Shining - VI: Klagopsalmer (2009)

Zweden
Label: Osmose

1. Vilseledda Barnasjälars Hemvist (6:39)
  2. Plågoande O'Helga Plågoande (6:49)
  3. Fullständigt Jävla Död Inuti (8:02)
  4. Ohm (Sommar Med Siv) (7:10)
  5. Krossade Drömmar Och Brutna Löften (5:06)
  6. Total Utfrysning (16:46)
avatar van andnino
Dit doe ik niet vaak, maar ik begin met een 4*, al bij mijn eerste luisterbeurt. Oftewel: onder de indruk.

avatar van henk_loos
andnino, heb je m al dan?? Ik wacht nog steeds in spanning af! Volgens mij issie officieel nog niet uit, toch?

avatar van andnino
Volgens mij ook niet. Ben nog geen Shining fan van het soort dat de albums direct bij de release koopt. Alhoewel ik deze ooit misschien nog wel eens ga aanschaffen. Tot die tijd doe ik het met het lek.

avatar van mayhemblik
Weet iemand wanneer dit schijfje uitkomt??

Volgens berichtgeving kwam hij 30 juni uit.

avatar van andnino
Tell you what. Hij is al bestelbaar, en heb mensen ook al horen zeggen dat hij in sommige cd winkels lag.

avatar van mayhemblik
Op de pedalen dan maar om dit plaatje met gezwinde spoed op te halen.

avatar van henk_loos
Nou, ik heb hem nog steeds niet in mn handen, maar gelukkig was hij te pindakazen... Heb hem intussen een aantal keer geluisterd en ik ben weer in mn nopjes! Wat een plaat is het geworden zeg!

De eerste luisterbeurt was slikken.. het is absoluut geen Halmstad 2 geworden! Tuurlijk, het ligt in het verlengde, maar het is geen herhalingsoefening geworden.

Het openingsnummer ramt er gelijk in. Geen intro, maar gelijk een pot (black) metal voor je kiezen. Halverwege de track een kleine rustpauze en daarna weer vol op het gas! Er zijn voor de sfeer ook nog wat toetsen toegevoegd en die tillen de track voor mij naar een hoger niveau..

De tweede track 'Plågoande O'Helga Plågoande' is Shining ten voete uit.. Een mid-tempo track met zieke zang (zoals we van Kvarforth gewend zijn).. Maar dan.. na 2,5 minuut begint gefluister en jawel.. cleane zang! En daar komt ie nog goed mee weg ook. Dit stuk doet me een beetje denken aan Opeth.. en dat is positief!

De derde track 'Krossade Drömmar Och Brutna Löften' is een van mijn favoriete nummers van het album geworden. Een heerlijke pot Black met goeie solo's en het is bijna onmogelijk je hoofd stil te houden.

Op de track 'Fullständigt Jävla Död Inuti' gaat het feest weer 'vrolijk' verder. Een rustig begin met een fluisterende Kvarforth, daarna een clean deel en een geweldige gitaarsolo. Op een of andere manier klinkt het nummer helderder dan Shining ooit geweest is. Het is even wat anders dan ik persoonlijk van Shining gewend ben, maar het smaakt me prima.

De vijfde track is naar goede Shining-gewoonte een instrumentaal nummer geworden. Akoestische gitaar, laag tempo. Het draagt allemaal bij aan de sfeer die Shining steeds weer weet te creeeren.

Het laatste nummer is de derde 'Utfrysning'-track van Shining.Een dik 16-minuten durende track die in het verlengde ligt van de vorige twee Shining-platen. Laag tempo, depressieve sfeer, een grommende Kvarforth, desolate piano en een zieke sample. Een perfecte afsluiter voor een (voor mij bijna) perfect album.

Ik wilde afsluiten met de opmerking dat Shining weer een pareltje van een plaat heeft afgeleverd binnen het genre. Het probleem is alleen dat Shining inmiddels een genre op zich is geworden. Het heeft haar eigen draai gevonden en is iedere keer weer innovatief. Shining weet iedere plaat weer een stap vooruit te doen maar nog steeds herkenbaar te blijven. Chapeau voor dat..

Hulde aan Shining.. berg die scheermesjes maar weer goed op..

avatar van andnino
Ziekelijk goed. En dat blijft. Nu al een van mijn favorieten, dit jaar.

avatar van kramerdude
Ik durf het bijna niet te zeggen maar....plaat.....van......het......jaar.....? misschien wel, ik ben diep onder de indruk!

avatar van Sir Spamalot
Tweede luisterbeurt deze week ook al en ik vind het indrukwekkend. Overigens een mooi lapje tekst / review / mening van henk_loos.

Thanks.. Sir Spamalot..
Deze plaat is werkelijk belachelijk goed.. na de eerste paar luisterbeurten een 4,5*.. Ik verhoog hem naar 5*, waardoor hij op gelijke hoogte komt met V: Halmstad..
Binnenkort komen ze naar Tilburg bij het Doom tot Dust Festival en daar ben ik ZEKER weer van de partij.. Hopelijk blaast het me net zo omver als in Baroeg eerder dit jaar..

avatar van mayhemblik
Na de eerste luister beurt dacht ik, ja nou kenne we dat trukje wel, ruig, schreeuwen, a-koestieke gitaar en weer ruig.
MAARRRRRRRRRR!!!!!!!!!!!!!
Na meerdere luister beurten loop ik te schreeuwen, ben ik ruig en heb ik de acoustische hippie gitaar van mijn wijlen vrouw zo diep in haar donder gepropt dat Angus Young daar nog een puntje aan zuigen.
Waar ik alleen niet zo van gecharmeerd ben zijn de Zack Wylde gitaartjes, echt niet nodig dat soort gefreubel!!

avatar van Eddie
Gister bij het optreden geweest in de Willemeen Arnhem, ik kende shining al van het debuut 'Within Deep Dark Chambers'. Die plaat heb ik destijds al een 4,5 gegeven. Ik ben echter niet bekend met overig werk van deze band, noch met de band zelf.

Over de muziek kan ik kort zijn GE-NI-AAL. Ik heb deze gisteravond gelijk meegenomen en ik ben erg onder de indruk. Sfeervole passages worden geweldig mooi afgewisseld met black metal passages zonder uit de bocht te vliegen. Het doet me het meest denken aan bands als Tiamat of de oude moonspell.
Het optreden zelf was echter andere koek, en dan met name het gedrag van zanger Kvarforth. kijk, ik kan een hoop hebben, ik kijk niet op van een beetje in je zelf snijden, sigaretten peuken op je buik en armen uit drukken, ik heb genoeg Black metal shows gezien om daar niet van op te kijken. Wanneer de zanger het echter nodig vindt om tijden het eerste nummer zijn hand in broek te steken begin ik wel iets te fronzen, maar gelukkig ging dat nog goed en hield hij zijn zaakje binnen boord . Echter wanneer hij gaat staan tongworstelen met zijn eigen bassist gaat dat mij veels te ver, maar zelfs dat kan ik nog van me af zetten. Waar ik echter wel de grens trek is dat meneer de zanger het nodig vond om een slok wijn te nemen en deze uit te spugen in de mond van een toeschouwer en hem vervolgens te trakteren op een potje ouderwets huig ruilen.

Maar Eddie waarom ben je dan niet weggegaan? hoor ik u vragen. Tsja de entree was maar 15,- dus dat was geen drijfveer om te blijven. Echter tussen alle ranzigheid door zette Shining wel een dijk van een optreden neer, op een vreemde manier pastte alle ranzigheid ook nog wel bij de genialiteit van de muziek waardoor ik toch geboeid bleef kijken, ik weet niet of ik het nog een keer wil zien, en uit voorzorg zal ik zeker nooit vooraan gaan staan. Maar ik ben wel weer een ervaring rijken.

leander?
De enige reden, inderdaad, waarom ik nooit naar een concert van Shining zou gaan. Hoe geniaal de muziek ook is.

avatar van Eddie
leander? schreef:

Kan ik me heel erg goed voorstellen. Ik denk dat ik ook niet gegaan was als ik het van te voren geweten had, ik vond de muziek echter te goed om weg te lopen. Als één van de twee voorprogramma's ('Svart Crown' en 'Enthroned') waren we zonder twijfel weg gegaan.

avatar van Metalhead99
Machtig mooi album, ik ben nog nooit bij een optreden van ze geweest, ik wist niet dat hun zulke rare dingen uithaalden tijdens optredens. Dat trekt mij toch niet, maar de muziek zelf is geweldig.

yorgos.dalman
mayhemblik oreerde:

Op de pedalen dan maar om dit plaatje met gezwinde spoed op te halen.

pure poëzie! alleen nog een pakkend riffje eronder en wat anomale drumsolo's en je kunt in het voorprogramma van Shining gaan staan...

avatar van AOVV
Geweldige plaat. Hij haalt het niet bij 'Halmstad', maar ach, dat is geen schande. Het laatste nummer is echt monumentaal, en daarvoor zijn er ook memorabele momenten genoeg. Donker, duister, illuster. Kies een adjectief, zou ik zo zeggen, je zit altijd goed.

avatar van JSPR_G
Op mijn cd is de tracklist als volgt:

1. Vilseledda Barnasjälars Hemvist (6:39)
2. Plågoande O'Helga Plågoande (6:49)
3. Fullständigt Jävla Död Inuti (8:02)
4. Ohm (Sommed Med Siv)(7:10)
5. Krossade Drömmar Och Brutna Löften (5:06)
6. Total Utfrysning (16:46)

De volgorde is dus wel hetzelfde (afgaande op de lengte), maar de titels kloppen hier op MuMe niet (of er bestaan verschillende versies..).

En de hoes is ook verschillend..

avatar van JSPR_G
Halmstad is hun meesterwerk, maar dit album moet er echt niet veel voor onderdoen. Shining is in recordtempo uitgegroeid tot een van mijn lievelingsbands. Dat 4de nummer (Ohm op mijn doosje) alleen al, heerlijk!

avatar van niels94
Shining is een kwaliteitsband, zo blijkt meer en meer naarmate ik hun discografie verder leer kennen. Ze halen altijd wel een standaard. En af en toe is het dan zo geweldig als Halmstad. Dat dat hier niet zo is, is allesbehalve een schande, want het is weer genieten van de ellende die Shining hier in 50 minuten schept.

Vrolijke hoes ook

avatar van stoepkrijt
JSPR_G schreef:
En de hoes is ook verschillend..
Op Metal Archives kom ik een andere hoes tegen. Ik neem aan dat je die bedoelt. Een heel mooi ding, veel mooier dan de hoes die hier op MuMe staat.

Wat Ohm betreft: dat nummer is prachtig! Ik luister dit album nu voor het eerst en dit nummer maakt meteen indruk. Ik ben ondertussen allerlei andere dingen aan het doen, maar dit nummer weet toch mijn aandacht te trekken. Verrukkelijk intro, mooie zang en fijn gitaarspel. Dit springt er meteen uit. (Voor de duidelijkheid: dat nummer van 7 minuut 10 dus.)

avatar van Edwynn
stoepkrijt schreef:

Hoes uit het linkje is de originele hoes. Dus wie een mooie kopie heeft, mag hem aanpassen

avatar van stoepkrijt
Correctie ingediend! Waarom een lelijke hoes op de site zetten als er een mooier alternatief is?