Sandy Coast - Greatest Hits (1980)

Label: Polydor

1. Subject of My Thoughts (2:47)
  2. I See Your Face Again (1:56)
  3. And Her Name Is Amy (2:06)
  4. Capital Punishment (5:22)
  5. Just a Friend (3:00)
  6. Side Step (3:19)
  7. True Love That's a Wonder (3:05)
  8. Just Two Little Creatures (3:19)
  9. Summertrain (3:23)
  10. Blackboard Jungle Lady (3:10)
  11. Stonewall (3:38)
  12. Wind (4:56)
avatar van gaucho
Waarom staat de waardering voor deze plaat in godsnaam op 2,60? Wellicht omdat er wat ontbreekt? Aan de muziek zelf kan het toch niet liggen...

Dit was mijn eerste LP van Sandy Coast, een verzamelaar die werd uitgebracht nadat de groep zichzelf voor het eerst had opgeheven. Hij covert alleen de jaren waarin de band platen opnam voor Polydor en mist dus enkele oudere nummers uit de Relax-jaren. En natuurlijk hun veel latere hit The eyes of Jenny uit 1981.

Dat is een beperking, natuurlijk. Maar het is een prima schijf, die zich ook als goed samenhangende LP laat beluisteren, bijna als een regulier album. Alle hits uit het tijdvak van '68 tot '73 staan erop, en dat was verreweg de meest succesvolle periode.
Met vaderlandse popklassiekers als Capital punishment, True love, Just a friend, Summertrain en Blackboard jubgle lady kan het al haast niet fout gaan. Oudere opnamen als de eerste drie nummers (ook bescheiden hits) maken het plaatje compleet: het zijn de originele versies, met 'kind courtesy' geleend van EMI. En de resterende nummers zijn prima albumtracks. Kortom, veel completer kon je het in 1974 niet krijgen.

Ik zou bijna vijf sterren geven om het gemiddelde wat op te krikken, maar besluit dit album toch maar op zijn echte waarde te beoordelen. Er zijn later veel completere verzamelaars van Sandy Coast verschenen, al hebben we tot 2015 moeten wachten voor de Singles A & B's verzamelaar, en tot vorig jaar op een volledige boxset die alle albums van Sandy Coast + Hans Vermeulen solo + Rainbow Train omvat. Maar tot die tijd heb ik hier jaren van genoten.

avatar van nlkink
Inderdaad een wat mager gemiddelde voor een voor die tijd redelijk aantal nummers op een LP. Het album klokt ook op een heel normale 40 minuten. En de meeste nummers zijn ook daadwerkelijk hits geweest. Het gemiddelde mag inderdaad wel wat omhoog, ook al is deze compilatie ondertussen al een paar keer links en rechts gepasseerd.