Emitt Rhodes - The Emitt Rhodes Recordings (1969-1973) (2009)

Label: Hip-O

1. Mother Earth (2:30)
  2. Pardon Me (2:46)
  3. Textile Factory (3:04)
  4. Someone Died (2:04)
  5. Come Ride, Come Ride (2:53)
  6. Let's All Sing (2:44)
  7. Holly Park (2:59)
  8. Saturday Night (2:01)
  9. You're a Very Lovely Woman (2:53)
  10. Mary Will You Take My Hand (2:21)
  11. The Man He Was (2:58)
  12. In the Days of the Old (2:13)
  13. 'Til the Day After (2:41)
  14. With My Face on the Floor (3:08)
  15. Somebody Made for Me (2:26)
  16. She's Such a Beauty (2:23)
  17. Long Time No See (3:18)
  18. Lullabye (1:05)
  19. Fresh as a Daisy (2:54)
  20. Live Till You Die (2:47)
  21. Promises I've Made (3:24)
  22. You Take the Dark Out of the Night (2:58)
  23. You Should Be Ashamed (2:41)
  24. Ever Find Yourself Running (2:37)
  25. You Must Have (2:12)
  26. Birthday Lady (2:50)
  27. Better Side of Life (2:37)
  28. My Love Is Strong (2:39)
  29. Side We Seldom Show (2:27)
  30. Mirror (2:47)
  31. Really Wanted You (2:43)
  32. Medley: Bubble Gum the Blues - I'm a Cruiser (4:43)
  33. Love Will Stone You (3:23)
  34. Golden Child of God (2:43)
  35. Take You Far Away (3:00)
  36. Warm Self-Sacrifice (3:47)
  37. See No Evil (3:48)
  38. Drawn to You (3:16)
  39. Blue Horizon (2:21)
  40. Shoot the Moon (3:37)
  41. Only Lovers Decide (3:02)
  42. Trust Once More (2:40)
  43. Nights Are Lonely (2:35)
  44. Bad Man (2:53)
  45. In Desperate Need (2:18)
  46. Those That Die (1:42)
  47. Farewell to Paradise (3:57)
  48. Tame the Lion (2:53)
avatar van Poles Apart
Eindelijk zijn de vier solo albums die Emitt Rhodes uitbracht begin jaren '70 ("Emitt Rhodes", "Mirror", "The American Dream" en "Farewell To Paradise") weer op CD te verkrijgen, en wel op deze dubbel-CD, die verder nog het alleen als single uitgebrachte "Tame The Lion" bevat.

Mooie kans dus om in één klap het complete werk van deze nog altijd vrij onbekende en zeer begenadigde (pop)liedjesschrijver en producer in huis te halen. Maar hoeveel mensen zullen dat daadwerkelijk doen? Ik vrees zeer weinig, aangezien ook deze prachtcollectie weer volledig ondergesneeuwd zal raken door de vele andere releases en er ook nooit een Emitt Rhodes nummer op de radio voorbijkomt. Hij is en blijft een cultfiguur.

"Emitt Rhodes" (uit 1970) is z'n absolute vijf sterren meesterwerk, een album waarop Rhodes zowat alles zelf deed en alle instrumenten bespeelde, en dat terwijl hij toen amper 20 jaar oud was. Een plaat bomvol sublieme, korte en aanstekelijke popliedjes die met gemak het beste werk van iemand als Paul McCartney (met wie hij vaak vergeleken wordt, niet alleen qua stemgeluid) naar de kroon steken of zelfs overtreffen.

Rhodes trok zich na de nodige mentale en financiële tegenslagen zo goed als terug uit de muziekwereld (hij was louter actief als producer voor onbekende, lokale bands) en is pas de laatste jaren weer langzaam uit het diepe dal geklommen, heeft het vertrouwen herwonnen en werkt inmiddels weer aan nieuw materiaal. Of dat nieuwe werk het niveau zal halen van de songs die hier verzameld zijn is af te wachten, maar dat Emitt Rhodes het verdient om meer dan een voetnoot in de pophistorie te zijn is zeker.

avatar van Droombolus
Ik zie met Saturday Night tussen de nummers van American Dream ook een vreemde eend in de bijt. Is dat een outake of zo ?

Deze 2CD is trouwens een "Limited Edition" en ervaring heeft geleerd dat Hip-O met die term niet bluft, dus de liefhebbers kunnen 'm het best snel kopen voordat ze achter het net vissen .....

avatar van Poles Apart
"Saturday Night" stond voor zover ik weet op de eerste persingen van "The American Dream", maar moest daarna al gauw plaats maken voor "You're A Very Lovely Woman", het Merry-Go-Round-hitje, wat ook op alle latere persingen zo bleef.

avatar van muziekobsessie
is hier sprake van een remastering???

avatar van Poles Apart
Ja, alle nummers zijn geremastered.

avatar van muziekobsessie
Da's goed nieuws en leuk voor een download(en klinkt geremasterd inderdaad veel beter, die vorige was knap beroerd gedaan!!), ben echter zo'n danige zeikert dat ik alleen de cd's apart met originele hoezen in bezit van mijn collectie wil hebben(en de hoezen zijn juist zo mooi!). dus wacht toch af tot ze ooit opnieuw worden uitgebracht.
Plus heb nooit zin om 2 platen achtermekaar te luisteren en om dan te skippen om de 2e te draaien net ff te veel gedoe(tja je bent lui of niet).

Valt me wel op dat(en ik had dat zelf ook) diegenen die rhodes een enkele keer proberen 't te snel als Paul Mc. Cartney-rip off bestempelen. terwijl een ieder die hem meerdere draaibeurten gunt erachterkomt dat dit veel meer is dan dat. sterker nog ik vind Emitt beter dan de Beatles, die mij af en toe net te gezellige nummers hebben(obla di obla da of yellow sub bijvoorbeeld), of weer te zweverig zoals within you without you.

Kalamitsi
Kijk, hier hebben we wat aan. Een verborgen meesterlijke compilatie volgens Poles Apart. Daar ga ik eens rustig voor zitten. Luisteren of ik zijn euforie kan beamen.