menu

Arno - Charlatan (1988)

mijn stem
3,50 (55)
55 stemmen

Belgiƫ
Pop / Rock
Label: Virgin

  1. Jive to the Beat (4:36)
  2. Take Me Where You Sleep at Night (4:01)
  3. Bathroom Singer (3:36)
  4. Let's Go to Heaven (2.1.3.4.6.5.7) (3:48)
  5. Le Bon Dieu (2:35)
  6. Black Doll (4:06)
  7. Trouble in Mind (3:51)
  8. Shoutback (3:23)
  9. Fun, Money & Pleasure (3:01)
  10. Tango de La Peau (3:10)
  11. Bathroom Singer [2nd Version] * (3:54)
  12. Take Me Where You Sleep at Night [2nd Version] * (3:48)
  13. Tango de La Peau [2nd Version] * (3:17)
toon 3 bonustracks
totale tijdsduur: 36:07 (47:06)
zoeken in:
3,5
Volgens mij stikt het op MuMe van de Belgen maar kan iemand me dan verklaren waarom monsieur Arno hier nauwelijks beoordelingen en al helemaal geen berichten krijgt. Dit is toevallig wel één van de godfathers van de Belgische popmuziek en daar moet ik dan als Ollander aandacht voor vragen??

Elke Belg verplicht luisteren naar Bathroom singer en hier jullie schaamte tonen!

ohmusica
Amai, tit toch une klasieker van Arno. Wat een rasartiest, en weet van geen ophouden...

avatar van c-moon
4,5
U vraagt, wij draaien -)

Na de nogal middelmatige eerste soloplaat, getiteld "Arno", met wél de prachtsong '(Forget the) Cold Sweat' erop, revancheert Arno in 1988 met het lichtjes sublieme, om niet te zeggen Fantastische "Charlatan"!

Bluesy, Funky, swingende en stevig rockend songs... een tango'tje... Chanson.. Kortom Arno op zijn veelzijdigst en dus ook op zijn best (volgens mij he);

Opener "Jive to the Beat" is een rustige slepende song waarin Arno croont als de besten. De accordeon zet in, een slepend ritme volgt, Arno's doorrookte song die invalt.. en op de achtegrond de elektrische gitaar, en nog later een zweempje synthesizer... de bescheiden gitaarpartijen hier... zijn net op hun plaats... Een meesterlijke opener van wat snel een prachtig album te zijn... Let ook op het samenspel van accordeon, het bossanova ritme, en de mini-gitaarsolo'tje...

"Take Me Where You Sleep at Night" is een heel pak swingender, "you know, you know, I'm not surprisede.. you've got that strange look in your eyes...". Let op de lichtjes vals klinkende gitaar.. verder is de song gedreven door een montoom ritme, en op de achtergrond spelen de toesten nog een riedeltje ...

.. en dan is er het aantstekelijke en bijzonder grappige "Bathroom Singer" (net zoals Jive to the Beat, één van de singles van dit album), meteen het eerste hoogtepunt van de plaat. Acoordeon, Synths, rare geluidjes, leuke percussie sectie... en geschifte tekst... Het is haast een dronkemans lied en ook de muziek zelf lijkt wel dronken.. en dan dat rereintje: "she's a bathroom singer, dinge a linge linge, she's a bathroom singer...". Schitterend...

"Let's Go To Heaven (2.1.3.4.6.5.7.)" en vooral "Black Doll" zijn stomende dampende droge stadsrock in de beste TC-Matic traditie. Van deze twee vind ik vooral "Black Doll" subliem. Maar laten we ook "Fun, Money & Pleasure" niet vergeten, zware punkblues of bluespunk, een opzwepend ritme, scheurende gitaren en een lallende Arno die Engels, Oostends en pseudo-Duits door mekaar gebruikt in dit nummer "goed gesprochen, goed gerochen..". "Mother Milk mit Coca-Cola". Veel onzin, veel lawaai, veel power en veel te kort... Top.

"Le Bon Dieu", is een meer dan verdienstelijke cover van de grote Jaques Brel. Arno doet deze song zeker eer aan.. Een parijse accordeon, Arno's roestige stem, luide drums... en de een dreigende synthesizer op de achtergrond.. en vergeet ook niet het mooie ingetogen gitaarwerk... klasse. En ook een hoogtepunt!
Doe je ogen dicht en stel je voor dat je ergens in een club zit heel laat, met heel weinig licht, en dan dit nummer op het podium ziet gebracht worden...

Het bijzondere bluesy "Trouble In Mind", waarbij vooral slide gitaar, percussie en een schijnbaar dement orgeltje een grote rol spelen, en natuurlijk Arno's vocals, is een traditional die Arno heier opgepikt heeft. Ik heb niet kunnen achterhalen wat de origine van deze traditional is..

"Shoutback" is het perfect huwelijk tussen de vroegere TC-MATIC en wat Arno nu doet... een stevige rock meezinger waar niet de elektrische gitaren, maar de elekrisch versterkte akoestiesche gitaren en bas de toon zetten... En ook de harmonica speelt hier een belangrijke rol.... Knap.

Het album eindigt al even meesterlijk als het begint... "j'ai vu elle avec elle, j'ai vu lui avec lui.. et tout ça fait une problème... c'est le tango de la peau..." Een liedje over... de vleselijke zonde en.. het geslachtorgaan van Jezus Christus? "j'ia vu le zizi à Jesus Chr. il'n est plus grand q'une allumette, il lui sert pour faire pipi..."
"Le Tango de la Peau" is zoals de titel zelf aangeeft een tango-nummer, ook een klein hitje met hoog meezinggehalte hier in dit land... Jammer dat het nummer naar het einde uitfaded en geen mooie finale krijgt..

Op de CD-versie van het album staan als bonus-nummers alternatieve versies van "Bathroom Singer", "Take Me where You Sleep at Night" en "Tango de la Peau", lichtjes alternatieve versies die wel eens leuk zijn om te horen, maar mijns inziens niet echt iets toevoegen...

Een schitterende plaat van Arno Hintjens. Zijn tweede soloplaat, en meteen een van zijn besten.. En hij heeft er al wat op zijn naam staan....

Kopen die boel zou ik zeggen!

4,5/5

3,5
C-moon, dat bedoelde ik nou ook!
Dank voor de mooie recensie.

EVANSHEWSON
Een vroeg solo-album van le beau Arno. Jive to The Beat neemt je meteen mee in Arno's wereld; een mengeling van blues, chanson, rock. Daar brauwt Arno een geheel eigen mengsel van dat steeds naar meer smaakt.
Bathroom Singer (Tingelingeling!) onnozel maar effectief.
Tango de la Peau misschien het beste wat hier op staat.
En Le Bon Dieu is een erg geslaagde Jacques Brel-cover.

Lang Leve Arno!

***1/2

avatar van LucM
4,0
Na het wisselvallig debuut heeft Arno hier de definitieve formule gevonden : een mengeling van blues, rock en het Franse chanson. Ik hoor Arno het liefst in het Frans zingen, ik vind het Frans erg goed passen bij zijn rauwe zang. "Jive to the Beat" en "Tango de la Peau" vind ik de beste songs.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:21 uur

geplaatst: vandaag om 09:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.