The Blue Aeroplanes - Beatsongs (1991)

Label: Chrysalis

1. Huh (3:54)
  2. Yr Own World (4:34)
  3. Angelwords (3:19)
  4. Fun (3:24)
  5. Cardboard Box (6:44)
  6. My Hurricane (6:39)
  7. Aeroplane Blues (3:46)
  8. Jack Leaves / Back Spring (4:31)
  9. Colour Me (5:48)
  10. Streamers (3:36)
  11. The Boy in the Bubble (4:42)
  12. Sixth Continent (5:45)
avatar van Rainmachine
Weer een prachtig album van de Blue Aeroplanes. Dit is een van de albums waarop ik nog steeds vreselijk uit mijn koekie kan gaan. Het door elkaar geweven gitaarwerk is van een verbluffende schoonheid. Wat ik wel grappig vind is dat sommige nummers mij aan onze eigen Serenes doen denken, ik weet bijna zeker dat de platen van de Aeroplanes ook bij deze heren in de kast stonden. Luister maar naar het nummer Fun en trek je conclusie, zeker het refrein. Het nummer had zo op Barefoot & Pregnant kunnen staan. Er staan hier ook een paar mindere broeders op maar als de Aeroplanes het goed raken dan is het ook meteen heel erg goed en dan neem je de iets mindere nummers voor lief. Angel Words is bizar fraai, en Sixth Continent is de klap op de vuurpijl, een magistraal dynamisch nummer. Niet zo goed als Swagger maar het zit er zeker niet ver van af.

Driven at last across the whole country,
I was a trace of lines, past mines and villages,
I was a map of the new,
Some of us are routes some destinations,
Some turned to self-defeating circles,
But I'm a new constellation to learn

avatar van Chameleon Day
Stonden hier nog geen berichten? Deze is zeker fijn, zegt mijn herinnering me. Heb hem denk ik al zeker 20 jaar niet meer gedraaid. Binnenkort maar weer eens doen. Ken alleen deze. Destijds in de 90s gekocht, maar (kennelijk) nooit de behoefte gehad om meer van de band te ontdekken. Toch maar eens doen...

Chameleon Day schreef:

Nee nog geen berichten, raar maar waar. Als je 'm pakt draai dan even Angel Words, Jack Leaves en Sixth Continent. De hele plaat is echter de moeite waard. Gewoon lekker om je weer even onder te dompelen in de Aeroplane blues.

avatar van Premonition
Ik heb Swagger ergens op zolder liggen. Beetje verkeerde tijd, met Madchester en Shoegaze, als triggers in de UK. Aardige gitaarband met een soort wave versie van Byrds-gitaren, zoals The Church, The Smiths en ik hoor ook veel REM.

avatar van Rainmachine
Tijd om de zolder weer even op te gaan Premonition. Wie weet wat je nog meer tegenkomt.

avatar van Premonition
Rainmachine schreef:

Laatst veel tegengekomen, ga namelijk binnenkort verhuizen.
Veel wave albums, waarvan ik niet meer wist dat ik ze had, waaronder dus Swagger.

avatar van Rainmachine
Oh, oh, oh dat wordt genieten geblazen!

avatar van Rainmachine
Zoals Sixth Continent worden ze toch niet meer gemaakt. Wat een knalnummer blijft dat!

Dollar boy and biscuit girl
mix worlds. I’m included,
I’m honoured. Where’s the premise?
that birds fly home
and death’s roost is right here.
We make a trinity and jump.
Right, that’s our pyramid, there, fixed.

avatar van Rainmachine
Dit weekend weer even een Blue Aeroplanes vibe. Wat een waanzinnig fraai album blijft dit toch en het valt mij ook nu weer op dat een band als de Serenes haar invloeden hier vandaan heeft gehaald. Luister maar naar het nummer Fun. Voor de rest is het genieten blazen bij nummers als Angelwords, Colour Me en Sixth Continent. Prachtig gitaarwerk, het dwarrelt als vallende blaadjes door de speakers. Swirl, it swings...