Crib45 - Metamorphosis (2009)

Finland
Label: Symbolic

1. The Chant (4:08)
  2. Passage (10:19)
  3. Zahir (8:16)
  4. The Ghosts Among Me (10:24)
  5. Province (11:44)
  6. Beneath the Waves (1:22)
  7. Last Breath (8:24)
avatar van snarf349
Perfecte kloon van bv. Cult of luna, misschien nog niet zo goed, maar deze gasten zijn ook nog maar net begonnen.
Goeie post-metaal, uitgesponnen nummers vol melodie, geen enkel slecht nummer. Top!

En bedankt voor de tip Tom, het wordt al een hele lijst.

avatar van Joy4ever
From the Finland's capital Helsinki rises a newcomer Crib45. Highly influenced by bands such as Tool, a Perfect Circle, Faith No More, Nine Inch Nails, Khoma, Cult of Luna, Isis, Callisto & Deftones without actually trying to sound like them. Hurtful melancholy, somber beauty, distorted guitars are few of the first words that comes to mind when describing Crib45. Started out as a acoustic grunge band but has developed into something more darker and hurtful direction along the way.

leander?
Indrukwekkend lijstje met invloeden. Ik ga ze eens proberen.

avatar van THEMARSVOLTA
Hm interessant, bedankt Tom!

leander?
Eén keer gehoord nu. Klinkt best ok. 3 á 3.5 lijkt me wel. Al met al zit het goed in elkaar, maar mist het nog wat kwaliteit/professionaliteit. Last Breath is érg goed.

avatar van trebremmit
Vind het nog niet echt bijzonder, zal hem nog wel vaker beluisteren.
Niet echt boeiende nummers die behoorlijk wat spanning missen.
Maar mischien wordt het beter na een aantal luisterbeurten.

avatar van Joy4ever
Het spreekwoordelijke kwartje viel bij mij ook pas na meerdere luisterbeurten dus er is nog hoop

leander?
Spanning in sludge komt meestal pas na een tijdje.

avatar van trebremmit
Vind je? Heb ik persoonlijk niet.

avatar van THEMARSVOLTA
Heb hetzelfde, voor mij gevoel zit er nog te weinig spanning en hardheid in, ik voel een sfeertje, maar nog niet de geweldige sfeer, spanning en hardheid welke Cult of Luna bezit, tevens één van die schaarse post-metalbands waarbij ik zo de laatste 3 releases ervan in mijn top 10 kan zetten.

Het begin van Zahir doet mij trouwens verdomd veel denken aan het einde in Vague Illusions, van een eerder genoemde postmetalband.

THEMARSVOLTA schreef:

Ik dacht al dat nummer komt me bekend voor, vandaag weer een kans gegeven maar het pakt me niet echt, er zitten mooie stukjes tussen maar als geheel zijn de nummers te zwak en voor mij te saai.

avatar van Joy4ever
Opener The Chant is erg fraai. De spanningsboog blijft strak aangespannen en tot het eind van het nummer zo gehouden. Je verwacht een uitbarsting die maar niet komt. Een beklemmend nummer. Hierna volgt Passage. Hier laat de zanger al horen dat hij een machtig mooie brul in huis heeft. Dit zal naarmate dit album vordert steeds duidelijker worden. Ik kreeg net trouwens een berichtje op Last FM van een lid van Crib45: Teemu (de zanger). Die jongens komen net kijken en ieder complimentje vinden ze tof blijkbaar. Ik vind dat Metamorphis een bijzonder volwassen debuutalbum is geworden wat zich imho redelijk makkelijk kan meten met het betere sludgewerk dat wordt uitgebracht. Zo goed als de godfathers van sludge, Cult of Luna, zijn ze uiteraard niet maar ze hebben absoluut potentie. Ze doen me soms ook denken aan de band Seven Nautical Miles, ook een tip . Op naar Zahir. Hier vind ik de melodie en zang erg fraai. Ah, daar hebben we de violen weer. Een instrument dat relatief vaak wordt ingezet bij sludge. Mooi voorbeeld hiervan is het nummer Stenian van The Ocean. Zahir heeft een erg fraai refrein, bijna poppy-achtig. Gewone zang wisselt af met gebrul. Vernieuwend zijn de heren van Crib45 niet maar het stoort mij nergens. The Ghosts Among Me is een favoriet nummer van me, staat ook op hun gelijknamige EP. Schitterend. Hoor ik daar Alice in Chains terug in het refrein? Het nummer is heerlijk opzwepend. Ah, daar is er weer een blaasinstrument halverwege het nummer. Sowieso zijn alle nummers op dit album goed verzorgd, ze maken zich er nergens te makkelijk van af. Save the best for last zullen de heren gedacht hebben met Last Breath. Wat een waanzinnig goed nummer is dit. Het zou zo van Cult of Luna kunnen zijn. Machtig mooi. Vooral de uithalen van Teemu aan het einde van het nummer zijn meesterlijk. Petje af voor de heren en dik 4* van mijn kant.