The Strength To Dream was de eerste full length van het inmiddels ter ziele Britse doomcombo Warning. Warning legde zich toe op een een trage, meeslepende doch behoorlijk traditionele doomvorm. De band klinkt nergens echt extreem, ziek of ondoordringbaar. In feite is de muziek van Warning min of meer te omschrijven als omlaaggeschroefde traditionele heavy metal. Eenvoudig van opzet en met als hoofddoel te werken op het gemoed van de luisteraar. Zwaar en toch ook weer ingetogen.
In vijf redelijk lange nummers bijzonder gewoon menselijk hartezeer over ons uit. Geen horror, geen psychotische waanzin maar gewoon releationele problemen waar we allemaal wel eens mee te maken kunnen hebben. En die soms ook tot wanhoop kunnen drijven. Achter elke zin die de zanger uitbrengt voel je een nieuwe liter tranen zich ophopen achter de wand van de breekbare vocalen, zoekend naar manier om als een vloedgolf elk restje zelfbeheersing weg te vagen.
Deze klaagzangen gaan vergezeld met enkele van de meest treurige leadpartijen in de beste Paradise Losttraditie die geleidelijk aan door de zware Sabbathiaanse riffs heen sijpelen. De riffs zijn voor een doomband zelfs behoorlijk afwisselend te noemen. Vooral in het afsluitende titelnummer is de wat huppelende overgang van het intro naar het eerste couplet zelfs met enige fantasie wel frivool te noemen.
Qua sfeer zit het dus allemaal wel goed met Warning. Het geluid is wel aan de vlakke kant, vind ik. Er zit bijna geen leven in de steriele productie. Ook bevalt de manier waarop de zang in de mix staat niet altijd. Op sommige momenten lijkt het alsof de microfoon op zolder staat terwijl de vocalist in de kelder staat. En het volgende moment klinkt het weer alsof hij er juist weer te dicht bijstaat. Wat dat betreft is opvolger Watching From A Distance veruit superieur aan The Strength To Dream.
Desondanks zou ik als doomliefhebber The Strength To Dream niet snel links laten liggen. Warning brengt boeiende composities en weet precies de juiste verdrietige toon aan te slaan.
Voor wie zich wil doen laten verdrinken in triestig herfstweer en Katatonia of October Tide veel te vrolijk vindt, is Warning een uitstekend alternatief.