Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine - The Audacity of Hype (2009)

Punk
Label: Alternative Tentacles

1. The Terror of Tinytown (4:37)
  2. Clean as a Thistle (4:14)
  3. New Feudalism (2:38)
  4. Panic Land (4:22)
  5. Electronic Plantation (5:46)
  6. Three Strikes (6:06)
  7. Strength Thru Shopping (3:54)
  8. Pets Eat Their Master (5:04)
  9. I Won't Give Up (21:13)
avatar van platedraaier
Jello Biafra, de voormalige frontman van de Dead Kennedys, heeft hier eindelijk weer eens een eigen band en cd.
Eigenlijk klinkt dit gewoon als de nieuwe Dead Kennedys.
Is dat erg? Nee,in tegendeel, dit is geweldig.
De teksten zijn op z`n Jello`s, hard, scherp en cynisch. De muziek staat als een huis en klinkt echt een beetje in het verlengde van de laatste Dead Kennedys release. (uit 1986)
Onderwerpen als terrorisme, uitbuiting van mensen en dieren, etnische zuivering worden aan de kaak gesteld.
Bij de cd zit ook een prachtige poster met daarop een tekening van amerikanen die de wereld vervuilen en oorlog voeren etc. En dan een scheepje met juichende amerikanen en de tekst "Yes, We Did". Ik kan er zeker om glimlachen.

avatar van De-noir
Na bijna 30 jaar still going strong

avatar van Mr. B
Leuk plaatje, maar eigenlijk heb ik hierna zin om Lard op te zetten...
Ben bang dat deze de weg naar mijn cd speler niet snel meer zal vinden.

avatar van Them
Grappig dat er in het laatste nummer een hidden track zit, waarin alle nummers tegelijk worden afgespeeld. Klinkt als een bak met stront.

avatar van frolunda
Het overgrote deel van wat Jello Biafra na zijn periode bij de Dead Kennedys uitgebracht heeft is gewoon erg sterk.Vooral zijn collaboraties met the Melvins (met name het eerste album),D.O.A. ,Nomeansno en Tumor circus (een éénmalige band met leden van Steel Pole Bath Tub) zijn van hoog niveau.
Datzelfde geldt ook weer voor The Audacity of Hype (2009),het eerste album van zijn toenmalige nieuwe groep Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine en tevens een plaat die ik (blijkt nu) veel te lang links heb laten liggen.Eigenlijk is dit een vrij logisch vervolg op de Dead Kennedys,misschien niet meer zo snel maar dat waren de Kennedys de laatste twee albums ook meestal niet meer,maar wel een heerlijke verzameling van meeslepende punkrock tracks waarbij de bijtende stem van Jello Biafra natuurlijk de grootste overeenkomst is.De teksten bevatten weer als vanouds kostelijke,vaak cynische aanvallen op diverse misstanden in de maatschappij en ook muzikaal is het allemaal dik in orde.Het werk van/met the Guantanamo School of Medicine is mogelijkerwijs zelfs nog wat veelzijdiger dan veel van zijn eerdere projecten.
Daaruit stamt overigens ook de prima song Electronic plantation die ook al voorkwam op Live from the Battle in Seattle van The No WTO Combo,een album uit 2000.
Daarnaast bevallen me vooral New Feudalism,Three Strikes en Strength Thru Shopping uitstekend,iets wat samen met de overige,niet veel mindere nummers,het album The Audacity of Hype minimaal het predicaat zeer goed oplevert.