The Gourds - Bolsa de Agua (2000)

Roots / Rock
Label: Sugar Hill

1. El Paso (3:09)
  2. Jesus Christ with Signs Following (4:05)
  3. Big Santiago Bust (1:40)
  4. Receipts and Fevers (3:47)
  5. Pickles (3:01)
  6. O Rings (3:09)
  7. Bugs (3:12)
  8. Waterbag (4:07)
  9. Hallelujah Shine (3:36)
  10. Layin' Around the House (2:36)
  11. Meat Off the Bone (3:47)
  12. Flamenco Cabaret (2:34)
  13. Turn My Head Around (4:22)
  14. Tearbox (2:20)
  15. High Highs & Low Lows (9:35)
avatar van T.O.
Over Americana gesproken, Zach!

El Paso is echt zo'n nummer voor in de auto op Route 66

avatar van Zachary Glass
T.O. schreef:

Over Americana gesproken, Zach!

El Paso is echt zo'n nummer voor in de auto op Route 66

Ik las destijds een artikel over The Gourds, ze repeteerden in een wankel hok naast een oude treinlijn - prachtig . Vervolgens hoorde ik El Paso op een Oorgasm-cd en dacht: "dit is werkelijk iets voor mij"

Ik zal binnenkort opnieuw moeten luisteren om tot een soort uitsluitsel te komen qua punten:)

Americana - yeah .

avatar van Zachary Glass
T.O. schreef:

Die cd heb ik ook!

Hij was zelfs mijn eerste kennismaking met Coldplay en Muse, geloof ik

Idem dito bij mij. Ik dacht in eerste instantie: "sjonge - dat Coldplay-groepeke (was het niet Shiver ?) heeft wel veel weg van Jeff Buckley"

DutchViking
Als liefhebber van americana en alt-country probeer ik steevast de nieuwste pareltjes op die gebieden te pakken te krijgen. The Gourds kende ik tot voor kort nog niet, maar gezien de goede beoordelingen op deze site moest ik er eigenlijk wel even achteraan gaan.

Opener El Paso klinkt erg eigentijds en doet me vooral denken aan The Bottle Rockets, niet in de laatste plaats vanwege de karakteristieke zang van Kevin Russell, die als twee druppels lijkt op die van zijn evenknie Brian Henneman. De goede lijn wordt doorgetrokken met de meezinger Jesus Christ, maar daarna wordt het mij net wat te melig of zijn de songs gewoon niet sterk genoeg omdat de vaart ontbreekt of omdat ze niet "pakkend" genoeg zijn. Daarnaast vind ik het accent van Russell net iets te nadrukkelijk aanwezig, wat geen positieve uitwerking heeft op het songmateriaal.

Bugs is nog wel een leuk instrumentaal tussendoortje en Flamenco Cabaret klinkt door haar zuidelijke invloeden nog vrij eigentijds, maar het moment om Bolsa de Agua af te zetten is voor mij dan al aangebroken. Net op dat moment komt nog het nog enigszins acceptabele, opbeurende Turn My Head Around, maar een geweldige beoordeling zit er helaas niet in. Ik heb het album inmiddels in zijn volledigheid nogmaals beluisterd, maar mis de rockende drive die Slobberbone heeft, de kracht om tegelijkertijd pakkende en authentieke songs te schrijven a la Drive-By Truckers of Steve Earle en de uit duizenden herkenbare eigen stijl die Los Lobos zo bijzonder maakt. Ook de al aangehaalde The Bottle Rockets vind ik net wat beter.

Al met al krijgt Bolsa de Agua nog wel een voldoende, met 3* ben ik uiteindelijk nog vrij coulant.