat zwaarmoedig maar toch ook wel licht en hoopgevend hoe gek dat ook klinkt.
Het zal voor velen gewoon 'depressieve shit' zijn, maar dat ervaar ik dus niet zo. Nu ben ik sowieso niet vies van wat depressiviteit in muziek en ik zal al helemaal niet naar de scheermesjes grijpen.
Eigenlijk zeer geschikt om tijdens donkere winternachten te draaien, maar een zeer warme, zwoele zomeravond zoals vanavond doet het ook prima.....