Brian Joseph Friel - Brian Joseph Friel (1973)

Label: Dawn

1. The Rock and Roll's in Me
  2. Susan of the Redwoods
  3. (I'm Back Inside My) Mailbox Blues (Again)
  4. Brown Eyes
  5. Song for Ralph
  6. Railroad Mama
  7. Louise Is Loose
  8. Don't Let My Dreams Bring You Down
  9. Pisces Lady
  10. I Think It's Gonna Rain
Een totaal onbekend album van een totaal onbekende artiest. Brian Friel komt uit Schotland (Glasgow) heeft zowel Ierse als Schotse roots, maar dat zou je niet zeggen bij het beluisteren van het album. Ik heb het album meegenomen van een beurs, waar je drie platen voor een tientje mee kon nemen. Deze dus op goed geluk. Veel is er niet te vinden over deze artiest. Het album is uitgegeven door het Dawn label, een sub label van Pye. Op zich start het album wat met southern rock, maar later krijgt de folk wat meer de overhand. Brian Joseph Fiel heeft alle nummers zelf geschreven en een aardige groep mede muzikanten rond hem heem verzameld. Als ik het weinige wat ik kan vinden op internet lees, worden wel wat vergelijkingen met Gordon Lightwood en Danny Kirwin gemaakt. Ook NIck Drake wordt genoemd, maar dat hoor ik er toch niet echt in. Eregens wordt het genre pub rock of pub pop genoemd, ergens om duidelijk te maken dat het toch niet Amerikaans is. En ondanks de Southern invloed is dat het ook niet.
Pye heeft het album buiten Engeland een jaar later uitgegeven, maar succesvol was dat niet. Er is nog een tweede album uitgegeven Arrividerci Adrossan, maar dat deed ook weinig. Het laatste nummer van het eerste album 'I think it's gonna rain' heeft zelfs ook wat prog invloeden.
Al met al een leuke vondst, het is net geen verloren en vergeten pareltje, maar doet zeker niet onder voor andere platen uit die tijd. Brian Joseph Friel heeft een prettig, wat nasaal stemgeluid, schrijft goede songs en de productie is ook goed op orde. Een goed, degelijk album uit die tijd. Nog veel later moet Brian Joseph Friel nog 2 andere albums hebben uitgegeven in eigen beheer , maar die zijn ook totaal in de vergetelheid geraakt.