Chicago - Chicago XI (1977)

Label: Chicago

1. Mississippi Delta City Blues (4:42)
  2. Baby, What a Big Surprise (3:06)
  3. Till the End of Time (4:49)
  4. Policeman (3:59)
  5. Take Me Back to Chicago (5:18)
  6. Vote for Me (3:45)
  7. Takin' It on Uptown (4:46)
  8. This Time (4:49)
  9. The Inner Struggles of a Man (2:44)
  10. Prelude (Little One) (0:52)
  11. Little One (5:40)
Jack in the Box
Ik had het vorige album gekocht en een vriend van mij had deze plaat gekocht. XI is duidelijk veel beter.
Het eerste nummer is meteen raak.
De hits Baby, what a big surprise en Take me back to Chicago zijn hier aanwezig en hebben wat weg van hun grootste knaller If you leave me now.
Till the end of time was ook een nummer dat meteen in mijn hoofd bleef hangen. Vote for me is ook mooie plaatkantopener.
Wie weet gaat iemand dat nummer nog eens gebruiken voor een verkiezingscampagne.

avatar van musician
Ik mag graag de loftrompet over Chicago steken, zoals bekend.

Maar ik vind dat Chicago XI juist een mindere plaat is dan Chicago X en alleen het laatste gedeelte weet nog een halfje extra aan sterren op te leveren.

Chicago begint hier wel ernstige vermoeidheidsverschijnselen te vertonen, creatief uitgeblust te geraken, gemakzucht komt om de hoek kijken, met andere woorden, hier had ingegrepen moeten worden in tijd. Maar ja, If you leave me now was juist een wereldhit, het publiek zat te wachten op een opvolger.

Zich niet realiserend waarschijnlijk, dat ze met terugwerkende kracht aan het oudere werk moesten beginnen.

Ondanks de aanwezigheid van het wat flauwe Baby, what a big surprise en Take me back to Chicago aan de ene kant en If you leave me now op Chicago X aan de andere kant, mag je daar haast uit concluderen dat de singles die de hitlijsten halen geen garantie zijn voor een goede cd (of juist integendeel bij Chicago X).

Kortom, ik vind Chicago XI haast bijna neigen tot een eerste Chicago niemandalletje, daar werd tot voor kort een stuk beter gespeeld.

Wat op dit album meteen opvalt is dat Peter Cetera alleen op het nummer Baby, What a Big Surprise lead zingt. Hij was op zoek naar een soort If You Leave Me Now part 2.
Dit was ook het laatste album met Terry Kath. Het eerste nummer is een oude song die hij vaak live speelde. Op de eerste plaatkant staan de betere songs.
Aan zo'n song als Take Me Back To Chicago is goed te horen dat ze terug verlangen naar de jaren dat ze nog echte Chicago-muziek maakten.

Take me back to Chicago het nummer van deze plaat. De hit Baby...blabla blaa, aurgh zeg, tenenkrommend. Kennelijk was de wereld er wel aan toe want na If you leave me now heb ik zo'n beetje Chicago verlaten en werd het succes meer mondiaal. Helaas helaas maar ja als het verkoopt wat te doen dan. De titel van Take me back kun je op meerdere wijzen interpreteren. Zie dan ook hun nieuwste wapenfeit, veel blazers en wel degelijk een Take me back gevoel. Naar band en stad.