Ella Fitzgerald - Get Happy! (1959)

Jazz
Label: Verve

1. Somebody Loves Me (2:36)
  2. Cheerful Little Earful (2:06)
  3. You Make Me Feel So Young (2:19)
  4. Beat Me, Daddy, Eight to the Bar (2:28)
  5. Like Young (3:00)
  6. Cool Breeze (1:56)
  7. Moonlight Becomes You (3:06)
  8. Blue Skies (3:43)
  9. You Turned the Tables on Me (2:31)
  10. Gypsy in My Soul (2:39)
  11. Goody-Goody (2:28)
  12. St. Louis Blues (3:53)
  13. A-Tisket, a-Tasket * (2:20)
  14. Swingin' Shepherd Blues * (2:50)
avatar van heartofsoul
Ik ben nogal een liefhebber van Ella Fitzgerald. Dat is al zo sind sinds ik, in het midden van de zestiger jaren April in Paris hoorde, dat ze zong met de band van Count Basie. Het stond op een e.p., en ik heb deze opname later nooit meer kunnen traceren. Er zijn uiteraard ergere dingen, en gelukkig is er van Ella Fitzgerald een uitgebreide discografie beschikbaar, die ik nu maar eens serieus ga onderzoeken. Ik beschouw haar namelijk, samen met Billie Holiday, als de grootste jazz-zangeres ooit. Mij gaat ze dan ook nooit vervelen.

Get Happy!, het album waar het hier om gaat, is een restjes-album. Het bestaat uit opnames die werden gemaakt voor verschillende sessies, over een periode van twee jaar. Er zitten liedjes bij die voor de bekende songbook-albums werden opgenomen, en waarom ze daar niet op terecht zijn gekomen moeten de kenners maar uitleggen, want het zijn alle volwaardige opnames. Ik hoor Ella hier heerlijk swingen en in een paar nummers ook scatten. Haar stem is (vind ik) in absolute topconditie. Ze wordt door vijf verschillende orkesten begeleid (o.a Nelson Riddle, Frank DeVol, Marty Paich), maar die variatie van de orkestklank doet voor mij weinig afbreuk aan de kwaliteit van het album.