Chicago - At Carnegie Hall, Vols. 1-4 (1971)

Alternatieve titel: Chicago IV

Rock / Jazz
Label: Chicago

1. In the Country (10:34)
  2. Fancy Colours (5:16)
  3. Does Anybody Really Know What Time It Is? (Free Form Intro) (6:22)
  4. Does Anybody Really Know What Time It Is? (3:26)
  5. South California Purples (15:35)
  6. Questions 67 and 68 (5:36)
  7. Sing a Mean Tune Kid (12:54)
  8. Beginnings (6:29)
  9. It Better End Soon: 1st Movement (2:55)
  10. It Better End Soon: 2nd Movement (Flute Solo) (5:01)
  11. It Better End Soon: 3rd Movement (Guitar Solo) (2:43)
  12. It Better End Soon: 4th Movement (3:09)
  13. It Better End Soon: 5th Movement (2:09)
  14. Introduction (7:11)
  15. Mother (8:21)
  16. Lowdown (3:59)
  17. Flight 602 (3:33)
  18. Motorboat to Mars (3:00)
  19. Free (5:05)
  20. Where Do We Go from Here? (4:08)
  21. I Don't Want Your Money (5:24)
  22. Happy Cause I'm Going Home (7:57)
  23. Make Me Smile (3:31)
  24. So Much to Say, So Much to Give (1:00)
  25. Anxiety's Moment (1:09)
  26. West Virginia Fantasies (1:31)
  27. Colour My World (3:27)
  28. To Be Free (1:22)
  29. Now More Than Ever (3:25)
  30. A Song for Richard and His Friends (6:59)
  31. 25 Or 6 to 4 (6:35)
  32. I'm a Man (8:52)
  33. Listen * (4:15)
  34. Introduction * (6:36)
  35. South California Purples * (12:41)
  36. Loneliness Is Just a Word * (2:44)
  37. Free Form Intro (Naseltones) * (5:58)
  38. Sing a Mean Tune Kid * (10:50)
  39. An Hour in the Shower: A Hard Risin' Morning Without Breakfast / Off to Work / Fallin' Out / Dreamin' Home * (5:59)
  40. 25 Or 6 to 4 * (6:20)
Pieter Paal
Dit is Chicago live op hun best, maar in het vinyl-tijdperk was het aanschaffen van het geheel een hele dure grap.

avatar van Hans Brouwer
Het beste live album allertijden.

Op MuMe wordt wel eens gediscusieerd over wat nou eigenlijk het beste live album is. En eerlijk is eerlijk, ik heb mij ook in die discussie gemengd. Albums als Deep Purple 's "Made in Japan", "Slade Alive!", Led Zeppelin 's "How the West was Won", "Yessongs", "Neil Young Unplugged" en ga zo nog maar een tijdje door, zijn albums die strijden om die ere titel.
Eén album wordt vrijwel nooit genoemd: "At Carnegie Hall, Vols. 1-4 (1971)" van Chicago. Sinds kort weet ik dat dat geheel ten onrechte is. Chicago 's meesterwerk "Chicago Transit Authority" ken ik al sinds mijn jonge jaren maar dit live meesterwerk van Chicago kende ik niet. Nou, At Carnegie Hall is eveneens een meesterwerk. Nummers van de eerste drie studio albums worden door Chicago op verbluffende wijze ten gehore gebracht.
U weet het, ik heb met alle gebruikers van MusicMeter het allerbeste voor. Als ik U één welgemeend advies mag geven: maak U deze 15e augustus een uurtje vrij uit Uw zaterdagse beslommeringen en ga naar de eerste beste cd zaak en koop "At Carnegie Hall, Vols. 1-4 (1971)". Laat U zich niet misleiden. Het latere werk Chicago kan niet in de schaduw staan van wat Chicago op dit album laat horen. Het is een feest om naar Chicago te luisteren.
4 stemmen met een gemiddelde van 3,25 is te laag. Ik zet er mijn 5***** tegenover en ik hoop van harte dat er nog veel 5***** stemmers zullen volgen.

avatar van Hans Brouwer
Hans Brouwer schreef:
Eigenlijk wel benieuwd of er nog gebruikers op MuMe zijn die mijn goed bedoelde advies van vanmorgen hebben opgevolgd en Chicago 's live meesterwerk "At Carnegie Hall, Vols. 1-4 (1971)" hebben gekocht vandaag . De meeste winkels zijn inmiddels gesloten . Mocht U er om één of andere reden niet toe gekomen zijn om "At Carnegie Hall, Vols. 1-4 (1971)" vandaag te kopen: er zijn altijd nog sites zoals Bol.Com en CDWow waar U dit, ik durf haast wel te zeggen, beste live album allerijden kunt bestellen . Doen hoor!!

avatar van PinkEclipse
Hans,

Je hebt gelijk. Een beetje aan mijn aandacht ontsnapt, terwijl ik dit album al 30 jaar in mijn bezit heb.
Ik draai het dus niet alle dag.
Inderdaad een prachtige registratie van een live-concert van een band die zeker in zijn begintijd zijn eigen soud neerzette. (ondermeer met blazers)
Bedankt Hans, dat je er weer aan herinnerde.

Dit was in de jaren 70 een set van 4 LP's. Ik meen te herinneren dat het toen ook verkrijgbaar was als 2 dubbel-LP's. Het was toen wel flink sparen (volgens mij was die toen 40 piek), maar dan haal je toch echt wat in huis dat de prijs meer dan waard is.
Ik heb deze als laatste aangeschaft, omdat de nummers al op de studio-albums stonden en ik 'bang' was dat het een herhalingsoefening zou zijn. Chicago is live net zo'n goede band als op hun studio-platen. Dit live-pakket komt nog uit de betere jaren met multi-instrumentalist Terry Kath. Na zijn overlijden zou de spot meer op de zang van Peter Cetera (die ook een prima bassist is) gericht zijn.
Een ander leuk live-document is de CD "Live 1969" dat overal voor een grijpstuiver verkrijgbaar is.
De geluidskwaliteit van At Carnegie Hall is natuurlijk veel beter.

In 2005 bracht Rhino Records een geremasterde versie uit met een 8 tracks bonus CD met alternatieve versies en nummers die niet op de originele versie aanwezig. zijn.

Stijn_Slayer
Ik lees overal berichten over de slechte geluidskwaliteit. Goed, het is niet de meest dynamische opname, maar ik vind dat toch wat overdreven. Wat vlakjes is het wel.

Ik stoor me meer aan het langgerekte karakter van enkele nummers. Bij 'It Better End Soon' maakt Chicago het zelfs wel erg bont. Ik kan het meestal wel waarderen als er gejamd wordt en er ruimte voor improvisatie is, maar zo gek veel stelt het allemaal niet voor en het gaat maar door.

Vind het vaak toch een beetje tamme uitvoeringen. Het klinkt niet zo sprankelend, fris en energiek als op de eerste studio albums. 'Lowdown' bijvoorbeeld. Het vuurtje gaat gewoon niet branden. Het is ook wel een hele lange zit. Voordeel is dat je op cd nog wel makkelijk kunt skippen/programmeren, want met een beetje eigen ingrijpen is er best wat van te maken.

avatar van zoppo
De box met 4 LP's is 20 jaar geleden bij een verhuizing uit mijn handen geglipt en slechts 1 LP heeft de val overleefd (een trap van een meter of 10)
Mooie concertregistratie, maar een beetje te veel van het goede. Sommige nummers bevatten eindeloos gepiel. Zoals Stijn zegt "het gaat maar door".
Fijn beeld en geluid van Chicago uit deze periode, met de legendarische Terry Kath:
Chicago - 25 or 6 to 4 (Live at Tanglewood 07/21/1970) - YouTube

avatar van liefkleinhertje
Om dit hele gebeuren samen te vatten dit is uitgebreid en als je daar tegen kunt heb je wel een kleine 3 uurtjes luisterplezier
Deze CD begint eerst 3 minuten met het stemmen van de instrumenten waarna de groep aangekondigd word en dan vliegen tijdens de nummers de gitaar ,fluit ,keyboard en drum solo's je om de oren
Motor Boat to Mars is een drum solo en voor de zekerheid krijg je er in I'm a Man nog een maar dit is dan ook 1971 en toen was dat normaal
Als ze alles er tussen uitgeknipt hadden was ik zeker niet blij geweest maar een puntje van kritiek is wel dat soms de studio versie van een nummer mij wat beter in de oren klinkt

avatar van zoppo
Vorige week de 4 LP box voor de tweede keer gekocht. In 2014 noemde ik het "eindeloos gepiel", nu "eindeloos lekker gepiel". Mijn vrouw klaagt ook dat ik de laatste jaren veel meer muzikaal gepiel aankan. Hoe dan ook: halve punt erbij!

Tja. Inmiddels 2e hands de 4lp box kunnen vinden bij de lokale zaak hier te Venlo. 4 zalige lps in ook nog eens goede staat. Tenminste tot nu toe nog niks gehoord waar ik van schrok. Zelfs de poster, het boekwerkje en wat er zoal niet bij zat, zit er gewoon in. Live at Carnegie Hall blijft na al die vele jaren nog een meer dan geweldige live set van een goed geoliëde machine met de naam Chicago. Zo behoort een live set dan ook te zijn. Helder geluid, zeker voor die tijd dan toch, en de meest geweldige nummers komen hier voorbij. Nu ben ik al trouwe adept zeker lichtelijk bevooroordeeld als het aankomt op een beoordeling hiervan. De recht geaarde fan, liefhebber en volger weet edoch waar ik het over heb. Of het de beste live lp ware valt te bezien, tenslotte zijn er meer gegadigden voor zo'n titel maar dat ie sws hoog tot hoger tot wellicht hoogst gaat scoren, dat moge duidelijk zijn. De oude cd box staat hier ook nog. Edoch oude muziek moet je zeker op ouderwets good old vinyl beluisteren. En eerlijk ware eerlijk, de eerste 10 lps, min of meer, werkelijk legendarisch. Daarna was de koek helaas op met de hartige smaak en verviel de band in zoetsappigheid en oppervlakkigheid en dus meer radiovriendelijk materiaal. Deze Live at Carnegie Hall als testament aan those days. They ain't never coming back. Dat ware een zekerheid. Helaas. Dompel Uwes onder in de live maalstroom die Chicago heet en geniet ten volste van hun meer dan schitterende muziek. Legendarisch dus.