Gang Starr - No More Mr. Nice Guy (1989)

Label: Wild Pitch

1. Premier & the Guru (3:27)
  2. Jazz Music (3:31)
  3. Gotch U (3:09)
  4. Manifest (4:56)
  5. Gusto (3:15)
  6. DJ Premier in Deep Concentration (3:14)
  7. Positivity [Remix] (4:49)
  8. Manifest [Remix] (5:12)
  9. Conscience Be Free (4:05)
  10. Cause and Effect (3:22)
  11. 2 Steps Ahead (3:50)
  12. No More Mr. Nice Guy (3:22)
  13. Knowledge (3:42)
  14. Positivity (3:33)
  15. Here's the Proof * (4:35)
  16. The Lesson * (5:05)
  17. Dedication * (5:11)
avatar van BoordAppel
Iek! Wat een hoes!

avatar van Word_Play
Don't judge a book by its cover

avatar van Jordy
Echt zo'n groep die er even in moest komen wat betreft de kwaliteit van de albums

avatar van Kos
Kos
BoordAppel schreef:

Iek! Wat een hoes!
inderdaad.

avatar van thomzi50
Ach, zo slecht is het niet. Drie sterrertjes.

EPMD
geweldig album... schijt aan die hoes... daar gaat het niet om.. hun beste album!!

eazyfan
Goed album, luister ik nu omdat dit echt Oldschool is, Primo producde vet en Guru rapt hier super leuk vind ik, Goed voor 3*.

heb nog maar een paar liedjes geluisterd,, wacht nog maar met een oordeel.. maar het ziet er hoopvol uit:D

avatar van DJ-J.B
ok... de album hoes is niet om aan te zien...
maar het is wel lekkere Old-School Shit

EPMD
ik heb em gehaald.. geweldig!! met 3 bonus tracks...:)

avatar van ewalk
Dit debuut album is een sterk staaltje van dj premier die laat zien wat hij in zijn mars heeft. Een voorproefje van de liefde voor de jAzz van Guru, toen ook nog Keithy E, op he nummer Jazz music met een mooie sample van Ramsey Lewis die later door meerdere artiesten is gebruikt. Ook natuurlijk de onontkoombare James Brown en andere rare groove samples, maar wel creatief gebruikt.

heerlijk: back in the days

raffael77
Toppie toppie toppie

Social_Mask
Beats vind ik erg goed, behoort zeker tot het sterke werk van Primo. Maar Guru vind ik niet overal even goed. Vandaar niet hoger dan 3,5*. Ook omdat ik niet echte uitschieters heb ontdekt. Maar die beats zijn dik in orde.

avatar van P Jay
Het debuut van Gang Starr en tevens hun meest onbekende plaat, denk ik. Uiteraard klinkt dit enigszins anders dan Hard 2 Earn of Moment of Truth. Dit komt uit '89 en is voor dat jaartal erg origineel en inventief, vind ik. Premier levert hier meestal erg goede beats af. Net zoals op "Step in the Arena" en "Daily Operation" is het vrij jazzy. Zijn sample-keuze vind ik vrij vooruitstrevend. Er waren in '88 al enkele aanzetten tot jazz samples in hiphop (ik denk aan Jungle Brothers, Stetsasonic) maar toch was het nog geen gemeengoed zoals in bv. '92... Daarenboven kiest Premier enkele samples die later nog in overvloed terug zouden komen. Ik zet er enkele die me direct te binnen schoten op een rijtje:

"Premier & The Guru" => zelfde basslijntje als "Give The People" van EPMD
"Jazz Music" => zelfde piano-sample als "Similak Child" van Black Sheep
"Gotch U" => opmerkelijk scherp hoog geluidje zoals in "Mr. Good Bar" van LL Cool J
"Manifest" => zelfde sample als in "Down the Line" van Nice & Smooth
"Positivity" (remix) => zelfde saxofoonsample als "As I Reminisce" van Masta Ace
"No More Mr. Nice Guy" => zelfde beat als "No Time" van Lil' Kim (sample was ook in '89 ook al te horen op het refrein van "Calling Mr. Welfare" van Big Daddy Kane)

Guru zou qua flow nog standvastiger en beter worden dan hier. Op dit album baadt zijn flow nog in een eind jaren '80 sfeertje qua tempo. Op sommige nummers (het flagrantst op "2 Steps Ahead") doet zijn flow zelfs wat aan Kool Keith denken qua rijmschema en tempo. Qua inhoud zijn Guru's teksten hier wel redelijk representatief voor zijn later werk: over zijn eigen skills opscheppen, andere MC's denigreren gemixt met het nodige bewustzijn en "knowledge".

Ik vind dit een goede Gang Starr-plaat, die de status van lelijke eendje in de bijt "niet écht" verdiend. Want hoewel dit zeker niet tot het beste werk van dit gelauwerde duo behoort, is "No More Mr. Nice Guy" zeker geen slecht album en moet het binnen zijn tijdskader gewaardeerd worden omwille zijn inventiviteit en invloed op latere hiphop-formaties.

Voorlopig 4*

avatar van ewalk
JAzz Music is een sample van Ramsey lewis. Voor die tijd een goed debuut van Gangstarr. Gangstarr had voordat deze LP uitkwam nog een Maxi Single uitgebracht met een nummer (weet de titel niet exact meer) Let's move on, cause its time to groove on.

avatar van J.M.
Jazz Music is echt top!! Hoor het nummer nu pas voor het eerst. Misschien toch een keer het hele album checken.

avatar van WeztSide
Ik kan dit album nergens vinden:S

avatar van P Jay
Is nochtans vorig jaar gereissued samen met alle ander Wild Pitch-klassiekers...

avatar van Shelter
WeztSide schreef:
Ik kan dit album nergens vinden:S

Dit is echt zo'n album die je kan vinden in 2de hands winkel .....
Anders zou ik het ook niet weten (woon niet meer in Nederland dus kan niet voor je checken )

avatar van hiphopmaster
Wel een aardig debuut van Premier en Guru 20 JAAR geleden. Zeker niet hun beste werk, maar echt wel een heel leuk album. Lekkere Premier beats met heerlijke scratches (Manifest). Jazz Music is een fijn stukkie muziek. Samen met Manifest en Let Your Conscience Be Free de uitschieters op deze cd. 3,5*

avatar van Pooiertje
De broek van Guru op de hoes

avatar van principal2000
Debuut van de groep die tot heden nog behoort tot underground fans favorieten. Ik vind het album niet super, maar ook niet slecht.

avatar van Rhythm & Poetry
Eigenlijk is zo’n beetje alles al besproken als het over Gang Starr gaat. De heren staan voldoende in de schijnwerpers (de laatste tijd helaas op een erg vervelende manier) en krijgen veel lof voor de diverse albums die ze hebben uitgebracht. Toch is er van dit duo één cd die slechts een kleiner publiek heeft bereikt: het in 1989 gereleaste debuutalbum No More Mr. Nice Guy. Maar is het nu eigenlijk terecht dat deze plaat het meest onbesproken werk van Gang Starr is?

Het gebrek aan aandacht is in ieder geval te verklaren. De beats van DJ Premier spreken logischerwijs minder tot de verbeelding, omdat we hier te maken hebben met een andere periode binnen hiphop. Waar platen als Hard to Earn (1994) en met name Moment of Truth (1998) bol staan van de catchy, nadrukkelijk aanwezige beats, verzorgt Primo op dit album een meer simplistisch geluid. Zet een willekeurige track van No More Mr. Nice Guy op en je hoort niet veel meer dan een ongecompliceerde drum met een weinig opmerkelijke sample daarbovenop. En al lijkt dit op een sombere impressie van hoe het album klinkt, zo is het zeker niet bedoeld. Want juist deze eenvoud heeft haar charme: No More Mr. Nice Guy ademt van begin tot eind een heerlijke oldschoolsfeer, een ambiance die alleen in de Golden Age van hiphop is te vinden.

Bovendien geven de beats Guru de gelegenheid om zich op een goede manier te manifesteren. Op een relaxte manier haalt de MC steeds weer een hoog niveau. Daarbij moet wel worden vermeld dat de heldere, monotone flow van de rapper naarmate de cd vordert lichtelijk gaat vervelen. Want waar drukke beats dit gegeven nog zouden kunnen verdoezelen, is dat op No More Mr. Nice Guy niet het geval. Maar waar je kunt stellen dat zijn flow niet tot het eind standhoudt, bieden zijn teksten nog wel uitkomst. De vele dubbelrijms die door Guru worden toegepast getuigen van veel bekwaamheid. Zo is het rijmschema dat op de titeltrack wordt gehanteerd van een aanzienlijk hoog niveau: “You stare, you fear, my wrath is too severe//I never let up so get up I'm fed up, and I don’t care//I'll duff you in the eye and you'll say, "Why?"//While you're bleeding and pleading, you'll start to cry and I'll reply: either do or you die, cause there'll be no more Mr. Nice Guy.”

En al zijn er zeker wat negatieve kanttekeningen te plaatsen als je zowel Primo als Guru individueel beoordeelt, als duo weten ze wel degelijk te overtuigen. DJ Premier doet duidelijk zijn best om zijn discrete beats zo speels mogelijk te maken, door een handvol scratches toe te passen en op deze manier de tekortkomingen van Guru tegemoet te komen. Guru geeft op zijn beurt alles door steeds weer bekwame raps te leveren. En hoewel zijn stemgeluid eentonig is, probeert hij qua tempo zo goed mogelijk te variëren, waardoor het ook van zijn kant wat levendiger wordt. Op deze manier reiken beide artiesten elkaar de hand toe.

Om terug te komen op de vraag uit de eerste alinea: het is goed te begrijpen dat dit de minst besproken Gang Starr-plaat is. Toch is het is voor de liefhebber van later Gang Starr-materiaal zeker de moeite waard om ook dit album in huis te halen, al is het maar om te horen hoeveel progressie beide heren later in hun carrière hebben gemaakt. Want dat de heren na No More Mr. Nice Guy vooruitgang hebben geboekt is duidelijk, enkel al omdat DJ Premier met modernere apparatuur nog beter uit de voeten kan.

Inmiddels verschenen op www.hiphopleeft.nl

avatar van principal2000
Toch is dit stiekem lekkerder en kwalitatief beter dan mijn stem van 3* doet vermoeden. Verhoogd naar 3,5*.

FightForMore
Het is niet slecht, maar het is ook niet het beste album. Sommige nummers vind ik wat saai, maar gelukkig komen er dan paar leukere nummers er achter. Guru & DJ Premier blijven het beste duo in hip-hop, jammer dat Guru er niet meer is.

avatar van j.b.b.l
Het album voelde vooral gedateerd aan tijdens mijn eerste luisterbeurt,maar het is echt zo een groei album.De producties van Premo was in het begin vooral wennen(zeker als je het latere werk eerder heb gehoord)maar hier doet hij het ook goed,zeker voor 1989.Ook Guru vind ik lekker bezig zijn.Een leuk debut.

avatar van KILLERBEE99
Leuk debut album van Gang Starr!

avatar van Nr.4
Vind het zeker voor een album uit eind jaren 80 nog zeer fresh klinken, lekkere positieve jazz vibes. Gang Starr is er in de loop der jaren nog beter op geworden, terwijl dit al een sterk debuut is.

avatar van Jar0on
Ik heb echt te lang geslapen op dit album.
Er staat gewoon heerlijke tracks op: Jazz Music, Manifest, Gusto, DJ Premier in Deep Concentration, 2 Steps Ahead, No More Mr. Nice Guy. Al met al gewoon een heerlijk old school jaren 80 jazz sfeertje overheen. De stem van Guru doet het natuurlijk altijd goed in m'n oren.

avatar van Nr.4
Net weer uit de kast getrokken. Dope hoor, al hoor je duidelijk het gebrek aan fatsoenlijke apparatuur.

avatar van hiphopmaster
Eindelijk ook via Spotify te beluisteren!
2 Steps Ahead trouwens ook een aardig staaltje hiphop.