Metalium - Grounded - Chapter Eight (2009)

Duitsland
Label: Massacre

1. Heavy Metal (3:34)
  2. Light of Day (4:08)
  3. Pay for Fee (4:22)
  4. Pharos Slavery (6:16)
  5. Crossroad Overload (4:58)
  6. Falling into Darkness (4:51)
  7. Alone (4:02)
  8. Borrowed Time (9:32)
  9. Once Loyal (3:47)
  10. Lonely (5:49)
avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Openingsnummer begint met de tekst "We Are Heavy Metal, if you don't like it, f**k you!" Openingsnummer eindigt met de tekst "If you don't like it, f**k you!" Wat een bende posers, thuis liggen ze ongetwijfeld onder de sloef van hun wederhelft.
Dit is geen memorabele kennismaking. Oh ja, dat openingsnummer is een kruising tussen de muziek van Judas Priest met het gekwezel van die bende superposers Manowar. Nummer twee klinkt al heel anders en veel, veel beter. Er is nog hoop. Wordt vervolgd.

avatar van Sinner
Benieuwd wat je ervan vind. Metalium is wat mij betreft een zwaar middelmatige power metal band zoals er blijkbaar met name in Duitsland tientallen rondlopen. Kundige muziekanten, een best redelijke zanger maar geen greintje inspiratie of eigen identiteit. Ondanks dat staat er op iedere plaat dan wel weer een nummer of twee-drie dat best te pruimen is. Maar na acht middelmatige cd's denk ik niet dat er nog ooit iets volgt waar ik echt achterover van ga slaan. Die hoop is dan ook al heel lang vervlogen bij mij.

Een band voor uit de uitverkoop bakken te plukken voor een euro of vijf, of in het beste geval een best-off van in huis te halen (of te branden...) maar daar houd het mee op.

Joy
is borrowed time een cover van diamond head op deze naar titels bekeken, clicheplaat?

avatar van Sinner
Nee borrowed Time is geen Diamond Head cover. Gewoon een zwaar middelmatige ballad.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Dit is het eerste album van deze Duitse powermetal groep die ik ooit in mijn leven in mijn handen heb gehad. Powermetal is soms mijn ding, dan weer niet, het hangt er van af vanwaar de wind komt.
Het eerste nummer is een regelrecht baggernummer samen met Pharos Slavery, ik heb er in mijn eerste bericht al het één en het ander over gezegd, het openingsnummer verdient een plaats in de diepste put op onze aardkloot. De rest is beter, of minder slecht, dan de opener, hoewel ik niets hoor wat het hartje mij bij sneller doet slaan. Mijn bloeddruk daarentegen… Waarschuwing voor de mensheid: Borrowed Time is de powerballad!
Het is een mix van Judas Priest (Pain Killer), Fight (War of Words), Gamma Ray, Helloween en zoveel andere (Duitse) powermetal groepen. Iets voor de liefhebbers dus, niet voor mij. Inderdaad, het is puik ingespeeld, de solo’s vliegen je om de oren, de zanger is tamelijk accentloos, de productie doet alles uit de boxen knallen, maar ik mis de kwaliteit van hierboven vermelde groepen.
Een klein lichtpuntje vind ik nog Light of Day, de rest is niet aan mij besteed, de gustibus non disputandum est, luidt het cliché. Voor de mensen die denken dat ik teveel met een vier rondstrooi, zeg ik: een anderhalf voor de moeite. Volgende!

Ik ga mee met deze beoordeling. Lopende band power metal, technisch in orde maar zo cliche als cliche maar kan zijn. De oosterburen zijn er gek op, ieder zijn ding zal ik maar zeggen. Gelukkig heb je in dit genre wel wat goede uitzonderingen, maar is het voor mij over het algemeen als met Black: een pot nat. 2,0 voor het toch wel goede spel.