James Knight and the Butlers - Black Knight (1971)

Funk

4. Cotton Candy (2:59)
  5. Fantasy World (4:30)
  6. I Love You (4:40)
  7. Save Me (4:19)
  8. Just My Love for You (3:28)
  9. "Nothin'' * (2:43)
  10. There Goes My Baby [Remix] * (3:05)
  11. Save Me [Single Version] * (3:11)
  12. There Goes My Baby [Instrumental] * (2:55)
  13. Baby Please Pretty Please * (2:48)
  14. El Chicken * (2:31)
avatar van Angelo
”We are James Knight and The Butlers outta Miami, Florida / We gotta a little thing we call a sweet thing funky cat / Come on bassplayer, make it real funky for me / Now drummer, give me a nice drumbeat so I can move my feet / Yeah, I like it like that!” Een beetje een chaotisch funk album van James Knight & The Butlers, hun enige album trouwens. De heren komen dus uit Miami, Florida; valt ook te horen naar mijn idee – qua sound sluit het aan bij andere funkbands uit die staat – je hoort namelijk een tikkeltje latin terug in het album, en dat was best typerend voor funk uit het zonnige Florida. Naast zanger annex bandleider is James Knight bovenal gitarist, en dat is goed te horen. Die gozer heeft zo z’n toffe skills. Hoewel de teksten van deze nummers meestal wel opvallend vreemd zijn (“Cotton candy on a candy stick, cotton candy I like to lick"), zoals bijvoorbeeld dus die van Cotton candy, weet het mijn aandacht wel vast te houden. Meer vreemde teksten komen aan bod bij 't openingsnummer Funky cat, en Flyin’ high dat gewoonweg een toffe ode is aan cannabis (stoer hè?)! Het meest opmerkelijke nummer is de Aretha Franklin cover Save me, het is nogal… anders. Vrij anders dan het origineel, en die eigen draai moet je bevallen. Ik heb eigenlijk geen mening over deze versie, het is gewoon nogal… nou... anders. Uncle Joe rockt er flink op los, en het doet me bij vlagen denken aan het werk van Jimi Hendrix. Coole, fantastische hoes, trouwens. Beste omschrijving voor dit album: een beetje vreemd, maar wel lekker.