Als een gazelle in de avondse savanne, op de uitkijk, uitkijkend naar de nieuwe dag. Zo toont Maxayn Lewis haar uitgesproken Afrikaanse profiel. “It was hard for us then, It is hard for us now.” Maar de warme gloed van de ondergaande zon straalt af op de broeierige muziek en mist zijn effect op de gazelle niet. “We’ve been trying for days, And I know we’re gonna make it.”
Hun debuutplaat weet een bijzonder goed en warm gevoel over te brengen, een “alles is niet peis en vree, maar alles kan peis en vree zijn”-soort gevoel. Hun, een band genoemd naar de zangeres, waarbij vooral Andre Lewis als producer en multi-instrumentalist een belangrijke rol speelt, hun, die ongedwongen hun ding kunnen doen weten hun ontspannen plezier in de huiskamer te brengen. Het feit dat er een live opgenomen jam op de plaat staat, die For Jack, schetst meteen de juiste sfeer. Als een laatavondse live-sessie beweegt deze muziek zich om je heen. Niet te misverstaan dat dit wel degelijk goed opgebouwde, afgewerkte nummers zijn!
Opvallend zijn gelijk de twee Rolling Stones covers, ook nog eens twee van hetzelfde album, waarmee ze eigenlijk zo’n kwart van hun album hebben hernomen, best een grappig gegeven. Wel is meteen duidelijk dat hun bedoeling niet is om de originelen naar de kroon te steken, moeilijk ook met nummers die na die drie jaar de klassiekerstatus al hebben moeten bereikt. Met hun sound doordrenkt van keys en blazers weten ze een paar leuke vondsten toe te voegen en blijft de feel zeer relaxt en vrij. We coveren de Rolling Stones, big deal, twee keer, big deal, keep playing that funky music!
Met hun eigen nummers weten ze af en toe een nog diepere indruk op te wekken. De albumopener is meteen een geweldige compositie met de hele band in topvorm, alvast een visitekaartje van Maxayn! Het daaropvolgende liefdevolle Song bevestigt en je vraagt je af waarom deze band niet meer erkenning kreeg en krijgt.
Het meest intrigerende nummer is Doing Nothing, Nothing Doing. Aangedreven door een dwarsfluit en een stevige ritmesectie blijft alles toch in een soort lazyness hangen, die tekst en zang wel bijzonder goed complementeert, een aanklacht tegen laksheid. Er is plaats voor wat losse improvisatie, wat de song wel lekker luchtig en boeiend houdt.
Niet toevallig dat deze gazelle zo uitkijkt, met de zon aan de horizon. Dit album straalt veel positieve vibes uit. De sound van Maxayn weet de harten te verwarmen door een zeer eigen, vrije aanpak. Ze doen wat ze graag doen, spelen wat ze zelf willen horen, als muzikant bestaat er toch geen grotere vrijheid! “And I know we’re gonna make it.”