Sparks - The Seduction of Ingmar Bergman (2009)

Label: 101

1. 1956 Cannes Film Festival (1:55)
  2. "I Am Ingmar Bergman" (3:09)
  3. Limo Driver (Welcome to Hollywood) (3:08)
  4. "Here He Is Now" (1:18)
  5. "Mr. Bergman, How Are You?" (4:28)
  6. "He'll Come 'Round" (1:44)
  7. En Route to the Beverly Hills Hotel (1:56)
  8. Hollywood Welcome Committee (2:36)
  9. "I've Got to Contact Sweden" (2:40)
  10. The Studio Commissary (3:07)
  11. "I Must Not Be Hasty" (1:47)
  12. Quiet on the Set (1:06)
  13. "Why Do You Take That Tone with Me?" (2:52)
  14. Pleasant Hotel Staff (0:54)
  15. Hollywood Tour Bus (1:33)
  16. Autograph Hounds (2:20)
  17. Bergman Ponders Escape (2:25)
  18. "We've Got to Turn Him 'Round" (2:36)
  19. Escape Part 1 (4:14)
  20. Escape Part 2 (5:58)
  21. Oh My God (2:59)
  22. Garbo Sings (3:47)
  23. Almost a Hollywood Ending (2:12)
  24. "He's Home" (3:40)
avatar van RonaldjK
Reeds een jaar na Exotic Creatures of the Deep kwam Sparks met een album dat eigenlijk een zijproject is, opgenomen in opdracht van het Zweedse station Sveriges Radio. Het behandelt een fictief bezoek van regisseur Ingmar Bergman aan Hollywood.

Waar sommige albums van Sparks rond één thema draaiden, is dit een 100% conceptalbum. De muziek doet dan ook denken aan eerdere rockopera's, te beginnen met die van The Who. Tegelijkertijd is het helemaal Sparks, inclusief klassieke en vaudeville-invloeden - mét enkele Zweedse namen op zang en gesproken delen. Hierbij actrice Elin Klinga, die daadwerkelijk voor Bergman werkte, in de rol van Greta Garbo.

Dan wordt het dus lastig om favorietjes uit te kiezen, onmogelijk is dat echter niet. 1956 Cannes Film Festival opent pakkend, Mr. Bergman, How Are You? bevat een sterke zanglijn, Why Do You Take That Tone with Me? is een eigentijdse aria.
Verder is dit vooral een album voor de lange winteravonden; boekje erbij en je inleven in enerverende verhaal. Qua timing komt deze sage dus op een verkeerd moment... Maar zelfs in mei toont dit in ieder geval de professionaliteit en veelzijdigheid van de Californische gebroeders Ron en Russell Mael aan.

avatar van HofnerKinfauns
Het is terug in de tijd waar Sparks je naar toe brengt. De tijd van een hoorspel op de radio. Buiten koud en binnen lekker warm.
Je moet er wel bij blijven, zeker als je niet over de lyrics beschikt.
Maar alles bij elkaar opgeteld is het een meer dan gemiddeld werk van de Mael broers.