Bebel Gilberto - All in One (2009)

Brazilië
Wereld
Label: Verve

1. Canção de Amor (4:26)
  2. Sun Is Shining (3:56)
  3. Bim Bom (2:43)
  4. Nossa Senhora (3:25)
  5. The Real Thing (4:33)
  6. Ela (On My Way) (3:19)
  7. Far from the Sea (3:22)
  8. All in One (4:24)
  9. Forever (2:29)
  10. Segredo (Secret) (3:44)
  11. Chica Chica Boom Chic (3:05)
  12. Port Antonio (3:49)
avatar van CD-Recensies
Bebel Gilberto: muzikaal antwoord op de herfst

Het vierde album All In One van Bebel Gilberto heeft het warme sensuele geluid van de bossa nova in een mix met elektronische pop. Het resultaat is een album waarmee de herfst nog een beetje buiten de deur kan worden gehouden.

'My father’s guitar playing is like hearing an orchestra. From him, I learned all about music and what I want. We didn’t live all the time together, but all the time I was with him it was all about the guitar”.
(Bron: bebelgilberto.com)

De Amerikaans/ Braziliaanse Bebel Gilberto (1966) heeft haar muzikaliteit met de paplepel meegekregen. Haar vader João Gilberto wordt samen met Antonio Carlos Jobim beschouwd als de absolute grondlegger van de bossa nova en haar moeder is een in Brazilië bekend zangeres (al heb ik persoonlijk nog nooit van haar gehoord).

Bossa Nova is een muziekstijl uit de jaren 50 en gebaseerd op de Braziliaanse samba waar vooral Amerikaanse jazzmusici mee aan de haal gingen. Vandaag de dag is het vooral Bebel die er een nieuw sausje overheen giet en daar miljoenen albums mee verkoopt.

All In One is het eerste album van Bebel dat op het beroemde jazzlabel Verve wordt uitgebracht en dat zou wel eens de stap naar het grotere succes kunnen betekenen. Mijn favoriet is toch het minder bossa nova klinkende The Real Thing. Dit door Stevie Wonder geschreven nummer heeft een schitterende uitvoering gekregen. De Dap-Kings (begeleidingsband van Sharon Jones) hebben het lekker strak ingespeeld en de productie van Mark Ronson doet de rest. Mark Ronson is als producer verantwoordelijk voor het geluid en dus grote succes van Amy Whinehouse. Alles waar hij met z’n handen aanzit krijgt een zeer herkenbaar Mark Ronson soundje. Vaak te herkennen aan heerlijke toeters en een vet funk geluid

Naast de uitschieters zitten er echter ook een paar nummers tussen die nog iets teveel blijven hangen in de oude bossa nova. Iets te zijig wat mij betreft (en dat wordt nog eens versterkt door de oerlelijke hoes). Volgens mij had Mark Ronson daar ook goed werk kunnen doen.

Tekst overgenomen van mijn weblog

avatar van Shangri-la
Leuk stukje, alleen met dat van die oerlelijke hoes ben ik niet eens. Zo'n prachtige vrouw op de cover is toch alleen maar mooi? Verder is de muziek op deze cd wel okee, doch niet zo goed als voorgaande platen van haar. Toch geef ik 3 sterren.

avatar van FunkStar
Leuk dat Bebel de song The Real Thing opgenomen heeft (oorspronkelijk vertolkt door Sergio Mendes & Brasil '77) en geschreven door Stevie Wonder. Een erg fijne productie, top gedaan door Mark Ronson!

Verder zijn Bim Bom (ook opgenomen door Sergio Mendes) en Forever mooie pareltjes.