soms loop je in de platenwinkel tegen een onverwacht pareltje aan, zoals mij onlangs overkwam met dit album van de mij tot dan toe volstrekt onbekende uit Philadelphia, Pennsylvania afkomstige, inmiddels 70-jarige Amerikaanse singer/songwriter Craig Bickhardt.
de man blijkt meer dan 800 songs te hebben geschreven, waarvan vele co-written met andere Nashville songwriters zoals Thom Schuyler en Don Schlitz, die door meer dan 100 artiesten zijn opgenomen, waaronder Johnny Cash, Art Garfunkel, B.B. King en country artiesten o.a. Alison Krauss, Kathy Mattea, Willie Nelson, Martina McBride, Pam Tillis, etc. hij schreef ook mee aan de nummer 1 hit "I Know Where I'm Going" van The Judds.
op dit album staan 8 co-writes, 3 eigen nummers (5,10 en 11) en de traditional "Lord Franklin", dat mede bekend werd in de versie van de Engelse folk band Pentangle en later ook gecoverd werd door Sinead O'Connor. zijn folky versie is 1 van de vele hoogtepunten op dit sober geproduceerde album.
Craig Bickhardt schrijft verbluffend goede liedjes die met een keur aan sessie muzikanten fraai worden ingekleurd. geen folk/rock zoals hierboven als genre aangeduid, maar eerder folk/roots met wat country invloeden. hij zingt deze liedjes met een prettig in het gehoor liggende, doorleefde "folky" stem.
de opener "Life with the Sound Turned Down" met accenten van o.a. dobro (Lloyd Maines) en Andy Leftwich (fiddle) is 1 van de mooiste "roots" liedjes die ik dit jaar hoorde,
de verhalen over het vroegere "oude" Amerika, zoals in "Even a Cowboy Can Dream" of het stemmige, ingetogen "This Old House" worden afgewisseld met prachtige piano love ballads als "Donald and June" en "Where in the World". een enkele keer gaat het tempo iets omhoog, zoals op "If He Came Back Again" met een lap steel partij van Rusty Young (Poco). op veel liedjes zijn backing vocals te horen, die absoluut iets toevoegen aan dit fraaie, sfeervolle (herfst) album, dat als een warm deken aanvoelt.
Album werd geproduceerd door John Mock & Craig Bickhardt
Kirk Jelly Roll Johnson: harmonica
Catherine Styron: piano
Rusty Young: lap steel
Carol Labinowitz: cello
John Mock: accordion, bodhran, whistle, harmonium, mandolin
Terri Hendrix, Aislinn Bickhardt, Darrell Scott, Jack Sundrud, Janis Ian, Tim O'Brien, Maura O'Connell, Beth NIelsen Chapman: vocal harmonies