Future Beat Alliance - Disconnected (2001)

Electronic
Label: Delsin

1. Numerical Noise (5:48)
  2. Sweet (5:02)
  3. Highs and Lows (5:34)
  4. Almost Human (5:08)
  5. Void (5:51)
  6. Back Stroke (5:37)
  7. Until Tomorrow (6:51)
  8. Launch and Travel (6:32)
  9. Audio Photo (6:07)
  10. Cyberactive (5:36)
avatar van T.O.
Een Brits electronicaproject op een Amsterdams label. Dit album vraagt om een Onderhondse beschrijving.

Het begint meteen goed met Numerical Noise. Een broken beat vol met hihats, claps, kicks en snares. Daarover heen melancholische waves ( ) en typische Detroit-techno geluiden. Naar het eind van het nummer toe lijkt de maker zijn inspiratie een beetje verloren te hebben, maar soit. Het blijft een mooie opener.

Opvolger Sweet kiest voor een ouderwetse 4/4 beat. Vage atmosferische waves volgen. Een schattig synthbasje zorgt voor de groove. In het midden van het nummer wordt er weer overgeschakeld naar een complexe breakbeat. De gebruikte akkoorden worden ook meteen wat aparter. En dan eindigt het plotseling.

Highs and Lows opent vrolijk met bongo's en cymbalen. Het acid-baslijntje kan er ook nog wel bij. Funky synthaccenten complenteren het geheel. Melodie ontbreekt grotendeels, maar het contrasteert desalniettemin mooi met de voorgaande tracks.

Almost Human. Beetje saaie track. Wederom dezelfde ingrediënten, maar niet inventief gebruikt. Void gebruikt een rechttoe rechtaan breakbeat. De bekende waves volgen. Geluiden en bas zijn iets scherper deze keer.

Back Stroke heeft een erg mooie oldschool-achtige sound. Erg spacy hier en daar. Helaas loopt ook hier het tweede gedeelte een beetje dood. Jammer van het goede idee. Until Tomorrow biedt meer van hetzelfde.

Launch and Travel lijkt dan weer erg veel op Back Stroke, met dezelfde akkoorden. Wel een dansbaarder nummer. Misschien wel één van de betere nummers van het album zelfs, omdat het een duidelijk geheel is. Ook Audio Photo is door zijn hoge laidbackgehalte een goeie track. Beetje housy nummer zelfs.

Afsluiter Cyberactive gaat een beetje de pure electronicakant op met zijn piep-en-knor-geratel. Een aardige, melancholische melodie, maar verder weinig bijzonders.

Al met al een dertien-in-een-dozijn album, omhooggetild door enkele bovengemiddelde nummers. Ik geef hem 3*.