Surya - Suryalisme (2009)

Uitgebracht in eigen beheer

met Ome Omar

11. Handenarbeid

met Dopaganda en Patrice

12. Cancerly Veel Moeders

met Frits van Dijk, Pharao, Ome Omar, Huussuh, Greg, Dax, Robian, Dopaganda en Patrice

13. Één Klap

met Robian

17. Samenraapsel

met Ome Omar

avatar van thomzi50
Een aantal echt leuke tracks, maar ook een paar nummers waar ik echt bar weinig mee kan, zoals de remix van Sorry en de nummers met Frits van Dijk (wel een goede artiestennaam).

avatar van Shelter
Die hoes is echt fucking lelijk....
Surya zelf ken ik wel wat tracks, het klinkt wel aardig maar echt heel dope vind ik het niet. Om te stemmen toch wat langer luisteren, met nederlandse releases duurt het vaak wat langer bij mij totdat ik het tof vind.

MAS
De eerste cd van de beste Freestyler van Nederland. Heb hem nu zo'n 2/3 x beluisterd en het klinkt allemaal wel lekker. Alleen de Ome Omar skit sla ik nu al over omdat ik hem echt een irritante gast vind. Frits van Dijk vond ik ook altijd irritant bij battles maar hier valt hij nog mee.

MAS
Darwins Nachtmerrie (is al een tijdje uit) vind ik een van de beste NLhiphop nummers.

avatar van thomzi50
“Volgens de wet verkoop ik mijn album niet: de mensen geven het geld in feite als gift en ik stuur mijn album als promotie-materiaal rond. Als ik het niet zo had gedaan was het met alle regeltjes onhaalbaar geweest en was ik ook veel duurder uitgekomen.”

Check hier het volledige interview dat Hiphopleeft met hem had naar aanleiding van dit album.

avatar van thomzi50
Toen Surya en Robian vorig jaar meededen aan De Grote Prijs van Nederland, deelden ze T-shirts uit met het opdruk ‘Nieuw Amsterdam’. Dit is de naam van de groep die gevormd wordt door onbekend talent uit de hoofdstad; talent dat volgens de initiators wel de kwaliteit maar niet de financiële middelen en ervaring heeft om direct een soloalbum te droppen. Surya wist ons niet veel later te vertellen dat het eerste Nieuw Amsterdam-project, geheel door Surya en Robian zelf gefinancierd, in maart van dit jaar het daglicht zou zien. Het liep allemaal net even anders, want het Nieuw Amsterdam-album moet nog steeds komen. Maar inmiddels is Surya wel alvast aan een officiële solocarrière begonnen.

Bijzonder aan Suryalisme is de balans die de 25-jarige rapper heeft gevonden tussen enerzijds het tonen van zijn eigen kwaliteiten en anderzijds het naar voren schuiven van de diverse Nieuw Amsterdam-leden. Op het zeventien nummers tellende schijfje komt er met enige regelmaat een gast langs, terwijl Surya zich ook vaak genoeg richt op zijn persoonlijke leven; en daarbij toont hij zich een stuk meer van zijn serieuzere kant dan tot nu toe van hem zichtbaar was. Over een Gast is bijvoorbeeld een vlot geproduceerd nummer waarop hij zijn eigen leven onder de loep neemt - inclusief opvallend goede schoolprestaties, de psycholoog die eraan te pas moest komen en het fenomeen blowen. Wat te denken van Eenzaam, waarin op openhartige wijze het niet bijster originele verhaal wordt verteld dat er momenten in Surya’s leven zijn dat hij zich ondanks alle vrienden om zich heen toch volkomen eenzaam voelt.

Surya toont zich hierop een ander persoon dan we, uit de vele freestyle-toernooien waar hij zich al heeft laten gelden, kennen, en dat is wel zo prettig. Want hoewel de man een soepele flow en een over het algemeen aangenaam stemgeluid heeft, beschikt hij niet over de kwaliteiten om binnen de brag & boast-teksten, die al met al op het album toch de overhand hebben, veel variatie aan te brengen. Gelukkig valt er productioneel ook een en ander te beleven: met name Dopaganda, die eerder al verdienstelijk werk leverde voor onder meer Appa, laat van zich horen. Zijn beats zitten niet altijd even ingewikkeld in elkaar, maar hebben wel constant een zekere overtuigingskracht. Het duidelijkste voorbeeld hiervan is de sterke possecut Cancerly Veel Moeders, die aan een fijne, vlotte drumpartij en een heerlijk pianoloopje genoeg heeft om ruim drie minuten lang te boeien.

Op deze track doen echter liefst tien (Nieuw Amsterdam-)MC’s van zich spreken, en dat is wat te veel van het goede: kwalitatief lopen ze veel te ver uit elkaar. Waar Robian een rapper is die we niet vaak genoeg kunnen horen (en bovendien iemand is die een sterke samenwerking met Surya vormt), bakken Huussuh en Greg er werkelijk niets van en doen ook Pharao, Dax en Frits van Dijk hoorbaar onder voor de gastheer zelf. Verder bevat de plaat nog enkele mindere tracks, zoals de obligaat aandoende eerste clip Blijf van Me Stad Af en het smakeloze seksnummer Moederkoekje van Eigen Deeg, maar daartegenover staan weer Ik Weet Niks en Één Klap, met een gedenkwaardig staaltje storytelling.

Dus ook al zijn er op dit debuut van Surya genoeg mindere momenten te vinden, overheersen doen deze nimmer. Het project telt namelijk tig interessante producties en een kundige, bij vlagen zelfs openhartige rapper, met bovendien een hoorbare passie voor het vak. En als in acht wordt genomen dat hij alles uit eigen zak heeft opgezet, bekostigd en gepromoot, dan kan worden gesteld dat er in de toekomst nog mooie dingen in het verschiet liggen vanuit het Nieuw Amsterdam-kamp. Vooral als Surya en Robian er nauw bij betrokken zijn.

Suryalisme is alleen via de website van Surya te bestellen (voor slechts 7,50 euro).

Bron

avatar van Rhythm & Poetry
Op hiphopleeft geef je een halve ster meer. Zelf kan ik me beter vinden in je eerste bericht: inderdaad een paar leuke nummers, maar het grootste gedeelte daar heb ik niks mee. Surya is niet echt een geweldige rapper, hij kan wel wat, maar na een tijd gaat hij me vervelen. Zijn stem is eentonig en van zijn flow word ik niet warm of koud. Tekstueel soms vermakelijk, vaak ook niet. Soms zelfs ergerlijk zoals op Moederkoekje van Eigen Deeg.

Een voldoende zit er van mijn kant zeker niet in.

avatar van thomzi50
En het anthem Cancerly Veel Moeders dan?

Weg, Eenzaam en Darwins nachtmerrie steken er bovenuit. Ik weet niks en Handenarbeid laten me lachen. Maar de rest van het album vind ik niet super. Qua skills is surya wel de beste nl rapper imo.

MAS
Een 3,5 was toch iets te optimistisch. Ik heb hem verlaagd naar een 3 er staan toch wel wat zwakkere nummers op zoals die met Frits van Dijk. Toch blijf ik Surya een zeer begaafde MC vinden en denk ik dat we nog wel wat van hem kunne verwachten. Hoop dat Robian ook een keer met een soloproject komt.

The Opinionated
In één woord: matig. Surya is geen rapper die me een heel album lang kan boeien. Vind het nogal slap en eentonig ingerapt. Ook de maatschappijkritische single 'Blijf van me stad af' vind ik niet bepaald overtuigend.

Het valt me ook op dat steeds meer artiesten zich bezighouden met allerlei projecten (zoals hier Nieuw Amsterdam) in de plaats van zich te focussen op het maken van goede muziek. Goede muziek zal die onbekende Amsterdamse talenten ook eerder aandacht opleveren dan t-shirts met de naam van hun initiatief, lijkt me.

avatar van BZN
BZN
best dope opzich, paar mindere dingen wel.. vooral robian is een dope gast

avatar van BZN
BZN
big up naar de track eenzaam! vooral de beat dat wel

MAS
Inderdaad een goede track. Die beat is overigens van Neo van Neo & Manu.

avatar van Reint
Toch wel een een fijne plaat, maar wat zonde van die tracks met Frits van Dijk... zeer matige rapper.

avatar van Bartje..
Wel een erg laag gemiddeld voor dit prima nederhop album!

Bartje.. schreef:
Wel een erg laag gemiddeld voor dit prima nederhop album!

Dit. belachelijk gewoon.:') Waarschijnlijk weet 99% niet wat voor goddelijke rijmconstructies surya hier neerzet. .

MAS
Je hebt gelijk. Het grootste gedeelte van MuMe is achterlijk en heeft geen verstand van muziek!

Hakunamatafaka
99% van de mensheid is achterlijk, ik sluit MusicMeter niet uit.

avatar van Delars
Wat is de definitie van achterlijk ?

avatar van Shelter
Hakunamatafaka schreef:
99% van de mensheid is achterlijk, ik sluit MusicMeter niet uit.

Ik sluit jou ook niet uit

Shelter schreef:

Ik sluit jou ook niet uit

Zou ik ook niet doen.

avatar van jasper1991
Darwins Nachtmerrie vind ik een geweldig nummer. Ik ga eens kijken of de rest me ook kan overtuigen.