Stephen Stills - Live at Shepherd's Bush (2009)

Label: Rhino

12. Bluebird
  13. For What It's Worth
  14. Love the One You're With
Stijn_Slayer
Matig concert van Stephen Stills, hoewel het op zich wel bij de betere shows uit deze tour hoort. De kritieken waren deze tour vaak vernietigend, en terecht. Desondanks kan deze er nog mee door.

Jammer dat er gerommeld is aan de setlist. De setlist van dit concert was eigenlijk als volgt:

Akoestische set:

15. Bluebird
16. For What It's Worth
17. Love The One Your With
18. Dark Star

Het weglaten van nummers is één ding dat ik niet snap. 'Dark Star' was het beste nummer van dit concert, en juist die wordt eruit geknipt. Natuurlijk zit er niemand op 'Make Love To You' te wachten, maar dat geldt eigenlijk voor haast elk nummer op deze release. Het aanpassen van de volgorde is daarnaast ook vreemd.

De akoestische set is matig. 'Treetop Flyer' had wat minder schreeuwend gemogen, 'Girl From the North Country' is gewoon een saaie uitvoering en 'Change Partners' is bijna lachwekkend. Het wordt ook duidelijk waarom CSN 'Suite: Judy Blue Eyes' niet meer speelt. '4 + 20' vind ik nog wel aardig.

De elektrische set is vervolgens erg wisselvallig. Met 'Isn't It About Time' en 'Rock & Roll Woman' begint het nog leuk, maar met de cover 'The Wrong Thing To Do' daalt het niveau al iets. 'Wounded World' is daarna dramatisch. 'Bluebird' is weer wat beter, 'For What It's Worth' is belachelijk gezongen. 'Love the One You're With' kan er mee door, al vind ik die elektrische uitvoeringen altijd zo zonde...

Gelukkig had Stephen Stills' stem hier een goede dag. Hij klinkt niet waardeloos, en ik vind het (meestal) niet storend, maar van een mooie stem is hier absoluut geen sprake. Wat ook meespeelt is dat Crosby en Nash er nu niet bij zijn om hem er doorheen te slepen.

Is dit echt zó beroerd? Nee, maar het is wel ondermaats. Dit is niet van het niveau dat je verwacht bij de naam Stephen Stills. Breng dan een live show van Manassas uit, daar zitten fans tenminste wél op te wachten.

Voor de gemiddelde fan is dit zeker geen aanrader. De prijs is dit album (ook al is het inclusief DVD) dan ook eigenlijk niet waard. Toch zal ik 'm wel aanschaffen zodra die uit is.

avatar van DBL
DBL
Ik twijfel tussen 3,5 en 4 sterren, want deze live release is iets beter dan ik had verwacht. Wat ik had gehoord van Stills' solotour van 2008 was niet zo geweldig. Ik vind zijn stem nog steeds geweldig, maar vaak was de zang vanwege zijn gehoorproblemen wat rommelig (was ook te horen tijdens CSN's show in de HMH dit jaar).

Op deze CD/DVD is Stills echter best goed bezig. Met name de akoestische set is sterk. Goed, 'Change Partners' is een beetje afgeraffeld en slordig, maar misschien moeten we maar blij zijn dat hij de laatste vers met die hoge noot achterwege liet.
Maar wat een sterke versies van 'Treetop Flyer', 'Blind Fiddler' en met name Dylan's 'Girl From The North Country'! Ook '4+20' en 'Johnný's Garden' zijn mooi. De grote verrassing is dat hij zelfs 'Suite: Judy Blue Eyes' in zijn eentje goed kan laten klinken.

Ik ben minder enthousiast over de rock & roll set. 'Wounded World', het nummer vind ik op "Man Alive" wel goed, is het dieptepunt. Ik verwacht geen CSN-harmonieen, maar de samenzang tussen de bandleden (o.a. Joe Vitale en Kenny Passarelli) laat wel te wensen over. Ook 'For What It's Worth' heb ik niet eerder in zo'n slappe live versie gehoord.

De andere Buffalo Springfield klassiekers, 'Rock & Roll Woman' en 'Bluebird' klinken prima, en 'Love The One You're With' is altijd een goede afsluiter. Ik heb zo'n 10 Tom Petty albums, maar 'Wrong Thing To Do' had ik nooit eerder gehoord. Stills maakt er in ieder geval iets moois van.

Op de DVD is te zien dat Stills het goed naar zijn zin heeft tijdens de akoestische set, en wat moeilijker kijkt tijdens de elektrische. Maar op alle nummers, akoestisch en elektrisch is het gitaarspel voortreffelijk. Het publiek is enthousiast en er is een warme sfeer.

Een wisselvallige, incomplete show, maar vooral omdat er een DVD bij zit, is het voor Stills fans zeker het aanschaffen waard.

avatar van Ataloona
DBL was jij in een vorig leven mischien Down_By_Law?

avatar van DBL
DBL
Ataloona schreef:
DBL was jij in een vorig leven mischien Down_By_Law?

Klopt. Ik wilde mijn username veranderen zodat het makkelijker te typen was bij het inloggen, maar het was eigenlijk niet de bedoeling om me uit te schrijven. Heel vervelend, want nu moet ik alle stemmen opnieuw invoeren.

avatar van Ataloona
Inderdaad vervelend is dat.
Welkom terug in ieder geval

Degelijk concert van Stills. Zij stem valt mij reuze mee en het gitaarspel, zowel tijdens de akoestische als elektrische set, is zonder meer goed te noemen. Treetop Flyer, Johnny's Garden en Bluebird zijn mijn favorieten. Change Partners is het dieptepunt en ook van Blind Fiddler ben ik niet zo gecharmeerd. Voor zo'n lange ballade is zijn stem gewoon niet goed genoeg om het hele nummer te blijven boeien.

Al met al ben ik toch aangenaam verrast maar ik vrees dat deze cd niet erg vaak uit de kast zal worden getrokken. Van de meeste nummers bestaan immers betere uitvoeringen.