The Sight Below - Glider (2008)

Electronic
Label: Ghostly International

1. At First Touch (4:53)
  2. Dour (4:53)
  3. Without Motion (4:38)
  4. Life's Fading Light (5:46)
  5. Further Away (5:59)
  6. The Sunset Passage (3:49)
  7. Already There (5:43)
  8. A Fractured Smile (5:08)
  9. Nowhere (8:19)
avatar van sluiswachter
Ik voel het woord 'GAS' opborrelen bij het luisteren naar deze muziek. 'Esthetisch' is het woord dat er bij past, maar is het ook goed? Of is esthetisch altijd goed? Wie?

tuktak
the sight below heeft zeker goed naar wolfgang voigt zijn gas geluisterd en die invloeden verwerkt in deze plaat. echter is de aanpak anders; daar waar voigt een organische brei van geluid heeft gesmeed, is er op deze plaat iets meer ruimte voor het individuele geluid.
voigt maakt eigenlijk gebruik van klassieke samples, terwijl hier veel (ik denk zelf opgenomen) gitaarwerk valt te horen.
dit alles oversaust, dat dan weer wel, met zeer herkenbare gas-geluidsmassas.
een andere gelijkenis is dat beide projecten zo nu en dan ondersteund worden met een dreinende 4/4 beat. die beat klinkt op deze plaat af en toe een beetje te aanwezig en plat, daar waar hij door voigt vaak heel subtiel op de achtergrond is gelaten. ook is de beat bij gas ook continu net iets veelzijdiger en diverser.

de vergelijking naar gas is een terechte, maar alleen op basis van de globale sound. dieper bekeken en op basis van kwaliteit wint gas het op alle fronten.
misschien moet dit wel niet getoetst worden met gas als referentiepunt, want de aanpak is anders, de uitwerking is anders, dus zo ook het resultaat, want dat is opzich best wel goed.

avatar van sluiswachter
Goed verhaal . Je hebt duidelijk een dieper begrip van deze muziek dan ik. Maar ik ben het in ieder geval met je eens dat die vierkwartsbeat hier soms wat plat is. Zelf vind ik deze muziek momenteel wat beter dan GAS (ik heb 'Nah und Fern' in de kast staan), maar ik moet beide releases hun tijd nog gunnen.

avatar van John Doe
Zeer zeer mooi. Doet me weer sterk denken aan Casino Versus Japan's eerste, waarvan een aantal nummers erg hierop lijken. Alleen is het daar ietsie pietsie rauwer, wellicht ook mede door wat oudere productie methoden.

Dit soort muziek vind ik ideaal bij een reis door natuurlijke omgevingen, hoewel je dan misschien beter niet achter het stuur kunt zitten wegens de extreem hoge ontspannenheid. Verschilt van persoon tot persoon.

Het woord esthetisch kan ik ook wel hierbij plaatsen, omdat het allemaal heel aangenaam en kloppend klinkt in een verder mooie stijl. En ja, esthetisch is opzich altijd goed, omdat het een positieve connotatie heeft. Als iets voor jou smaakvol (=esthetisch) is, valt het ook binnen jou smaak.

avatar van trebremmit
Heel mooi inderdaad, het doet mij wel wat denken aan Port-Royal. Jammergenoeg is de beat wat eentonig en plat maar voor de rest is dit zeer ontspannend en dromerig.

avatar van jurado
trebremmit schreef:

Dat is ook meteen het grote euvel op deze plaat waardoor het nog al eens uit balans raakt en begint te irriteren.
Dat is jammer van de gruizige melodieën en wollige scapes die over het algemeen erg mooi zijn.
3.5 (krap)