Aphex Twin - Xylem Tube EP (1992)

Electronic
Label: R&S

1. Polynomial-C (4:44)
  2. Tamphex [Headphuq Mix] (6:29)
  3. Phlange Phace (5:02)
  4. Dodeccaheedron (5:48)
avatar van John Doe
Prachtige eerste werk dat onder de naam ''Aphex Twin'' is uitgebracht. Z'n latere werk is hierin al te herkennen, erg vooruitstrevende muziek. ''Polynomial-C'' heeft het gevoel van een klassieker, erg sfeervol. Iets dat Aphex Twin's muziek haast kenmerkt en mede daarom is hij zo verdomd goed. 5 sterren waard in mijn boek, deze track.

''Tamphex'' klinkt als een wilde pioneer van acid-muziek en weet je aardig het hoofd op hol te brengen.

''Phlange Phace'' heeft een erg bedrukte sfeer. Doffe beats en een doorratelende trommels begeleiden een onverschillige melodie. De compositie is erg mooi, de geluiden worden weggehaald en teruggezet en het is een interessant gebeuren. de ratelende trommels komen bijvoorbeeld even terug als een soort typemachine-geluid.

''Dodeccaheedron'' is wel de aanvoerder van duistere tracks op deze al duistere EP. Een mooie doorslepende beat opgebouwd uit speciale geluiden sleept je door het nummer heen waarbij mysterieuze orgeltonen langskomen en vreemde mensenkreunen.

avatar van Onderhond
Naar aanleiding van het berichtje van John Doe deze maar even gedownload. En ik ben best onder de indruk. Voor een EP uit 1992 klinkt dit nog steeds zeer goed. Leuk trouwens dat dit op het R&S label gereleased werd. Hebben wij Belgen weer wat om fier over te zijn .

Meer zelfs, "Polynomial-C" is simpelweg een geniale schijf. Overheerlijke melodie die het gehele nummer moeiteloos weet te dragen. Ken het nummer pas, maar het heeft gewoon alles van een klassieker. "Tamphex" neigt wat meer naar de hardcore uit die tijd. Nogal wat samples die later ook in hardcoretrackjes verwerkt zouden worden, alleen de bass is een stuk doffer. Leuke track, dat zeker. Bonst lekker weg, en is zeer dansbaar.

"Phlange Phace" klinkt wat typischer Aphex, met wat complexere ritmes en wat geglitch, met een best aangenaam melodietje op de achtergrond. "Dodeccaheedron" sluit de EP af, en vormt een duidelijk knik naar James' latere werk. Prachtige track, heerlijke en duistere waves overgoten met wat simpele maar wel boeiende ritmes.

Al bij al een zeer boeiende EP, waar vooral "Polynomial-C" en "Dodeccaheedron" fier staan te blinken. De andere twee tracks klinken net iets te verouderd voor een echt hoge score, maar toch een dikke vette 4*. Mooie ontdekking, dank John Doe

avatar van Yak
Yak
Onderhond schreef:

R&S (wat staat voor Renaat & Sabine ) was echt een label van wereldklasse, op dezelfde eenzame hoogte als Warp. Daar mogen jullie Belgen inderdaad terecht trots op zijn.

Onderhond schreef:

Oké leuk om dit te lezen. Door jou berichtjes ben ik ook tot heel wat ontdekkingen gekomen, dus een bedankje terug hierbij. Ik heb nog niks gezet bij de artiest ''Amon Tobin'' maar dat is ook wel iets om te checken voor je, niet direct iets in jou straatje maar kwalitatief en een beetje richting Squarepusher.

''Polynomial-C'' spookt nog door m'n hoofd als ik ga slapen terwijl ik de EP twee uur daarvoor heb gedraaid. Dat komt doordat de sfeer veel indringender is dan die van andere muziek.

Ik weet niet of je de ''On EP'' van Aphex Twin al hebt beluisterd, maar daar zal je vast van genieten.

Over R&S mogen 'jullie Belgen' wel fier zijn ja, morgen ga ik trouwens naar I Love Techno in Gent. Mede om The Prodigy twee keer te zien in 1 week, heerlijk.

avatar van John Doe
Verhoogt naar 4,5*. 4 was toch net te laag, hiervoor. Als ik het vergelijk met de On EP, vind ik ''Polynomial-C'' wat beter, ook al krijgt ''On'' 5 sterren van me. De wilde acid van Tamphex, het typemachine nummer ''Phlange Phlange'' en het sterke ritmische industrial nummer ''Dodeccaheedron'' zijn ook allemaal goed. Moeilijk te zeggen of ze slechter of beter zijn dan bij ''On EP'', beide EP's zijn erg lijkend op elkaar kwa kwaliteitverdeling. Ach ik verhoog die ook wel, maar deze waardeer ik door ''Polynomial-C'' net even wat meer.

avatar van Gyzzz
Een leuke EP dit. Opener Polynomial-C zit dicht tegen de 5 sterren aan en is een van de beste AT-tracks die ik ken. Ik houd bij Aphex Twin vooral van de wat muzikalere nummers, met veel melodie erin, en Polynomial-C is daar een uitstekend voorbeeld van.

Tamphex is helaas een stukje minder. Niet slecht, maar het komt op mij een beetje ongecontroleerd over, toch zeker geen onvoldoende, want er is ook wel weer wat moois in te ontdekken. Phlange Phace is weer een stukje beter, de drum blijft vrij dreunend, maar er komen weer iets meer mooie melodieën bij.
En met Dodeccaheedron is er ook nog een erg mooie afsluiter. Het klinkt inderdaad erg duister allemaal, mooie klanken en aardige drums eronder. Het had me niet verbaasd als dit nummer geen drums had bevat.

Al met al een van de betere, zo niet de beste, Aphex Twin EP's. Kleine 5*, ruime 3*, ronde 4* en kleine 4,5* voor de aparte nummers maken een gemiddelde van 4,1. 4* dus.

Joyrex
Goed nieuws voor de verzamelaars, R&S heeft na zijn herrijzenis besloten om enkele klassiekers overnieuw te persen, en de Xylem Tube EP is er één van. De nieuwe persing is wel al in mei 2006 gebeurd, dus ik weet niet of er nog exemplaren voorhanden zijn.

avatar van Yak
Yak
Maar Xylem Tube en nog een zooitje andere EP's zijn toch al een keer heruitgebracht door R&S? 'Vintage R&S' heette dat, ergens zo rond '99 geloof ik. Ik heb deze in elk geval met zo'n Vintage R&S-sticker erop.

avatar van John Doe
hehe, liggen nog wel hier en daar, hier zag ik 'm nog. Het gaat wel alleen om vinyl dat herdrukt is. Digeridoo, SAW 85-92 en Classics's (= Digeridoo + Xylem Tube) waren ook al herdrukt (door R&S). Caustic Window 3xLP en Quoth 12'' van Polygon Window zijn vorige week heruitgegeven.

avatar van Leonard91
Dit is me net allemaal wat te hectisch en te hard, maar nummer 1 is een klassieker, wat een nummer, het laatste nummer is ook nog wel mooi. De andere twee doen me niet zoveel. 3*

avatar van John Doe
Dodeccaheedron vind ik sowieso ook een 5 sterren nummer. Heel gewarpte en stoere horrortrack waar Polynomial-C juist een perfect dromerig poppy werkje is. Dodeccaheedron moet je eigenlijk eens uit een groot geluidssysteem in het donker blazen om makkelijk goed te ervaren. Geldt ook voor de tussenliggers trouwens. Probeer je maar eens voor te stellen wat voor vibe deze intelligent dance noise dan zou geven...

avatar van klaezman
Godallejezus, probeer maar 'es met je handen uit je broekje te blijven bij zulke hemelse muziek. Aphex Twin blijft voor mij Twin Peaks on drugs. Lovin' it!

avatar van RogerV
Weer een aantal bloedmooie en slepende tracks van Rchard D. James. Een sterke melodramatische sfeer weet hij in deze muziek te verwerken.

avatar van shimahero
Enkel de eerste track bekoort me. Maar wel een geweldige track.