The Detroit Experiment - The Detroit Experiment (2003)

Jazz / Electronic
Label: Ropeadope

1. Space Odyssey (5:26)
  2. Think Twice (6:18)
  3. Revelation (7:45)
  4. Baby Needs New Shoes (4:38)
  5. There Is a God (5:51)
  6. Church (5:27)
  7. Enterluud (2:32)
  8. Vernors (4:03)
  9. Too High (4:29)
  10. Highest (3:36)
  11. Midnight at the Twenty Grand (6:58)
  12. A Taste of Tribe (0:15)
  13. The Way We Make Music (3:39)
  14. Revelation Resprise * (3:20)
avatar van John Doe
Dit vond ik wel een aardig verhaaltje op Discogs:

In the winter of early 2002, a collective of over two dozen of the Motor City's founding fathers (and mothers) of jazz were mixed and matched and shaked and baked together over five days of wonderful experimentation. When it was all over, the tapes were turned over to producer, DJ and living legend legend Carl Craig, who sculpted and shaped the live recordings into a cohesive journey through Detroit's past, present and future.
(notes from the cart cover)

some of the -not unimportant- featured jazz cats are;
Marcus Belgrave- trumpet
Allan Burnes- alt sax
Bennie Maupin- tenor sax & bass clarinet
Jaribu Shahid & & Al Turner -bass
Perry Hughes - guitar
Regina Carter- violin
Ron Otis & Karriem Riggins - drums
Francisco Mora Catlett- percussion

Future Jazz, deep house, soul, hip-hop zijn hierop vertegenwoordigde stijlen. Een helder vol geluid en een aantal erg geslaagde nummers als Space Odyssey, Think Twice en Midnight At The Twenty Grand met een prachtige uit volle borst bespeelde fluit maken dit tot een goed album. Verder vooral veel halfgeslaagde nummers - omdat ze zo snel in elkaar zijn gezet - en een enkel mislukt hiphop nummer (The Way We Make Music).

Parel van formaat.

Als je in dit album nog halfgeslaagde nummers hoort moet je hem nog maar eens opleggen.

En vanwaar haalt u de informatie dat sommige nummers "te rap in elkaar zijn gezet" door the one and only Carl Craig?

avatar van John Doe
In het kleine verhaaltje staat dat de nummers in maar 5 dagen experimenteren gemaakt zijn en Carl Craig sculptuurt daar 'slechts' wat mee en voegt enkele synths toe. Die 5 dagen zie ik dus als mede oorzaak voor de nummers die het in mijn ogen lang niet helemaal zijn. Carl Craig geeft dit materiaal nog een kwaliteitsproductie, maar dit kan niet elk nummer tot voltreffer maken.

Verder zal ik het in de toekomst nog wel opzetten met de hoop dat sommige nummers meer waardering kunnen oogsten.

Heel die kudde artiesten, die trouwens elk in hun vak aan de top staan hebben simpelweg 5 dagen constant gespeeld en dit werd allemaal live opgenomen en pas daarna werden deze tapes overhandigd aan Carl Craig, die recreeert deze nummers tot in de puntjes en voegt er de nodige spice aan toe.
Het is niet dat hij op 5 dagen tijd zo'n nummer heeft gesequenced en het dan af is of zo...

avatar van T.O.
De hoeveelheid tijd die aan nummers wordt besteed lijkt me niet evenredig garant staan voor de kwaliteit.

Maar goed, zal dit zelf ook eens een kans geven

San Soda schreef:
Parel van formaat.

Dat blijkt toch wel inderdaad. Ik was destijds nog niet zo into jazz-achtige dingen. Dit is toch als geheel wel een erg lekker album. Binnenkort m'n stem eens verhogen.

avatar van John Doe
Dat heb ik nu gedaan, echt een prachtig album. Ik ben blij dat ik het mis had wat betreft de halfgeslaagde nummers

Ik kan nu moeilijker m'n favorieten uitkiezen, hoewel ik nog steeds achter de nummers die ik noemde sta.

avatar van Rhythm & Poetry
Wat is dit een fan-tas-tisch album, dat ik dit nu pas ontdek is echt jammer. Maar goed des te meer ik er nu nog van ga genieten. De instrumentale geven mij wel zo'n goed gevoel en of dat nou de diverse blazers, drums of piano werk is dat maakt mij niet uit. Alles past perfect in elkaar en wordt piekfijn uitegvoerd door een stel van de beste muzikanten op het gebied van soul en jazz. De hiphop invloeden zijn ook af en toe te horen en geven het een nog net wat moderner geheel. De herfst is nu al een paar dagen begonnen, maar ik heb met dit album de zomer weer in huis gehaald. Toch schromen ze er niet voor om ook donkere, wat sombere klanken naar voren te laten komen zoals op het geweldige There Is a God, een nummer dat mij steeds weer kippenvel weet op te leveren. Dit is 1 uur lang genieten van de fijnste en relaxte geluiden. Tevens mijn favoriete instrumentale plaat uit de 21ste eeuw. Die met The Way We Make Music een daverende verrassing kent, op dit nummer wordt door een sterke female mc gerapt, leuk gedaan en een wending die ik niet verwacht had. Na een aantal dagen dit bijna non-stop te hebben beluisterd kan ik maar tot een conclusie komen: dit album is alles wat ik in een 5* plaat zoek.

Maxmus
Heerlijke Muziek, wat kan ik nog meer vertellen?

RedLightCityBoy
The Detroit Experiment is een geweldig concept dat zeer goed is verwerkt. Een lange lijst aan top muzikanten komen op dit album samen als: 'The Detroit Experiment'.
Alle afkomstig uit Detroit, en ook alle muzikanten bevinden zich in het genre: Jazz of Electronic.

Op dit album weten de muzikanten hun genres uitermate uniek te mixen met elkaar. Jazz en Electronic zijn de hoofdgenres, maar als je dit hoort kom je ook zeker:
Funk, (veel viool) en ook soms Hip-Hop tegen. Waar ik ook dol op ben zijn de hoge keyboard noten, die Dr. Dre ook vaak in zijn oude tijden gebruikte.

Dit soort muziek zie ik later denk ik nog pupulairder worden.
Het is moderne jazz, maar de electronic invloeden maakt het voor een breder publiek aantrekkelijk. Zo vindt ik dit (ookal ben ik Jazz liefhebber) erg toegankelijk.

Sommige nummers stralen echt een gevoel uit wat erg sterk is.
Het lijkt erg of alles van dat, per nummer is ingedeeld.
Zo is het ene nummer dromeriger dan het andere, en zo word het funk gehalte goed afgewisseld per nummer.

Al met al een zeer geslaagt experiment, wat precies omschrijft wat mijn stijl is.
Ik kijk zeker uit naar een eventueel volgend album, maar tot die tijd is dit album een zeer leuk vermaak.

avatar van Rhythm & Poetry
tof dat jij dit ook een fraaie plaat vindt.

avatar van Niek
Ben bereid deze plaat te kopen enkel en alleen voor There Is a God. Wat een ongelofelijk goed nummer. Niet normaal. Hulde in drievoud!

tuktak
deze plaat is gewoon 5 sterren waard, check alleen al die line-up.
allemachtig.
een tijdloze blend van zoveel verschillende stijlen dat het bijna een wonder is dat dit samen tot zo'n briljant geheel is gesmeed.

spherepeer
Klinkt echt heerlijk. Ik luister niet heel veel jazz, op Miles Davis op een fijn avondje na, maar ik vind dit echt fantastisch. Veel afwisseling, interessante onverwachte dingetjes en tegelijk heel sfeervol. Ik zet hem voor nu op een dikke 4*, met veel kans op meer

avatar van John Doe
Dan moet je 'm niet zonder herluistering gaan verlagen hé.

Aanradertje trouwens voor liefhebbers hiervan.

John Doe schreef:
Aanradertje trouwens voor liefhebbers hiervan.
Bedankt. Nog een aanrader , de voorganger van deze plaat. Heel misschien krijg ik hem binnenkort binnen, maar hij is nog moeilijk te krijgen.

pretfrit
nu ben ik jazz liefhebber...is dit dan een aanrader?

thejazzscène
Nee, je gaat dit ongetwijfeld niets vinden. Als je je wil wagen aan een mix van techno en jazz zou ik deze eens beluisteren. samples

Niek schreef:
Nog een aanrader , de voorganger van deze plaat.
Prettige plaat ja.

avatar van Niek
Sterke plaat die helaas wel een paar zwakkere momenten kent. Het album opent ijzersterk met de krachtige tracks Space Odyssey en Think Twice om vervolgens weg te dromen met Revelation. Niet in de eerste plaats is het de kwaliteit, die overigens wel hoog is, maar meer de unieke blend van invloeden die deze plaat tot een must voor de muziekliefhebber maakt. Van mij mogen ze er wel nog zo een maken .

avatar van essence
Waarom heb ik dit nog niet eerder leren kennen? Heerlijk laidback album, bulkend van de sfeer en muzikaal gevoel.
Spijtig genoeg nergens (nieuw) meer te verkrijgen.

avatar van Booyo
Fijne remix van Think Twice door opperbaas Henrik Schwarz, voor de liefhebber.