Mikis Theodorakis - The Ballad of Mauthausen / Six Songs (1966)

Griekenland
Wereld
Label: EMI

1. Asma Asmaton (6:26)
  2. O Andonis (3:09)
  3. O Thrapetis (3:55)
  4. Otan Teliossi O Polemos (4:48)
  5. Kourastika Na Se Krato (3:15)
  6. O Iskios Epesse Varis (3:19)
  7. Pira Tous Thromous T'Ouranou (2:50)
  8. Stou Kosmou Tin Aniforya (3:52)
  9. To Ekremes (3:26)
  10. Tòniro Kapnos (3:23)
Onlangs kwam ik op de klassieke verzamel-cd serie Aangenaam Klassiek 2006 het nummer Song of Songs (Asma Asmaton) tegen van Mikis Theodorakis. Een aangrijpend gezongen nummer door Maria Farandouri met als thema de concentratiekampen in de tweede wereldoorlog.
Die vier nummers, The Ballad of Mauthausen, zijn geinspireerd door een boek van Iakovos Kambanellis die in zijn boek Mauthausen beschrijft hoe het was een politiek gevangene te zijn in een concentratiekamp te Oostenrijk. Ondanks het nare thema spreekt de hoop op liefde de boventoon.
Alle 4 de nummers vind ik ongelooflijk mooi en ik werd er spontaan verliefd op.
Vervolgens krijgen we Six Songs (Farantouri Cycle) en helaas, helaas, daar heb ik weinig mee. De zang van Farandouri is nog steeds prachtig en melancholiek maar verder krijg ik er te veel Demis Rousos beelden bij. Ik kan weinig met deze typisch Griekse nummers.
Het is jammer dat deze 6 nummers toch de hoofdmoot vormen van dit album want hierdoor valt de score minder hoog uit dan ik zou willen.
Mocht ik het album splitsen dan krijgt The Ballad of Mauthausen een dikke 4* en kom ik voor de Farantouri Cycle niet verder dan 2*.
Inderdaad: 3* is dan het eindresultaat.

avatar van Orbilin
Ken je de vertolking van Liesbeth List? Ik denk niet dat ze tegen Maria Farandouri op kan, maar evengoed is zij een fenomenale zangeres, en de Nederlandse taal maakt het wel indringender.

Theodorakis' werk is wat poppy, maar door zijn melancholie zeker de moeite waard. Hoogtepunten zijn het Hooglied en De klokken van de hel.

"Liesbeth List zingt Theodorakis" complete LP 1967 - YouTube

marleone
Mauthausen: Ongelofelijk mooie, tijdloze muziek over een ongelofelijk duister hoofdstuk in de geschiedenis. Onnoemelijk prachtig vind ik dat.