Tinariwen - Imidiwan: Companions (2009)

Mali
Wereld / Blues
Label: Independiente

1. Imidiwan Afrik Temdam (3:32)
  2. Lulla (3:49)
  3. Tenhert (5:28)
  4. Enseqi Ehad Didagh (5:40)
  5. Tahult In (4:10)
  6. Tamodjerazt Assis (4:51)
  7. Intitlayaghen (4:49)
  8. Imazeghen N Adagh (3:46)
  9. Tenalle Chegret (5:43)
  10. Kel Tamashek (3:16)
  11. Assuf Ag Assuf (4:53)
  12. Chabiba (3:21)
  13. Ere Tasfata Adounia (4:53)
  14. Desert Wind (4:19)
Als voorproefje is track 2 al gratis downloadbaar via deze link:
Download Tinariwen's Lulla | Music | guardian.co.uk

uitgesteld deze release, komt pas 3 augustus

djarend schreef:
uitgesteld deze release, komt pas 3 augustus

Volgens hun website is hij gewoon al uit, hoor.
(en na even zoeken is hij zelfs ook al pindakaasbaar).

avatar van djarend
klopt, alleen in NL dus niet, heb het net uitgezocht, in UK bv al wel en aan pindakaas doe ik niet, smerige boel

vanson
prachtige hoes!

ik kan niet wachten...de vorige twee albums worden nog erg vaak gedraaid hier....

avatar van djarend
klopt ook al, ben ook benieuwd, heb ze ooit op Lowlands gezien, was toen supertof.

avatar van the hustler
Principieel ben ik ook tegen pindakaas. Een echte CD geeft toch nog altijd veel meer voldoening dan een download. Maar wie een release aankondigt op 29 juni en die dan (plaatselijk) uitstelt tot 3 augustus, is niet goed bezig. Dat is gewoon slecht beleid.
'k Was echt niet geneigd om te wachten tot de zomer half voorbij is, om van deze muziek te kunnen genieten. Laat ons zeggen dat intussen het broodje pindakaas de opgewekte honger al wat kan stillen tot het restaurant opengaat: De CD koop ik later wel.

Bon, "Imidiwan" staat hier al enkele dagen op, verrast niet echt maar stelt zeker ook nergens teleur. Iets rustiger, meer in de stijl van "Radio Tisdas" dan van zijn voorgangers "Amassakoul" en "Aman Iman". De gitaren zijn hier wat minder prominent aanwezig, maar het geheel klinkt nog steeds even begeesterend en verslavend als we van Tinariwen mogen verwachten. 't Is gewoon meer van hetzelfde. Enkel de instrumentale bonustrack "Desert Wind" hadden ze voor mijn part mogen weglaten. Voor de rest: geen slecht woord erover.

Voor wie een hekel heeft aan pindakaas, maar toch zijn honger al wat wil stillen, is dit misschien een tip:Terakaft: die band bestaat voornamelijk uit oud-leden en familie van Tinariwen. De gelijkenissen tussen hun muziek is dan ook groot, maar ze hebben toch elk een eigen geluid. Terakaft - Akh Issudar (2008)

avatar van djarend
Helemaal eens, raar beleid om hem zo laat in NL uit te brengen, maar als je naar de betere winkels gaat hebben ze hem wél staan hoor, ik had hem ook, 3 verkocht en krijg er komende week weer 5 binnen.......... en heb hem nog niet eens écht kunnen luisteren want die 3 verkocht ik in no time dus moet even wachten eer ik een beoordeling kan geven. Er zit overigens ook nog een DVD bij, een soort docu over de band op locatie gefilmd in natuurlijk de Sahara en ik zal die Terakraft ook een proberen, ken ik niet en ook nog nooit hier gehad,,,,,

Fair enough, djarend:

'k Was dit weekend jarig, en de nieuwe van Tinariwen was een uitgelezen kadootje geweest.

Maar 'k heb bezoek gekregen van Jack Daniels, Jim Beam en nog een zootje ongeregelder. Stuk voor stuk meer dan goeie kameraden, zeg maar gerust: echte vrienden. Mij hoor je dus niet klagen, hee.

Voor weinig euro is deze CD+DVD ondertussen al bestelbaar op 't internet. Niks voor mij: beluister hem eerst om je er van te vergewissen hoe goed ie is, en koop hem dan liever bij de vakman: dan ben je tenminste zeker dat je aanschaf ook kwalitatief top is.

En als je daar dan toch bent: vraag ook eens naar "Etran Finatwa", "Toumast" en "Tartit": dat is nog Touareg Sahara Blues, het beluisteren meer dan waard.

avatar van Savant

Bestel bij de vakman voor meer euro? Een cd is toch een cd? Of zijn de cd's bij de vakman voorzien van een extra laagje van het een of ander? Goud? De geur van de muziekofiel?

Punt is: mensen die bij een vakman komen weten wat ze willen kopen. Dus die kunnen ook gewoon op internet bestellen. Mensen die niet weten wat er te koop is komen in de regel ook niet bij de vakman.

Ja, ergernis. u leest het goed. Domme redeneringen dienen te worden afgestraft, zeker als er voor eigen parochie wordt gepreekt.

avatar van the hustler

Ik ga hier niet ontkennen dat een op het eerste zicht belachelijk paljaske van repliek dienen mij soms wel een beetje kan verblijden. Maar zeg manneke, wat is uw probleem eigenlijk? Gaan we zo beginnen? Gaat het niet goed met je? Denk je dat ik er enige baat bij heb om muziekaankopen te promoten, laat staan via ofwel vakhandel ofwel internet? Langs geen kanten.

Trouwens: in de categorie "preek eens voor eigen parochie", kom je namelijk zelf eerder nogal schrijnend over als stinkende downloader die zichzelf op misplaatste manier probeert te vrijwaren. Uw "bijdrage" is op zijn zachtst gezegd teleurstellend. Om niet te zeggen: eerder misplaatst.

Als er spraakverwarring ontstaat omdat we weliswaar beide verondersteld worden om op MM toch ietwat fatsoenlijk woordgebruik te hanteren, ondanks het feit dat we nauwelijks in staat zijn om ons eigen dialect te interpoleren naar een soort van imaginaire standaard die tegenwoordig als Algemeen Nederlands aanvaard dient te worden, maar die niemand spreekt, laat staan foutloos kan schrijven; dan zal me dat weinig of niets spijten. Uw ongenoegen is begrijpelijk, maar interesseert mij geen zak. Geen kloten. Nada. Noppes. Rièn de knots.

Zo. Was dit al ergerlijk genoeg voor jou, of zal ik nu ook eens zo dom als jij beginnen doen?

Als je kunt lezen, en je voelt je genoopt om te reageren, wees vrij.
Wat vind je eigenlijk van dit album? Nog niet gehoord, zeker?

Oei, vooraleer de mods ons een standje geven wegens off-topic gezever, wou ik toch nog even kwijt dat "Imidiwan: companions" een album is dat me zeer goed smaakt. Het feit dat ik zelf wel al eens een tijdje in de sahara vertoefd heb, zal daar wel niet vreemd aan zijn. Niet dat het daar allemaal zo'n festijn was, hee. De hitte stak meestal dik tegen, de droogte ('k ben zelf barman, kun je nagaan) was onuitstaanbaar uitputtend, het koffiegruis dat je daar te drinken krijgt was niet te zuipen, de stank en het lawaai van de kamelen ben je rap beu, de tapijten die ze je daar willen verkopen hoefde ik niet per sé; om maar te zeggen dat er ook mindere momenten waren.

Maar de muziek was een openbaring en de sensualiteit van de buikdanseressen was van het uiterst onvergetelijke type. Van het Tamasheq verstond ik geen woord maar dat was in die context helemaal niet erg. Bon. Voor een portie begeesterende Touareg blues mochten ze me altijd in 't midden van de nacht wakker komen maken. Zelden gebeurd, want meestal was ik 's nachts nog uiterst klaarwakker hee (dat is dan weer een voordeel van het barman-zijn).

Punt is, dat ik bereid ben om je te vertellen waarom ik dit album van Tinariwen toegevoegd heb op MM, dat ik bereid ben om te vertellen waarom ik teleurgesteld was dat deze release zo lang op zich doet wachten, mede door het feit dat er al zo reikhalzend lang naar uitgekeken werd; dat ik bereid ben om je te vertellen aan de hand van persoonlijke anekdotes als muziekliefhebber waarom ik liever muziek koop bij de vakhandel, dan dat ik bestellingen doe bij supermarkten, postorderbedrijven of internetsites.

Als het de bedoeling is dat ik mij zou storen aan uw wel erg domme veralgemeningen, dan heb je er vooralsnog helaas geen snars van begrepen. Laat staan dat ik het achterlijk gezeik dat je hier daaromtrent meende neer te hoeven schrijven, zou willen afstraffen.

't Is 't gevoel dat telt. Wat voel je als je de muziek hoort?

En dat blijft toch heel wat anders dan eigenbelang, ergernis of domme redeneringen.

avatar van Savant
Zenuw geraakt? Het is nogal veel tekst voor iemand die zich niet opwindt. En nee, ik koop mijn cd's, heb deze ook en vindt het een goede plaat. De beste van de 4 tot nu toe. Ook live gezien in de Melkweg. Een aanrader.

4 sterren derhalve. En voor jou een diepe buiging. Tegen zoveel oprecht bedoelde beledigingen, goed bedoelde raad en superieur taalgebruik ben ik niet opgewassen. Chappeau! Helaas heb ik van het meeste van wat je schreef, zoal je in al je oneindige wijsheid al voorzag, geen snars begrepen. Ik voelde er gelukkig wel wat bij. Een soort kramp. En aangezien je me toch zo aan het duiden was...enig idee wat dat kan zijn, die kramp?

avatar van judgepaddy
FF naar de luisterpaal.
Scheelt weer een tochtje naar de "vakman", alvorens hem te bestellen op internet of te downloaden of wat dan ook.
Klinkt wel aardig maar ik heb er na nummer 2 even geen zin meer in.
Komt misschien nog wel. Levert de vakman er ook een buikdanseres bij? Wellicht scheelt dat.

Hee nummer 3 klinkt toch wel mooi,...
Ik laat hem nog even opstaan.

Savant schreef:
...enig idee wat dat kan zijn, die kramp?

Wat voor kramp is het? Lachkramp? Meestal veroorzaakt door gebrek aan humor,
maar dat zal hier niet van toepassing zijn.

Buikkramp? Meestal veroorzaakt door hele kleine rotbeestjes in het eten.
Remedie: de hap lang genoeg verhitten vooraleer naar binnen te werken.

Of zijn het spierkrampen? Meestal veroorzaakt door uitdroging en te slappe spieren.
Remedie: voldoende water drinken, zoals de kamelen.

Meer informatie hierover is te vinden op het internet.
vb: http://www.euromemo.be/krampen.htm

Indien de klachten verergeren, gelieve u te wenden naar de dichtstbijzijnde vakman,
in dit geval zal een huisarts wel volstaan.

Van harte beterschap.

avatar van Savant
Bedankt voor het meedenken. Ben al naar de huisarts geweest. Het bleek een diarreeaanval te zijn.

Overigens, the White Album op een, da's niet verkeerd. En gevoel voor humor heb je ook.

Dankjewel voor je beterschapswens,

Zwierige groet,

Savant

beaster1256
zeer waardige opvolger , met en extra dvd erbij voor 10.99 bij cd wow , de plaat laat the desert blues op een ontroerende manier horen , prachtig !

avatar van essence
Lekker loom, gedrenkt in de hitte en de droogte van de sahara. Geen noot te veel, geen kreet te veel. Heel sterk, maar misschien net dat ietsje minder dan "Aman Iman"? Nog tig luisterbeurten en ik zal het antwoord weten ...

avatar van Cor
Cor
Mooie, soms schroeiende woestijnblues. Het geluid van Tinariwen bevalt mij goed, maar ik merk na 4 albums dat er geen grote veranderingen op het menu staan.

avatar van trebremmit
Geheel onbekend met dit genre, desert blues uit Mali, maar de laatste paar dagen heb ik dit album vaak afgespeeld en het bevalt me zeer goed, vooral het hypnotiserende gitaargeluid vind ik fantastisch, leuk om weer eens totaal wat anders te ontdekken.