Todd Snider - The Excitement Plan (2009)

Country
Label: Yep Roc

1. Slim Chance (2:48)
  2. Greencastle Blues (4:10)
  3. America's Favorite Pastime (3:11)
  4. Dollface (2:34)
  5. Bring 'Em Home (2:32)
  6. Corpus Christi Bay (3:56)
  7. The Last Laugh (3:48)
  8. Unorganized Crime (3:19)
  9. Barefoot Champagne (3:29)
  10. Don't Tempt Me (2:58)
  11. Money, Compliments, Publicity (Song Number Ten) (4:16)
  12. Good Fortune (3:14)
Davez
Nergens opzienbarend, nergens tenenkrommend slecht. Een ongeinspireerde plaat van een grootmeester.
Het beste nummer (Corpus Christi Bay) is een cover en dat zegt genoeg....
2.5*

avatar van potjandosie
geplaatst:
de uit Oregon afkomstige singer/songwriter (wijlen) Todd Snider maakte in de 90's een 4-tal albums met fraaie folk liedjes afgewisseld met meer roots rock getinte nummers die mij goed bevielen.

die roots rock is op dit album afwezig met merendeels spaarzaam geinstrumenteerde folk/country nummers met her en der wat blues invloeden. 11 eigen nummers van Todd Snider, waarvan 2 co-written het bluesy "The Last Laugh" met Peter Cooper en het up-tempo "Don't Tempt Me" co-written met Loretta Llynn een matig met haar gezongen duet, dat werd opgenomen met andere muzikanten. een nummer dat samen met "Bring 'Em Home" het enige up-tempo liedje is.

uitschieters zijn de folkblues van de opener "Slim Chance", het country getinte "Greencastle Blues" en het folky "Corpus Christi Bay" een prachtig nummer van Robert Earl Keen en de enige cover op dit album.

de achtergrond van zijn liedjes worden alle door Todd Snider toegelicht in het boekwerkje en een aantal daarvan, zoals "Doll Face" en "Money, Compliments, Publicity" worden via zijn story-telling met "spoken words" zang aan de man gebracht, iets dat op den duur tegen gaat staan. gebruik het woord voortkabbelen niet graag, maar in combinatie met de mindere kwaliteit van de liedjes, doet dit album dat helaas wel. zelfs de bijdragen van multi-instrumentalist Greg Leisz kunnen dat niet verhelpen.

duidelijk een mindere worp met weinig memorabele liedjes. van Todd Snider verscheen later een sterk live album "Near Thruths and Hotel Rooms" (2003) waarop hij in volle glorie te horen valt in zijn rol van folk troubadour met een prima selectie van zijn betere liedjes.

Album werd geproduceerd door Don Was (except tracks 6 & 10)
Recorded at Henson Studios, Hollywood, California

Todd Snider: guitar, harmonica, piano, vocals
Greg Leisz: dobro, steel guitar, background vocals
Don Was: upright bass, b.v.
Jim Keltner: drums

track 11 is gebaseerd op een uitspraak van Eddie Rickenbacker, World War 2 pilot - "You have reached the pinnacle of success as soon as you become uninterested in money, compliments and publicity"