The Inlaw Sisters - Robbing the Devil (2008)

1 stem

Folk / Country
Label: Straydog Mountain

1. Your Long Journey (5:06)
  2. Over Yonder in the Graveyard (2:51)
  3. Two Soldiers (2:34)
  4. The Sweetest Gift a Mother's Smile (2:54)
  5. The Lone Pilgirm (3:03)
  6. The Broken Hearted Lover (3:16)
  7. Foggy Mountain Top (3:16)
  8. Farewell Sweet Jane (4:01)
  9. Wandering Boy (4:41)
  10. Pretty Polly (4:07)
  11. Blue Diamond Mines (4:11)
  12. Red Rocking Choir (3:50)
  13. Rose Connoley (2:45)
  14. Guide Me O Thou Great Jehovah (3:47)
  15. Untitled (1:38)
Als je deze plaat op zet ben je overtuigd dat je hier te maken hebt met twee Amerikaanse zangeressen komend uit het Appalachian gebergte en van jongs af aan opgegroeid zijn met de pure Appalachian folk songs. Zeer verrassend is het dan te lezen dat het hier gaat om twee schoonzussen, Monique Neuteboom en Anneke van der Poll uit Amsterdam, Nederland wel te verstaan. Maar dit klinkt on Nederlands. Want luister naar deze veertien tracks, en je zou echt zweren dat je op een veranda ergens in de Appalachian Mountains zit, waar twee plaatselijke schonen hun liedjes voor je zingen. Van die oeroude songs over God, moord en doodslag en geploeter in de mijnen. Nazaten van de Carter sisters.
Nu hebben de Inlaw sisters niet zo maar even deze plaat gemaakt. Ze zijn op veel plaatsen in de wereld geweest geweest voor allerlei folk-workshops en uiteindelijk ook in Amerika, waar ze gegrepen werden door de eenvoud van de Appalachian songs, muziek die vanuit Ierse, Schotse en Engelse emigranten beïnvloed is. De samenzang van de dames is ongelooflijk goed, lijkt zo simpel , maar is zeer moeilijk. Ze begeleiden zichzelf en de plaat is geproduceerd door Dick Powell die ook hier en daar wat mee speelt. De keuze van de nummers zijn een aantal bekende traditionals en nummers van andere (bekende) folkartiesten. Natuurlijk is de plaat opgenomen in de buurt van het Appalachian gebergte. Het is allemaal zeer klein en minimaal gehouden, zo puur mogelijk om de songs helemaal tot hun recht te laten komen.
Deze , wat ouderwets aandoende folk is zeker niet erg populair op Music Meter, maar eigenlijk wel onterecht. Geen opzienbarende cd , maar wel opzienbarend hoe deze muziek klinkt.