De La Soul - Are You In?: Nike+ Original Run (2009)

Label: Nike

1. Mornin' Rise (7:38)

met Raheem DeVaughn

2. Good Morning (5:27)
  3. Big Mouf (3:58)
  4. Attack of 'The Stet' (3:59)
  5. Pick Up the Pace (Run) (5:03)
  6. Poetic Greed (0:50)

met Gina Loring

7. Greedy Man (5:05)

met Billy Ray

8. We O.D. (2:12)
  9. Victory Laps (5:24)
  10. Forever (4:38)
|Joël|
De La Soul release new album - Nike+ Original Run: Are you in?
Posdnuos: "It had to feel like a De La album that wasn't just a poster for Nike - we wanted people to feel it was a great album on its own terms. We always think things through and put quality into anything we do - we never look to just take the cheque and run."

Na maar liefst vijf jaar worden we dus getrakteerd op een nieuw De La Soul album, met tot op heden gelukkig louter positieve recensies. "Are You In" staat overigens voor R-U-N (spreek de letters uit in het Engels). De hoes oogt fris en het album word geleverd met een mooi digitaal boekje. Alleen dat de muziek wordt gepresenteerd als één lange mix staat mij tegen.

Ik vind de instrumentaties behoorlijk inventief en de nummers lopen mooi in elkaar over. Er zitten ditmaal electronic invloeden in, waar ik voornamelijk jazz en soul van De La gewend ben. Het soulvolle laatste nummer, dat misschien minder gewaagd is geproduceerd, vind ik eigenlijk gewoon het beste.

Ik heb de continuous mix opgesplitst in losse nummers, als je interesse hebt kan je me een bericht sturen. Anders is het album één mp3 van ruim 44 minuten.

avatar van Kos
Kos
Benieuwd wat de stijl is!

Dit is een mixtape .

Maakt hem niet minder interessant.

avatar van MJ_DA_MAN
Is ook alleen op I-Tunes te verkrijgen, ik samenwerking met (logischerwijs) Nike (dat laatste stond dus ook al in |Joël|'s bericht).

avatar van Kill_illuminati
Normaal ben ik allergies voor mixtapes maar soms wil ik wel eens een uitzondering maken.

|Joël|
Naar mijn weten is dit simpelweg het eerste nieuwe De La-album in vijf jaar en dat in samenwerking met Nike. De officiële website:
Commemorating the 20th anniversary of 3 Feet High and Rising, De La Soul's, ARE YOU IN?: Nike+ Original Run, is the group's first-released original material in five years, and it is a musical journey that will really get you moving.
ARE YOU IN?: Nike+ Original Run draws inspiration from a typical Nike+ run curve. It begins at an easy warm-up pace to "Good Morning" and then builds with the up-tempo beats of "Big Mouf" that will naturally get the legs pumping and sweat flowing. Changes in the music will cue you to slow it down or pick it up again. With fast tracks like "Attack of 'The Stet'" you won't even realize you've increased your pace.
Posdnuos of De La Soul explains, "When we first heard about the project we were psyched on the challenge. We pride ourselves on being able to get bodies moving, so it was cool to do it with a specific goal in mind - giving runners the sonic fuel to clock some miles."
bron: Official Nike Running Blog
Er wordt absoluut nergens van een mixtape bericht door Nike en iTunes die dit album aanbieden.

E: mijn mening komt zodadelijk terug R&P, even het een en ander aanpassen

avatar van Rhythm & Poetry
Het doet in ieder geval niet aan als een mixtape . De La Soul doet het opnieuw, dat is mijn eerste mening. Ik ben zeer blij verrast met dit project. Het is blijkbaar een goed idee geweest om met Nike in zee te gaan, het levert de heren duidelijk veel inspiratie op. 10 dikke sportanthems op een cd die wat mij betreft zo nog wel een uur verder mocht gaan. Ik kan me voor het grootste gedeelte aansluiten bij de mening van Joël alleen denk ik dat ik nog een stuk positiever ben. Naast electronic, jazz en soul invloeden hoor ik ook wat rockinvloeden. Neem het fantastische Victory Laps bijvoorbeeld, geen typische rock maar het rockt wel lekker. Het loopt ook allemaal zeer vloeiend in elkaar over en ik krijg er een erg goed gevoel van. Vandaag heb ik het bijvoorbeeld al drie keer beluisterd. Het tempo van Are You In?: Nike+ Original Run staat mij bijzonder goed aan .

|Joël| schreef:
bron: Official Nike Running Blog

E: mijn mening komt zodadelijk terug R&P, even het een en ander aanpassen
Ja, officiël materiaal sinds 5 jaar, maar nog geen album .

Door R&P hier geschreven : Hip Hop Never Dies | hiphopneverdies.musicblog.be

Het is altijd leuk als legendarische hiphopacts weer met een nieuw project op de proppen komen. Zeker als het om een act gaat, die na alle jaren in de hiphopscene, nog altijd weet te overtuigen. De La Soul blijkt zo’n act te zijn. In samenwerking met Nike hebben ze de fraaie tape Are You In gereleased. Hiermee steken ze menig hardloper een hart onder de riem, de tape is namelijk speciaal voor hen bedoeld.

Maar eigenlijk kan iedereen er wel van genieten, want ook in de zon op een terrasje doet het digitale album het meer dan prima. De La Soul weet nog altijd wat de luisteraar wil en serveert driekwartier lang variërende muziek. Allereerst is er het soul/jazz gedeelte, later komen ook de genres rock en electronic aan bod. Posdnuos, P.A. en Trugoy evolueren na al die jaren dus nog altijd.

Met Rise & Shine en Good Morning begint de cd zeer zonnig. Warme producties die vol van soul zitten en zeer fijne vocals. Gastartiest Raheem DeVaughn heeft hier ook een belangrijk aandeel in. Met zijn soulstem zorgt hij voor de perfecte achtergrondzang. Het begin van Are You In? staat dus al als een huis.

Wat ook opvallend is zijn de overgangen. Deze zijn perfect, alle nummers sluiten perfect op elkaar aan en zijn briljant aan elkaar gemixt. De overgangen zijn subtiel maar toch zeker merkbaar. Zo bouwen de heren van De La Soul langzaam naar een rock/electronic sfeertje.

Big Mouf is een track met electronische en rock invloeden. Een zware bass, ietwat stevige drums en allerlei electronische geluidjes die voor mooie effecten zorgen. En na Big Mouf borduren de heren nog wat verder op het electronische gebeuren. Attack of the Stet is weer een prima combinatie tussen rock, electronic en hiphop.

De digitale release eindigt zoals hij begon: fraai, zeer fraai. Eerst is er het heerlijke rockende Victory Laps met de gitaren en als afsluiter is er nog Forever, een track die dan wel weer typisch De La Soul is doordat er een soulgloed over het nummer heerst. De raps voelen fijn aan, de legendes laten zien dat ze nog altijd als de beste kunnen rappen.

Are You In? is een prima plaat van De La Soul. Twintig jaar na de debuutplaat 3 Feet High and Rising laten de mannen nog altijd zien een geweldig collectief te zijn. De muziek is lekker variërend en doordat de tracks zo goed aan elkaar gemixt zijn, is het een digitaal album met een lekker tempo. Met Are You In? zijn dit keer de hardlopers spekkopers.

avatar van Plakband
Ik ontdek dit pas net, en nu al helemaal hooked eraan! Wat is dit fijn om de dag mee te beginnen zeg, goede start. Het is niet zo dat ik nu meteen zin krijg in hardlopen op Nikes (het regent, kom op...), maar het zorgt er wel voor dat ik 'm niet meer wil afzetten!

Erg, erg fijn dit, herinnert me eraan hoe tof De La is

Harco
Is dit vergelijkbaar met dit nummer? Die is zo ontzettend dik.

avatar van Plakband
Soms, maar het is meestal iets rustiger, echt zo'n relaxte De La-vibe. Je zult het waarschijnlijk wel tof vinden!

Harco schreef:
Is dit vergelijkbaar met dit nummer? Die is zo ontzettend dik.
Ah, had niet eens gelezen dat dat De La Soul was. Ik vond de raps al zo goed voor FIFA-soundtrack-begrippen .

Harco
MJ_DA_MAN schreef:

Ik had eerst ook hetzelfde, alleen zag ik op een gegeven moment "De la Soul" staan, onderin die balk. Toen dacht ik: aha!

Maar goed, ik zal hem toch wel even een kans geven. 2009 is om te huilen verder. En rappen kunnen ze nog steeds; dat bewijzen ze wel op die track.

sterk album

forever _0_

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Inderdaad, Forever springt er echt uit. De rest lijkt me heerlijk voor tijdens het hardlopen, waar het ook voor bedoeld is, maar mag eigenlijk sowieso wel . Complimenten voor de manier waarop de nummers in elkaar overlopen, het is officieel ook 1 nummer geloof ik.

avatar van Kos
Kos
Inderdaad wel lekker, misschien wel hun beste van de afgelopen jaren.

Iemand dit al geprobeerd tijdens het hardlopen?

Rene1979
Nee ik loop wel redelijk vaak maar zal dit is kopen.

avatar van Rhythm & Poetry
DBTim schreef:
Iemand dit al geprobeerd tijdens het hardlopen?

Wie gaat er nu hardlopen. Deze cd doet het ook prima tijdens een marathon tv kijken: met een zak chips en een fles cola natuurlijk.

Edit. Ik bedenk het geluid van de televisie altijd zelf, daarom kan ik tussendoor een cd checken.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Aight !

Rene1979
Vind dit allemaal ff te langdradig. Denk dat het ook moeilijk word om op hard te lopen.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Langdradig! Ik zie de lengte van het album en verras me over de korte duur. Staat in geen verhouding met De La Soul is Dead of Three Feat High And Rising.

avatar van MJ_DA_MAN
Dit is ook meer een mixtape. Iig geen officieel album.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Hij staat wel bij de normale albums.

Ik wordt hier dus gewoon keihard voor het lapje gehouden.

avatar van MJ_DA_MAN
Het zijn allemaal nieuwe nummers, vandaar dat ie bij regulier staat.

avatar van BZN
BZN
dit is gewoon dope!! nice bij het b-bal veldje of het skate park

avatar van Niek
Ik zag dat de link het niet meer deed, dus:

De bedoeling is dat er op Nike + Original Run: Are You In? goed hardgelopen kan worden. Of dat zo is kan ons natuurlijk weinig schelen, feit is dat de plaat zelf erg lekker doorloopt. Het ene nummer gaat uiterst geleidelijk over in het volgende, zonder dat de verschillende tracks veel op elkaar lijken. Verre van dat zelfs. Met soul, stevige rock, een snufje electro en natuurlijk hiphop kent de nog geen drie kwartier durende plaat vele invloeden. Eén van die invloeden is onmiskenbaar de muziek van The Roots, en wel van het album Phrenology uit 2002. Naast het feit dat De La nu, acht jaar later, dezelfde genres op één album combineert, klinkt er aan het eind van het nummer Pick Up the Pace ook nog eens een vrouwenstem die verbluffend veel lijkt op de vrouwenstem die ons verwelkomt op het intro van de genoemde Roots-plaat, Phrentrow.

In dat licht is deze plaat dus niet echt vernieuwend, maar dat neemt niet weg dat het zeer bewonderenswaardig is dat De La Soul twintig jaar na haar debuutplaat nog steeds vernieuwend blijft ten opzichte van zichzelf. Want anders dan andere De La-platen is Are You In? zeker. Het prachtige en zonnige openingstweespan Morning Rise/Good Morning is het resultaat van een geslaagde samenwerking met soulartiest Raheem DeVaughn. De plaat begint dus, evenals een hardloper dat zou moeten doen, rustig om vervolgens lekker tempo te maken. En dat doet De La Soul ook met eerst de dikke kick & snare-beat van Big Mouf en vervolgens de drukke psychedelische drums en gitaren van Attack of the Stet. Het aanpassingsvermogen van de heren rappend gezien is ook het vermelden waard. De manier waarop Posdnuos plots begint te flowen over de al genoemde beat van Big Mouf is geniaal. Inhoudelijk geeft hij een flinke sneer naar de mainstreamhiphop en en passant roemt hij ook hiphoppioniersduo EPMD: “Link up with Erick and P. and do a whole collabo together//Called the joint business class, to run up in first so the biz can last//Instead, the biz went to hell and got infiltrated, by them mainstream infidels, so here to settle the score.”

Het mooiste van het album is, zoals eerder al aangegeven, dat de nummers muzikaal allemaal naadloos op elkaar aansluiten. Duidelijk aangeven waar het ene nummer ophoudt en de ander begint is een opgave op zich. De nadruk ligt ook vooral op dat muzikale gedeelte. Soms is er minuten lang geen rap te horen waardoor het effect ervan, als ze eenmaal klinken, des te groter is. Qua concept is er ook niets aan te merken op Are You In?. Zoals de plaat begint met een rustige warming up wordt er afgesloten met een dito cooling down. En dat laatste is ook precies waar je behoefte aan hebt na alle drukte en energie.

Echte hoogtepunten zijn moeilijk aan te stippen op een album dat vooral uitblinkt in continuïteit. Het zijn met name de in voldoende getale aanwezige spannende momentjes die de plaat boeiend houden. Subtiele aanpassingen van de beat, een paar vette samples, geweldige scratches en de juiste dosering van raps maken van het geheel een genot om naar te luisteren. Voor De La-begrippen geen heel groots album, maar in vergelijking met veel andere hiphop tegenwoordig wel heel verfrissend en vertrouwd tegelijk. Posdnuos, Trugoy the Dove en DJ Maceo zijn nog niet over datum en dat alleen al maakt deze plaat de moeite waard om te luisteren.

Allang verschenen op Hiphopleeft.nl