William DeVaughn - Be Thankful for What You Got (1974)

Soul / Funk
Label: Chelsea

1. Give the Little Man a Great Big Hand (5:41)
  2. We Are His Children (5:18)
  3. Blood Is Thicker Than Water (7:24)
  4. Kiss and Make Up (2:53)
  5. You Gave Me a Brand New Start (2:43)
  6. Be Thankful for What You've Got (7:13)
  7. Sing a Love Song (3:27)
  8. You Can Do It (3:40)
  9. Something's Being Done (3:47)
avatar van zinulzki
Een lekker 'slaapkameralbum.' Heerlijk geproduceerde romantische soulmuziek, erg smooth gezongen.

avatar van Metalhead99
Inderdaad een lekker smooth Soul album. William DeVaughn zijn stem past perfect bij de sfeer van de nummers.

avatar van Angelo
Verschrikkelijk jammer dat juist zo’n bescheiden goedzak als William DeVaughn nooit enige vorm van succes heeft gekend. Gelukkig voor hem staat het, overigens door hemzelf geschreven, titelnummer bekend als een underground klassieker in het soul genre, en dat is in mijn ogen absoluut verdiend. “Romantische soul muziek” is nou niet bepaald de categorie waar ik persoonlijk dit album onder zou scharen (met uitzondering van Kiss and make up), daarmee doe je het album tekort, het valt eerder in de categorie “the truth, and nothing but the damn truth”. Want het maakt niet uit of hij zingt dat de hard-werkende bouwvakker gelijk staat aan de zakenman in pak (” Give the little man a great big hand / He don’t sit behind a great big office desk / In black shoes, three piece suit, white shirt, tie and the rest.”)...

Of dat onze Vader geen verschil ziet in de mensen (”You don’t have to be a millionaire / You can just as well be poor / And still receive the wonderful blessings that our father has in store / We are his children / He doesn’t judge children by the clothes on their back / And he doesn’t really care about (all) the things we’ve got.”), of dat er niets sterker is dan liefde (”Blood may be thicker than water, but nothings thicker than love.”)... Of dat we soms bescheiden en dankbaar moeten zijn voor wat we hebben (“Though you may not drive a great big Cadillac / Gangsta whitewalls, TV antennas in the back / You may not have a car at all / But remember brothers and sisters /You can still stand tall / Just be thankful for what you've got.”): William heeft niets dan de waarheid in pacht. Dat maakt dit een ontzettend mooi, en fraai album.

Niet alleen de teksten duiden op gepaste bescheidenheid. Zelfs de zang van William is bescheiden. Alsof dat nog niet genoeg is, is zelfs de instrumentatie bescheiden. Of je nou de minimalistische funk hoort, of juist minimalistische soul: het blijft altijd bescheiden. En juist vanwege die bescheidenheid (ik hoop dat ik het woord nu vaak genoeg heb gebruikt), verdient William 't om bij jou gedraaid te worden.

Liefhebbers van Marvin Gaye: wakker worden!

avatar van adri1982
Aha, dit album staat dus toch op deze site! Ik kon hem eerder niet vinden, maar wellicht heb ik toen De Vaughn ingetoetst i.p.v. DeVaughn. Overwoog zelfs om het toe te voegen (zweeg er zelfs over), maar dat hoeft dus niet meer.

Ja, ik ken deze soulzanger als de zanger van zijn enige hitje: Be Thankful For What You've Got. Staat op een 70's-verzamelaar, die ik rond mijn 22e levensjaar kocht. Prachtige song trouwens (uit 1973). De wereldberoemde triphopband Massive (Attack) zou dit 18 jaar later coveren als een track voor hun debuutalbum Blue Lines, dat ook hun eerste meesterwerk werd.

Ook dit albumBe Thankful For What You've Got is heel goed: Het begint al sterk met een mooie boodschap Give the Little Man a Great Big Hand. Dan volgt de wonderschone zweverige ballad We Are the Children, en Blood is Thicker Than Water is ook een mooi nummer, die stiekem toch wel op Be Thankful for What You've Got lijkt.

Deze vier genoemde nummers zijn iig de vier beste nummers op dit album, en eerlijk gezegd vind ik, dat deze toch wel meer aandacht verdiend.

Heerlijk album met prachtige soul. Zoals al geschreven is zou dit album wel wat meer aandacht mogen verdienen.

avatar van Edgar18
Niet helemaal mijn soort soul. Het is me allemaal wat te smooth en te veilig. Ik lees hierboven de naam Marvin Gaye, daar moest ik ook regelmatig aan denken.

avatar van gaucho
Ja, die hit zit wel helemaal in de lijn van Marvin Gaye, inderdaad. Niet alleen qua zang, instrumentatie en compositie, maar ook qua 'boodschap': wees tevreden met wat je hebt - een religieuze tekst die Marvin ook zelf gezongen zou kunnen hebben.

De titelsong is het enige nummer dan ik ken van dit album, maar dat is dan ook wel een pareltje dat het verdient breder onder de aandacht te komen.
Ik kende het al uit het verschijningsjaar: de single behaalde hier in Nederland zelfs nog de tipparade en was in die dagen regelmatig op de radio te horen. Ik heb het later op een verzamel-cd met soulnummers op de kop kunnen tikken. Daar bleek het ook nog eens in de lange (album-)versie op te staan. Werd ik helemaal blij van. Prachtig nummer.

De titelsong is ook het enige nummer dat ik ken van dit album, en die alleen al is perfect.

avatar van Film Pegasus
Een gezellig warm album. Op zich valt de muziek niet meteen op, maar het zorgt wel voor een heerlijke groove. Blood is ticker than water en naturlijk Be thankful for what you got springen er bovenuit. Met 8 nummers is het ook nooit te lang. Mocht misschien af en toe iets verder gaan bij de muziek zodat het ook niet al TE braaf klinkt. Voor mij (buiten het titelnummer) geen album waar je voor gaat zitten, maar dat tegelijk zo gezellig klinkt als het toch op staat.