Rajna - The Door of Serenity (2002)

Frankrijk
Electronic / Rock
Label: Holy

1. Djalambo (2:57)
  2. Belorbai (2:56)
  3. Tore Sensuous (3:23)
  4. The door of Serenity (6:10)
  5. Elisia (1:09)
  6. Whirling Souls (5:00)
  7. Masati (2:42)
  8. Dervishing (5:12)
  9. Into the Dream (6:49)
  10. Shalim Dhar (2:53)
  11. Djalambo (Epilogue) (9:14)
  12. Untitled (3:34)
Rajna is ook zo'n wat a-typische groep uit Frankrijk. Op hun bandcamp site staat het volgede (vertaald) : Rajna is een band uit Frankrijk, opgericht in 1997. Gelegen ergens tussen droom en reis, is het een ontmoeting met verschillende culturen, beschavingen, geluiden en emoties. Deze composities zijn duidelijk geïnspireerd door de mysteries van het Oosten en combineren instrumenten uit alle delen van de wereld: Tibet, Nepal, India, Australië, Turkije, Noord- en Centraal-Afrika… en meer.
OP het spoor gekomen omdat ze bij hun eerste plaat een connectie hadden met het Prikosnovénie label en de samenwerking met Omasphere , de neo klassieke groep ik een prachtige cd van heb. Met dit alles kun je al een beetje een beeld hebben van Rajna. Nieuw klassiek, darkwave, neo folk, pagan, wereld alles is er wel in te vinden. Bij ieder artikel zie je weer een andere benaming. Rajna bestond oorspronkelijk uit echtpaar Fabrice en Jean Lavebre, waarbij Jeanne de zang voor haar rekening nam en Jean de synths en electro. Intussen zijn ook Damien Betouw en Brice Amo van de partij, zodat het geluid ook steeds voller wordt en veel verschillende inheemse instrumenten bespeeld worden.
Oosterse melodieën, etherische landschappen, opgetogen feeëngezang - de Dead Can Dance associatie op het album "The Door Of Serenity" is begrijpelijk. Rajna trekt je een andere wereld in en klinkt relaxed en diep.
Je moet er wel van houden, het is redelijk etherisch en zweverig. . Het heeft voor mij (nog) niet de kwaliteit van Dead Can Dance en Loreena McKennit (waar ze ook wel wat weg van hebben, enkel duisterder), maar al met al klinkt het zeker niet verkeerd.
Ze hebben intussen een omvangrijke discographie en er komen nog steeds nieuwe albums uit.

OP het spoor gekomen omdat ze bij hun eerste plaat een connectie hadden met het Prikosnovénie label en de samenwerking met Omasphere , de neo klassieke groep ik een prachtige cd van heb. Met dit alles kun je al een beetje een beeld hebben van Rajna. Nieuw klassiek, darkwave, neo folk, pagan, wereld alles is er wel in te vinden. Bij ieder artikel zie je weer een andere benaming. Rajna bestond oorspronkelijk uit echtpaar Fabrice en Jean Lavebre, waarbij Jeanne de zang voor haar rekening nam en Jean de synths en electro. Intussen zijn ook Damien Betouw en Brice Amo van de partij, zodat het geluid ook steeds voller wordt en veel verschillende uitheemse instrumenten bespeeld worden.