Dirac - Emphasis (2009)

Oostenrijk
Electronic
Label: Spekk

1. This Is Your 4 AM Wake-Up Call (12:26)
  2. Augarten (8:23)
  3. Bantu (12:12)
  4. A Rest in Tension (11:31)
avatar van we tigers
Drie Oostenrijkers die op een Japans label mooie gedetaileerde muziek maken. Het eerste en het vierde nummer zijn lappen sfeervolle ambient en het tweede en derde nummer zijn voorzien van wat meer akoestische elementen waardoor je soms zelfs een beetje een jazzy feel er bij krijgt. Aanradertje.

avatar van unmudded lake
Er is iets met deze plaat dat ik niet kan plaatsen.
Ik zal eerlijk zijn dat ik nog nooit zo'n plaat heb gehoord die me nu al twee weken bezig houdt.
Dit is zo diep en "in time" dat ik bij mezelf niet meer weet van welk hout pijlen te maken.
Ik blijf na circa 20 luisterbeurten verbouwereerd achter zoals toen ik het de eerste maal beluisterde.
Vele gevoelens kwamen op.
Het bracht me naar de rand van de afgrond, het deed me peinzen over tsja niets en alles , alpendromen doemden op, fijne field recordings die mooi zijn verweven in dit ceedeetje, het plaatje dat ervoor zorgde dat tijd uiteindelijk een relatief begrip is.

Dit is voor mij de plaat van het jaar.
Het heeft me diep , zeer diep getroffen.
Ik kan verder nog weinig uit stamelen nu ik wederom dit album hoor.
Gewoon veschrikkelijk , monsterlijk ( in positieve zin welteverstaan )

avatar van John Doe
Sterke plaat met geïmproviseerde ambient. Synths en acoustische -eventueel gemanipuleerde- instrumenten mengen met fieldrecordings.

'This Is Your 4 AM Wake-Up Call' heeft een spannende, haast dreigende flow. Donkere subtiele basstonen geven een diepe drive terwijl hoge geluiden komen binnensijpelen. Een klok op de achtergrond tikt haastig, maar hypnotiserend door. Gitaren en vreemde samples bevinden zich in de diepte van dit nummer. Ja dit is goed, intrigerend spul. Dank aan unmudded lake voor de introductie aan me.
Nr. 2 is een eenzaam triestig acoustisch nummer dat zich traag voortsleept. Doet me aan Murcof denken.
'Bantu' is voor mij het meest experimentele stuk. Langzaam wordt er vanuit subtiele sferen gebouwd naar een vreemde, maar intense climax.
'A Rest In Tension' biedt een overweldigende hoeveelheid rust, zeker na de voorgaande donkerte. Prachtig.