Boaz Mauda - Boaz Mauda (2009)

Alternatieve titel: בועז מעודה‎

Israël
Label: Play

1. Ma Yafu Peamaih (3:20)
  2. LeYamim Yafim Yoter (4:08)
  3. Oreah BaOlam (3:10)
  4. Laho Eli Tashukati (3:32)
  5. Lahzor HaBaita (3:40)
  6. Keilu Kan (3:00)
  7. Masa Hayai (3:12)
  8. Osensia (3:50)
  9. Time to Pray (3:50)
  10. SheTishaer (4:38)
Boaz Mauda deed in 2008 mee aan het Eurovisie Songfestival en wat mij betreft stak hij daar met kop en schouders boven uit.
Keilu Kan (the Fire in Your Eyes) werd schitterend gezongen in de halve finale en de sobere maar doeltreffende voordracht, mede ook zijn niet onaantrekkelijke voorkomen, deden deze outsider opvallen en zorgde er voor dat hij de finale haalde om daar niet onverdienstelijk 9e te worden.
Zijn schitterend hoge stem viel bij mij in de smaak en het duurde niet lang eer ik ook de andere nummers van Boaz uit de voorronde in Israel zelf te pakken had.
Heel lang heb ik het daar mee moeten doen want er kwam maar geen album. Het heeft dus ruim een jaar moeten duren, maar afgelopen zomer was het dan zo ver en we krijgen wat we kunnen verwachten: schitterende popsongs gezongen met die opvallend hoge stem gemengd met oosterse tintjes.
Wat ik wel jammer vind is dat een aantal nummers uit de voorronde hier niet terug te vinden zijn en dat mijn Boaz-favoriet Masa Hayai (Journey of my life) hier in een andere versie terug is gekeerd. Gelukkig kan ik die ook prima waarderen.
Misschien wat kitscherig allemaal, maar liefhebbers van het genre (ik noem bijvoorbeeld Ofra Haza) kunnen hier wel wat mee.
Ook al is dat langverwachte debuut wat aan de korte kant; aangevuld met de andere nummers die ik al van hem ken en heb is het soms heerlijk zwelgen met een aantal mooie Boaz songs.

avatar van Angelo
Een land dat over het algemeen veelal leuke bijdrages naar het Eurovisie Songfestival stuurt is Israël. Ook de inzending van 2008 Ke’ilu kan (”Als hier”), geschreven door Dana "Diva" International, mag zich berekenen tot één van de beste inzendingen van dat land en één van de beste inzendingen van 2008. Boaz Mauda (eigenlijk Bo’az Ma’uda) werd in zijn thuisland bekend na het vijfde seizoen van Kokhav Nolad (“Een ster is geboren”), de Israëlische variant van Idols, te hebben gewonnen. Die overwinning is meer dan terecht, want zangers met een bijzonder stemgeluid als die van Boaz komen nauwelijks voor. “Nauwelijks” staat eigenlijk gelijk aan “niet”, want zijn kleurklank is werkelijk uniek te noemen.

Het feit dat de nummers in de Hebreeuwse taal worden gezongen zorgt naar mijn idee voor extra meerwaarde. Naast de Songfestival-inzending, dat het hoogtepunt op dit album vormt, is er nog een prachtig nummer te vinden. Dan heb ik het over de zomerse klanken van Ore’ach baolam. Het akoestische Lachzor habaita mag er ook zijn overigens. Het enige Engelstalige nummer op dit album is Time to pray, een liedje dat hij zingt samen met Sirusho en Jelena Tomasevic (beiden ook deelnemers aan het Eurovisie Songfestival in 2008 voor respectievelijk Armenië en Servië). Er staan ook vier bonusnummers op dit album, te weten een coverversie van de Albaanse inzending van 2008 (originele versie werd uitgevoerd door Olta Boka) en drie remixen van Ke’ilu kan. De meeste nummers zijn niet verbluffend goed, maar het klinkt niet verkeerd en er is genoeg variatie. Zoals gezegd zorgt vooral de Hebreeuwse taal voor meerwaarde, en natuurlijk niet in de laatste plaats zijn prachtige stem.

Hij kwam overigens ook langs bij de Nederlandse delegatie in Belgrado waar hij, als ik mij niet vergis, samen met Hind zong. Er was wel een klik tussen hen, maar uiteindelijk hebben ze nooit een professionele opname gemaakt. Waarschijnlijk hadden Sirusho en Jelena dan toch de voorkeur.

Wat een geweldige zanger en wat een stemgeluid! De songs zijn zeer gevarieërd, respectvol en ook modern. Jammer dat er maar één CD van Boaz is uitgebracht. Hopelijk komen er in de nabije toekomst nog meer uit en hopelijk vooral in het Hebreeuws. Deze zanger is werkelijk uniek!
Waar is deze CD met de Bonus Tracks te koop? Hopelijk kan iemand het mij vertellen.