Met The 1960's Jazz Revolution Again brengen J. Rawls en John Robinson - samen opererend onder de naam Jay ARE - een ode aan de klassieke jazzcultuur van de jaren zestig. Een belangrijke jazzperiode: legendes als John Coltrane, Charles Mingus en Miles Davis brachten zeer gewichtige albums uit. Het zal dus een hele opgave voor de heren van Jay ARE worden om juist dit tijdperk op een goede manier ‘in het zonnetje’ te zetten en het in haar waarde te laten.
Al snel blijkt dat er van een echte ode geen sprake is en dat The 1960's Jazz Revolution Again zich niet kan onderscheiden van andere hiphopalbums die vol staan met jazzinvloeden. De producties van J. Rawls zijn weinig bijzonder en daarnaast wordt er amper gebruikgemaakt van live-instrumenten die wel voor een jaren zestig jazzsfeer kunnen zorgen. Slechts af en toe, als er wel een blazer klinkt - zoals op Type Sounds -, kent het album wel een lekkere rauwe doch warme sfeer. Maar de instrumentatie zoals die op een John Coltrane-album was, wordt nergens ook maar enigszins geëvenaard. Daarvoor ontbreekt elke vorm van spanning en is er te weinig variatie.
John Robinson mag het rapgedeelte op zijn conto schrijven en aan hem is duidelijk te horen dat DOOM een belangrijke leermeester voor hem is: zijn stemgebruik is bijna identiek aan die van DOOM. Helaas heeft hij het nog niet in zich om met dezelfde geniale rijmschema’s op de proppen te komen. Veel fraaie dubbelrijm komt er op het album dan ook niet voor, en de raps zijn zelfs wat doorsnee. John kan met de items die hij aankaart weinig boeien; onderwerpen als liefde, muziek en het verleden passeren de revue.
Vaak is het album ook gewoon te zoetsappig, hetgeen vloekt met de jazz van vroeger die veel rauwer en spannender was. She’s So Brilliant is één van de tracks die veel te lief is, en dit is mede te wijten aan de gastzang van Rashad: een zanger die met zijn overdreven, aanstellerige stem vrijwel meteen aan Ne-Yo doet denken. En het schort niet alleen aan zijn stem, ook tekstueel is het niet om over naar huis te schrijven, want het blik der clichés lijkt op sommige momenten opengetrokken te zijn: “So until the end of time, you’ll be just stuck in my mind//With the light of the stars, reminds me of the sunshine//She’s so brilliant.”
Gelukkig zijn er ook nog wat hoogtepunten te vinden, want hoe schaars deze ook zijn, ze zijn wel degelijk op The 1960's Jazz Revolution Again aanwezig. Zo is Jazz Unconditional een meer dan geslaagd nummer geworden. J. Rawls’ productie is dit keer wat ouderwetser, mede door de scratches, en doet daarnaast ook nog wat jazzy aan door de gekozen samples van pianospel en blazers. John Robinson rapt de sterren nog niet van de hemel, maar komt op een kwalitatief goede beat heel wat beter tot zijn recht. Zijn tekst is dit keer ook een echte lofzang over jazz, hij benoemt zijn favoriete jazzartiesten en vertelt hoe graag hij naar die muziek luistert.
Maar zeldzame hoogtepunten kunnen The 1960's Jazz Revolution Again niet redden. Het is voor J. Rawls en John Robinson een te lastige opgave gebleken om een klassieke muziekperiode op een goede manier tot uitdrukking te brengen. Er wordt weliswaar genoeg gebruikgemaakt van jazzsamples, maar deze worden niet op een goede manier uitgewerkt. The 1960's Jazz Revolution Again is namelijk, in vergelijking met jaren zestig-jazz, te zoet en bovenal te weinig bijzonder.
Reeds verschenen op
www.hiphopleeft.nl