New York Dolls - Too Much Too Soon (1974)

Rock / Punk
Label: Mercury

1. Babylon (3:31)
  2. Stranded in the Jungle (3:49)
  3. Who Are the Mystery Girls? (3:07)
  4. (There's Gonna Be a) Showdown (3:37)
  5. It's Too Late (4:35)
  6. Puss 'N' Boots (3:06)
  7. Chatterbox (2:26)
  8. Bad Detective (3:37)
  9. Don't Start Me Talkin' (3:12)
  10. Human Being (5:44)
avatar van gemaster
Misschien niet zo goed als het debuut, maar stiekem eigenlijk net zo leuk. Vooral nummer 2 vind ik echt een heel erg geinig trackje.

avatar van bart1989
van 3 naar 4,5, da kunne alleen maar suupergoeie platen!

avatar van Rinus
Iki heb hem op vinyl, de originele uitgave. Pas maar weer eens uit de kast geplukt. Leuke LP, een beetje rommelig, maar dat mag de pret niet drukken. Nummers zijn nergens echt slecht, maar de uitvoering en productie zijn een beetje "nochalant". om het maar eens zo te stellen. Maar dat geeft aan de andere kant ook wel wer een bepaalt sfeertje. Beetje underground / garage met een campie uitstraling.

avatar van Reint
Haalt het niet bij de voorgaande 'self-titled' proto-punk-klassieker. In vergelijking met de voorganger zit deze plaat qua sound meer in de lijn van een nummer als Pills dan verzengende nummers als Frankenstein en Private World zeg maar.

Mede door veelvuldig drugsgebruik begon de band begon steeds verder uit elkaar te vallen. Echt druggy klinkt de plaat echter niet, in plaats daarvan lijkt er meer focus op de invloed van bluesy 50s r'n'b/rock & roll en campy girl groups. Gezien de gemiddelde kwaliteit van de songs en het percentage covers (4 van de 10) stel ik me voor dat de groep veel van dit materiaal nog had liggen van wat live sets, maar dat de betere en meer onderscheidende nummers al op het debuut waren verschenen. Met nummers als het politiek incorrecte Stranded in the Jungle, Bad Detective en de Gamble & Huff-compositie (There's Gonna Be a) Showdown is deze plaat is wel een stuk grappiger. Productie is wat minder knallend, maar onderhoudend.

Neemt niet weg dat ook een half presterende New York Dolls nog steeds een hele aanstekelijke plaat kan afleveren, wat vooral door Johnny Thunders' vuige gitaarspel en de blaffende vocalen van David Johansen.

Dit is het beste te horen op het best op Chatterbox - een Johnny Thunders-vehikel dat net zo goed op Heartbreakers-debuut L.A.M.F. zou passen. Verder vind ik de pessimistische 'truckende' rockers Babylon, Too Late en Human Being sterk .