Proem - Songs 4 the City Bus (2004)

Electronic
Label: Coredump

1. Maxilla (2:37)
  2. Radius (2:57)
  3. Scapula (3:19)
  4. Route 1 (3:27)
  5. Cynical Landlord (3:57)
  6. Cynical Landlord [Esem Remix] (5:11)
  7. Route 1 [Nautilis Rmx V2] (4:10)
  8. Slevoh (3:59)
  9. Afternoon Nap (9:01)
avatar van Onderhond
Om even te bekomen van Plaid, even een leuk reviewtje. Proem wordt zo stilaan wel een persoonlijke favoriet in het hokje "rustige doch licht gekraakte chille muziek", waar ook Dryft toe behoort. Denk Gridlock - Trace, maar dan wat minder scherp.

Niet dat het gewoon chille ambient is, verre van zelfs. "Maxilla" heeft best wat schraperige samples in zich. Knappe ritmes, een zeer leuk melodie sampletje en een heerlijke backing wave maken de track mooi af, en zorgen voor een stijlvolle opener. "Radius" gaat op hetzelfde elan verder. Een iets donkerder begin, waarna de track rustig en sfeervol weet open te bloeien, en zo weet ook "Scapula" zich op te bouwen. Allemaal zeer mooie tracks, die één voor één weten te overtuigen. "Route 1" is nog zo'n track, weer een donkerder, glitchy zelfs, begin, dat daarna openbloeit door enkele minimalistische melodietjes en een prachtige wave. De Nautilis Rmx voegt hierbij nog een geniale voice sample, zodat deze Rmx tot één van de toppers van het album verheven wordt.

"Cynical Landlord" is weer een prachtige track, waar ze de prachtige melodieën blijven halen, ik weet het niet, nog een trapje hoger getild door Esem in hun remix van het nummer. Weer een topper. "Slevoh" is melodieus net iets minder, maar da's dan ook de enige track die aan dit euvel lijdt. Verder best nog een aardig nummertje. Afsluiten doet Songs 4 The City Bus met "Afternoon Nap", wat mij betreft de absolute topper van dit album. Geniale ambient waves, prachtige, warme samples en sferisch verbluffend. Nummer waar ik echt "weg" bij ben, "elders", in nieuwe werelden. Muziek waar ik naar op zoek ben maw. Absolute 5* track. Als uitsmijtertje is er ook nog een leuk bonus trackje. Koddig, schattig nummertje dat het album perfect afrond.

Sterk album dus weer. Niet al te veel variatie, maar Proem lijkt wel een onuitputtelijke bron aan prachtige melodieën te hebben, dus wat mij betreft, niks te klagen. 4.5*

avatar van bas
bas
Zeer sterk album van Proem, aan te raden voor iedereen die van deze subtiele maar zeer duidelijke electronische muziek houdt. Inderdaad prachtige melodieen en volle beats die mij kippenvel kunnen geven als ik het hard door mijn koptelefoon opzet. het is iets 'normaler' dan Gridlock, maar op zich een heel eigen stijltje waar ik erg graag meer van zou willen horen.