Collective Efforts - Trail Mix (2005)

1 stem

Label: Arcthefinger

1. Moving Forward (3:51)
  2. Way Too Long (3:44)

met H2o en DJ Sky

3. Another Soulful Song (3:37)
  4. GP (Interlude) (0:26)
  5. No Worries (3:40)

met Gripplyaz

6. A Peaceful Place (4:00)
  7. Touch My Soul (3:17)

13. Let It Alone (3:12)

met Manchilde

14. Define (2:46)
  15. Po' Folks (3:16)
  16. Growth Part II (3:51)

met Minamina Goodsong

17. Doin' Alright (3:40)
  18. Slow Down (2:59)
  19. Seasons (2:40)
  20. Playin' with Fire (3:40)

21. Verseability (2:47)

met Klev

22. Strugglin' (3:58)

met Gripplyaz en Rob Wonder

23. Place on This Earth (3:27)
  24. What Is Captivating You? (0:19)
  25. Rhymes for Life (2:55)
Mb.
Collective Efforts is een uit Atlanta afkomstige Hip-Hop groep bestaande uit J. Mil, Ben Hameen en Bambu. DJ Creashun is officieus het vierde lid. De groep kenmerkt zich vooral door een toegankelijke sound met een veelal luchtige en positieve boodschap. Het album Trail Mix vormt zich hierop geen uitzondering.

De plaat luistert daardoor, ondanks de lange duur, lekker weg. De rappers zijn op alle gebieden vrij aardig, zonder memorabel te worden. De producties stralen warmte uit en zijn naar gevoel wat constanter dan de vocalen. Over het algemeen kun je stellen dat de heren vermakelijke muziek hebben gemaakt, zonder echt moeilijk te willen doen.

Dit neemt overigens niet weg dat er een paar pareltjes op staan, maar vanwege de lange duur van de plaat vallen deze wat weg achter de overheersende doorsnee. Dat vind ik jammer, want als de vele fillers weggehaald waren hadden we hier te maken met een kleine klassieker binnen zijn genre. Trail Mix is nu niet meer dan redelijk.