Frog Holler - Railings (2003)

1 stem

Roots
Label: Record Cellar

1. Unlock the Door (4:58)
  2. Virginia (4:32)
  3. The Sweetest Sound (4:11)
  4. Idiots (3:58)
  5. What Went Down (3:52)
  6. Suit and Tie (3:49)
  7. Glory (4:31)
  8. About Time (3:33)
  9. Mine (4:35)
  10. God's Children (4:38)
  11. Second Hand Smoke (2:58)
  12. Hole in the Ground (4:23)
avatar van potjandosie
het vierde album van het alt.country/americana gezelschap Frog Holler. kwam deze onlangs tegen in de uitverkoopbakken en moest denken aan de fijne post van Teacher bij hun debuutalbum "Couldn't Get Along" uit 1998. waagde de gok en die is goed uitgepakt, want de muziek op dit album is verrassend goed.

de groep beschikt met frontman Darren Schlappich over een uitstekende songwriter en een zanger met een lekker rauwe, ietwat gruizige stem. hij schreef alle songs uitgezonderd 12) "Hole in the Ground" (Eric Hurlock).

een heerlijk gevarieerd album dat toch als een geheel klinkt, waarbij ik met de mid-tempo opener "Unlock the Door" meteen was verkocht. verder stevige roots rock nummers als "Idiots", "Glory" en "God's Children" met de ene na de andere fraaie gitaarriff, maar er is ook ruimte voor alt. country met blue grass en folk invloeden in tracks als "Virginia" met accenten van de dobro en fiddle, het prijsnummer "The Sweetest Sound" met prachtige harmoniezang, het merendeels akoestische "Suit & Tie", het klein gehouden door piano en lap steel gedragen "Second Hand Smoke" en de ballad "About Time" met accenten van mandoline en pedal steel.

de muziek van deze band uit Pennsylvania met hun mix van stijlen doet mij denken aan bands als Green On Red, Slobberbone, The Gourds en Wilco.

Frog Holler blijkt een reputatie te hebben opgebouwd met hun live optredens en de band schijnt destijds ter promotie van dit album Nederland te hebben aangedaan. de band is nog steeds actief. zag op hun website bij de "upcoming shows" dat zij 27 november a.s. 2 concerten geven "The Night B4 Thanksgiving", dat 28 november begint

Album werd geproduceerd door Edan Cohen
Recorded at Soundgun, Philadelphia, Pennsylvania

Todd Bartolo, Daniel Bower, John Kilgore, Mike Lavdanski, Josh Sceurman & Darren Schlappich sang and played: acoustic guitar, electric guitar, banjo, lap-steel guitar, bass guitar, drums, dobro, Crumar organ, Wurlizer electric piano, bells, djembe, shaker, conga, mellotron, tambourine, accordion

plus wat gastbijdragen van o.a. Ted Fenstermacher (fiddle on "Virginia")