Loudness - The Soldier's Just Came Back (2001)

Japan
Label: Columbia

1. Loudness (5:38)
  2. In the Mirror (4:44)
  3. Crazy Doctor (4:18)
  4. Dream Fantasy (4:28)
  5. Crazy Night (6:46)
  6. The End of Earth (4:36)
  7. How Many More Times (5:54)
  8. Lonely Player (4:18)
  9. Esper (3:46)
  10. So Lonely (7:51)
  11. Stay Wild (5:45)
  12. S.D.I. (4:53)
  13. Speed (7:09)
  14. Farewell (2:58)
avatar van Lonesome Crow
Om aan te tonen dat Loudness echt terug was in de originele bezetting in 2001 werd na de release van hun come back studio album "Spiritual Canoe" ook meteen maar deze live CD uitgebracht.
Opgenomen een paar weken nadat het nieuwe studio album uitgebracht werd staan er dus 3 nieuwe nummers op van dat album (track: 6.7 en 11).

Als feest der herkenning worden eerst 5 Loudness klassiekers gespeeld die weinig opzienbarend zijn te noemen.
Het zijn wel goede nummers maar aangezien ze ook al op andere live albums zijn te vinden vind ik het ietwat overbodig.
Interessanter word het dus vanaf track 6 want het niet zo vaak gespeelde "Lonely Player" kent een waanzinnig goede en energieke uitvoering en de nieuwe nummers klinken live eigenlijk beter als de meeste oudere songs.

Verder vallen het langgerekte einde op van de ballad "So Lonely", en het altijd toffe solostuk van "Speed" waarin bas en gitaar lekker los kunnen gaan.

Verheug je niet op het obscure instrumentaaltje "Farewell", die wordt gewoon afgespeelt.
Maar al met al toch wel een aardige live CD.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Het is een tijdperk van Loudness dat me niet zo ligt, de eerste vijf albums daarentegen ken ik van binnen en van buiten. Mooi is het toch om daaruit die fameuze klassiekers te horen, In the Mirror, Dream Fantasy, Esper en Speed. S.D.I. is ook niet misselijk.

Het geluid is best wel rauw gelaten. Het album met zijn veertien nummers kent een aantal storende fade-outs, de video (met het volledige concert?) kent vierentwintig nummers maar die heb ik nog nooit gezien. Ik moet wel zeggen dat mijn virtuele versie vanaf nummer negen rare bokkesprongen maakt qua tracklist. Ga ik nog eens oplossen, maar de dagen zijn niet lang genoeg.

Mijn kennis van het Engels dicteert dat de albumtitel fout is, moet het niet zijn: The Soldier's Just Come Back of The Soldiers Just Came Back? Best een rare albumtitel, trouwens, en hun eerste livealbum Live Loud Alive blijft een magische plaat.