Gift of Gab - Escape 2 Mars (2009)

Label: Cornerstone R.A.S.

10. Spotlight
  11. Rhyme Travel
  12. Dreamin' [Aqua Sawtooth Remix] *
avatar van jelmer19
Hier zijn enkele snippets te beluisteren voor de liefhebber

avatar van Rhythm & Poetry
Op Electric Waterfalls (wat volgens mij een enorme miskleun is) klinken de snippets toch wel veelbelovend. Begin erg veel zin in dit album te krijgen.

avatar van MJ_DA_MAN
Jammer dat sommige producties elektronische invloeden zullen gaan hebben, wat je ook al wel wat van hoort in de snippets. Wel gemeen om geen snippet van Dreamin' online te zetten .

avatar van Shelter
Eerste album was erg vet...kijk er dus wel anar uit..

avatar van maxinator
de snippets en de 2 gastartiesten beloven veel, ik kan niet wachten:D

avatar van maxinator
Heeft iemand hem al gehoord?

avatar van Rhythm & Poetry
Naar mijn weten is deze nog nergens te beluisteren. Album komt dan ook pas 3 november uit. Dreamin' komt op mij wel erg chaotisch over, het is geen verkeerde track, maar de producer heeft net wat te veel verschillende geluiden gebruikt. Overigens wordt de track wel lekker als Del the Funky Homosapien begint te rappen.

avatar van J.M.
Dreamin' heeft juist een vette productie. Top nummer!! Heb wel zin in dit album.

avatar van Rhythm & Poetry
Ik wilde net vragen of dit album uitgesteld was. Dat is nu dus niet meer nodig, het album waar ik zo ongeveer het meest naar uitkeek is daar.

Gift of Gab gaat verder met waar hij de afgelopen tijd bezig was, ook Escape 2 Mars bestaat voornamelijk uit wat populaire uptempo muziek. Daardoor steekt het misschien minder inelkaar als de vroegere Blackalicious platen, maar ook deze andere weg lijkt hij goed ingeslagen te zijn. Gift of Gab etaleert zich als een vermakelijke rapper, die prima uit de voeten kan met wat snelle en hier en daar wat eentonige beats. Ik ben nu trouwens wel weg van Dreamin', ik hou toch wel van de chaos en het is een ander type nummer dan de overige tracks op Escape 2 Mars. Overigens kent dit album niet echt een electronisch aspect, oké de invloeden van dit genre zijn zo nu en dan zeker wel te horen, maar mengt Gif of Gab niet al jaren zijn muziek met andere stijlen?

Escape 2 Mars is op het eerste gehoor een prima plaat, met veel tempo en een zeer vermakelijke Gift of Gab. De muziek vind ik minder geniaal dan de topstukken van Blackalicious, maar eigenlijk moet je dit er ook niet mee vergelijken. Escape 2 Mars is gewoon weer een prima album.

P-DawG
Dreamin' is in ieder geval al geniaal !

De rest klinkt op het eerste gehoor allemaal ook erg dope. Deze kan bij mij misschien wel uitgroeien tot 1 van de beste releases dit jaar

Het artwork is trouwens ook zeer nice.

avatar van D-Clutch
Toch een stuk minder dan zijn eerste solo-album. Op de een of andere manier weet dit album me op weinig momenten écht te pakken.

Neemt niet weg dat deze ook wel de moeite waard is. Aardige producties en Gift Of Gab is goed en scherp zoals altijd. De 'nieuwe' weg die hij is ingeslagen, de uptempo muziek, bevalt me alleen niet altijd.

Rene1979
Ben hier nu naar aan het luisteren... Zal het denk ik niet schoppen tot mijn favorieten van dit jaar maar ben wel benieuwd

P-DawG
Bij nader inzien ben ik het eens met D-Clutch, toch een stuk minder dan zijn vorige album.

Rene1979
Het is toch wel een lekker album hoor. Niet zo goed als zijn vorige. Ik denk dat het een 3.5 wordt.

avatar van Rhythm & Poetry
Ik denk dat jij dit nog gaat verhogen. Zelf zit ik er voorlopig aan te denken om het 4* te geven, maar ik wacht nog heel even met een beoordeling. Morgen zet ik hem na een dagje werken op en laat ik Gift of Gab het werk doen.

Rene1979
Dat zou nog best is kunnen

avatar van Rhythm & Poetry
Ook mijn complimenten voor Dnae Beats, een talentvolle producer die hier toch al een erg goede prestatie levert. Headnotic laat nog wel horen de betere te zijn (Dreamin') maar Dnae Beats mag trots zijn. Op Spotlight bijvoorbeeld is zijn productie een echte knaller.

Rene1979
Toch een halfje hoger idd bets zijn heerlijk

Social_Mask
Gossiemeis, dat ik zo out of touch was met Hip-Hop zeg.. Gift of Gab - de minste niet - komt met een soloplaat, en ik weet nergens van!

avatar van Kill_illuminati
Ik was het album alweer bijna vergeten. Ik heb er veel zin in.

avatar van MJ_DA_MAN
Pfff, tijd geleden dat ik zo heb getwijfeld tussen een 3,5 en een 4. Het merendeel is goed; aantal heerlijke nummers (die de doorslag gaan geven aan mijn cijfer), een paar goede maar ook een paar mindere (In Las Vegas en Electric Waterfalls) plus af en toe een beetje irri electronic-invloeden en zangeresjes waar ik allergisch voor ben. Gift Of Gab blijft natuurlijk top (let maar eens op zijn teksten, af en toe echt wereldse rhymes), maar het lijkt alsof hij zich een beetje inhoud i.t.t. op bijv. Blazing Arrow. Maar verder geen kwaad woord over deze MC.
Eigenlijk een 3,75 waard, maar vooruit, naar boven afronden dan maar maar het is de meest nipte 4* die je kan krijgen als album van mij (sluit ook geen daling uit)!

avatar van Osiris Apis
Ik ben niet zo enthousiast over dit album. Een beetje een tegenvaller.
Bij mij overheerst toch het gevoel van poppy beats en vervelende gezongen refreinen.

Vooral het middenstuk van het album is onvoldoende. Met name Electric Waterfalls, In Las Vegas, Light Years Escape To Mars (beat is daarvan wel goed, maar erg vervelend refrein) en Spotlight. En voeg het laatste nummer ook maar toe.

Ik vind vooral het begin van het album goed. Een goed intro en nummers zoals het vrolijke El Gifto Magnifico met Zuid-amerikaanse invloeden, Dreamin' (Del rapt hierop wel slapjes). En verder is Rich Man Poor Man (doet me qua tekst denken aan Blackalicious - Deception) en Some of the People goed.

Rene1979
Eigenlijk vind ik alleen dat nummer met die vocoder niks.

raffael77
Helaas kan ik het mij niet vinden met anderen hier dan OA.

Ik vind het album zelfs matig. Ik had er meer van verwacht en zeker omdat Gab pas na 5 jaar een nieuwe solo uitbrengt.

De beats vind ik redelijk tot slecht.

Ook vind ik zijn manier van rappen een stuk minder.

avatar van hiphopmaster
Eigenlijk ben ik nooit fan geweest van de sound van Blackalicious / Gift of Gab en Escape 2 Mars bewijst maar weer eens waarom. Veel te poppy en eigenlijk geen enkele productie spreekt mij echt aan. De eerste 2 nummers zijn nog wel aardig. Dus eigenlijk sluit ik mij geheel aan bij Osiris Apis, alleen is mijn stem wat lager.

avatar van Rhythm & Poetry
“In de toekomst moeten we misschien naar Mars of ergens anders verhuizen, als we ons op deze manier blijven gedragen tegenover onze planeet. Ik probeer geen preek te houden, maar er moet gewoon een bepaald bewustzijn gecreëerd worden.” Aldus Blackalicious-rapper Gift of Gab, die met deze woorden omschrijft wat hem beangstigt en om die reden nu zijn tweede soloalbum Escape 2 Mars uitbrengt. Vijf jaar geleden deed hij dat voor het laatst: 4th Dimensional Rocketships Going Up was een aardig album, maar kon niet tippen aan de albums die de rapper eerder samen met Chief Xcel - Blackalicous dus - maakte en kreeg derhalve minder aandacht. Enfin, stap samen met Gift of Gab de raket in en vlieg mee met dit muzikale avontuur richting Mars.

Gift of Gab heeft een paar passagiers meegenomen voor zijn muzikale avontuur; zijn rechterhand op het album is de talentvolle DNAEBEATS (hij produceert het grootste gedeelte van Escape 2 Mars) daarnaast neemt Headnodic ook drie producties voor zijn rekening. Tot slot gaan Del the Funky Homosapien en Brother Ali mee, deze twee alom gerespecteerde MC’s verschijnen samen op het nummer Dreamin’(waarover later meer). Eerst maar eens naar de introductie: “It’s gonna be a long journey, if you’re in a commune forget some comfort//It’s gonna be a long spacey ride beyond stars, tuning to the evenings entertainment on stars,” rapt de altijd solide Gift of Gab op opener E2MTRO; zijn snelle manier van rappen en het gebruik van veel klankrijmen typeren de MC. Deze authentieke en erg aangename stijl heeft de rapper al jaren geleden eigen gemaakt en dus weet de Gift of Gab-liefhebber dat het flowtechnisch wel weer goed zit op Escape 2 Mars.

Op de vraag of DNAEBEATS zich staande weet te houden is het antwoord kort, krachtig en volmondig: ja. Op de eerder genoemde intro combineert hij de electronische invloeden – die uit zijn synth voortvloeien) met een blaassample. Dit levert een uptempobeat op die prima past bij de snelle, spitsvondige Gift of Gab; wie dit al een iets te flitsende en snelle productie vind kan Escape 2 Mars beter niet afluisteren. Want dat het allemaal nog wat sneller kan bewijst DNAEBEATS op El Gifto Magnifico, met snelle en korte tikken op de drum - hoewel Gift of Gab de term rhythm sticks zal prefereren - en een diepe bass levert de producer opnieuw alleraardigst werk af en verder past deze snelle stijl prima bij gastheer Gift of Gab.

Overigens is er nog wel zoiets als baas boven baas en dat bewijst Headnodic, de producer die al langer om de hoek komt kijken en bovendien vaker heeft samengewerkt met Gift of Gab. Hij steelt de show met Dreamin’; een wat chaotische ogende productie - waaraan je elke luisterbeurt weer iets nieuws ontdekt - die uiteindelijk erg knap in elkaar steekt. Headnodic maakt onder meer een combinatie van gitaar- en vioolspel en dan is er op de achtergrond ook zo nu en dan een pianoloopje te horen en als dat nog niet genoeg is: ook een stemsample mag niet ontbreken. Toch is Dreamin’ niet overgeproduceerd, alhoewel het wel even zijn tijd nodig heeft om in te werken op de luisteraar. Ook de rappers - Del the Funky Homosapien en Brother Ali incluis - excelleren op het nummer en wisselen sterke verzen/dromen met elkaar uit.

Minpunten kent het album, weliswaar in mindere maten, ook. In Las Vegas en met name Electric Waterfalls zijn beide net wat te electronisch en klinken ook te eenvoudig. In Las Vegas kent bijvoorbeeld een te glad r&b-refreintje gezongen door een vrouwenstem en op Electric Waterfalls is er aan de stem van Gift of Gab geknutseld waardoor hij te mechanisch klinkt. Dergelijke nummers zijn wel vermakelijk voor op de dansvloer, maar kennen toch niet het hoge niveau van de overige nummers van Escape 2 Mars.

Deze ‘matige’ tracks voeren zoals gezegd niet de boventoon. Nummers over het wel en wee van de aarde (en met name dus het wee) doen dat wel. Themasong Escape 2 Mars biedt Gift of Gab nogmaals de gelegenheid om het te hebben over natuurrampen en het vooruitzicht voor de mensheid als we de komende jaren niks aan de uitstoot van schadelijke gassen doen. En zoals Gift of Gab eerder aangaf: het is niet prekerig bedoeld, en dat is ook wel terug te horen. Want hoewel de MC deze serieuze onderwerpen aankaart en het ook meent, voert hij het wel op een speelse manier uit (vlotte manier van rappen, veel klankrijm) en zo combineert hij entertainment met educatie. En naast de tracks met een serieuze boodschap staan er ook wat luchtige nummers als Spotlight op. Deze track is vooral erg fijn geproduceerd door DNAEBEATS, zijn synthbeat bestaat slechts uit een paar tonen, is daardoor wellicht aan de eentonige kant, maar weet vooral te vermaken en is eigenlijk niet uit je hoofd weg te krijgen nadat je in aanraking bent gekomen met het nummer; het heeft wat weg van Benzi Box (DANGERDOOM).

Als we weer geland zijn kunnen we de balans opmaken; de vlucht naar Mars is geslaagd te noemen, hoewel het Gift of Gabs bedoeling is dat we vanaf nu stoppen met het verkloten van de aardbol, zodat we juist in de toekomst niet naar de rode planeet moeten uitwijken. Escape 2 Mars kent wat schoonheidsfoutjes, maar de uitstekende tracks overheersen en zorgen dat de luisteraar met een goed gevoel achterblijft. Realistisch moeten we wel blijven: dit album zal de wereld niet verbeteren, Gift of Gab heeft niet de status van Michael Jackson en zelfs die slaagde niet in zijn opzet (een betere plek van de aarde te maken) met zijn albums. Escape 2 Mars zet de luisteraar wel aan het denken en wie weet wint de fiets het de volgende keer wel van de auto.

Natuurlijk ook te lezen op je favoriete site: Hiphopleeft.nl