Los Campesinos! - Romance Is Boring (2010)

Label: Wichita

1. In Medias Res (4:42)
  2. There Are Listed Buildings (2:55)
  3. Romance Is Boring (2:36)
  4. We've Got Your Back (Documented Minor Emotional Breakdown #2) (4:30)
  5. Plan A (2:03)
  6. 200-102 (0:54)
  7. Straight in at 101 (3:55)
  8. Who Fell Asleep In (4:12)
  9. I Warned You: Do Not Make an Enemy of Me (2:47)
  10. Heart Swells/100-1 (0:46)
  11. I Just Sighed. I Just Sighed, Just So You Know (4:38)
  12. A Heat Rash in the Shape of the Show Me State; Or, Letters from Me to Charlotte (3:43)
  13. The Sea Is a Good Place to Think of the Future (4:27)
  14. This Is a Flag, There Is No Wind (3:29)
  15. Coda: A Burn Scar in the Shape of the Sooner State (2:52)
Komisch, net als bij hun tweede viel hij de eerste drie, vier luisterbeurten flink tegen maar begint nu goed te groeien.

Is er iets wezenlijks aan hun sounds veranderd? Of klinken alle nummers nog steeds hetzelfde als hun debuut? Ik vind ze een erg leuke band, alleen 3 albums in heel korte tijd die allemaal op elkaar lijken doet me dan weer wat minder.

avatar van Bart
Nee, het geluid is wel veranderd vind ik. Dat is meteen vanaf het eerste nummer te horen. Het is een voller geluid, er zitten verschillende lagen overheen en de springerigheid van het debuut is vrijwel verdwenen, vind ik.

Ik geef ze toch maar nog een kans...

Stukken stemmiger dan hun ep's en die twee vreselijke platen wat eigenlijk wel goed is. Teksten ook stukken serieuzer met tijden en het springerige is weg. Maar goed eindelijk hebben ze een goed album gemaakt dat geen ep is.

Ik kan me nog herinneren dat ik niet zo'n fan was van het debuut. In de tussentijd is er nog een album uitgebracht, welke ik helemaal heb gemist ( 'Doomed..' ). Net deze nieuwste even geluisterd en het klinkt tot mijn verbazing lekker Brits en er zitten een paar sterke nummers tussen, 3,5* voor nu.

avatar van a.schille
Toch de beste plaat totnog toe van de boeren uit Wales... "The Sea Is A Good Place..." is echt een geweldige song !!!

avatar van nognooit
Het was weer even wennen, een nieuwe Los Campesinos!

Waarom? Omdat ik eigenlijk een beetje te veel van dat geluid gehoord had. Na hun album, niet-album en ep's en het werk van Johnny Foreigner was ik oververzadigd.

Toch was ik erg benieuwd naar deze nieuwe. Een iets duisterder geluid en een oud bandlid er uit, ingewisseld voor een nieuwe.

Er is minder duo-zang en samen met de wat duistere ondertoon is dit toch redelijk vernieuwend, voor de band, te noemen.

Nu na een paar luisterbeurten zit ik er goed in. Het is een fijn album geworden, dat niet persé beter of slechter is dan de vorige, maar een andere kant van de band laat zien.

Een deceptie na het erg leuke debuut...

Laat je niet misleiden door de Spaanse bandnaam van Los Campesinos! (De Boeren!). Dat ze boeren zijn klopt wel een beetje, ze komen uit Cardiff en dat wordt toch een beetje als provinciestadje gezien, maar Spaans zijn ze dus allerminst. In 2008 brachten ze twee albums uit, Hold On Now, Youngster… en We Are Beautiful, We Are Doomed. Overigens wordt het tweede album wordt door de band zelf niet als album gezien. Na twee jaar touren, schrijven en oefenen is daar nu Romance Is Boring.

Hun beste album tot nu toe! Waar de teksten altijd al prachtig waren gevonden en de muziek lekker energiek was, passen deze twee aspecten nu ook nog beter bij elkaar. Neem het eerste nummer In Medias Res, dat begint met een rustige akoestische gitaar, maar komt op gang door de drums die de rust doorbreken. Gareth, de zanger van de band (ze gebruiken geen achternamen) laat er geen gras overgroeien: ‘Let’s talk about you for a minute. With the vomit in your gullet’. Vlak na het einde van het eerste couplet brengt xylophone getingel je naar een donker tweede gedeelte van het nummer (‘I’m leaving my body to science. Not medical, but physics’), waarna een instrumentele solo volgt. Dit vormt de opmars voor de tekst die het hoofdthema vormt van dit nummer: ‘If you were given the option of dying painlessly, peaceful at 45. With a lover at your side, after a full and happy life. Is this something that would interest you…? Would this interest you at all…?’ Best zwaar vergeleken met het nummer You! Me! Dancing! van het eerste album. En dit beperkt zich niet tot de teksten bewijst Plan A.

Is Los Campesinos! dan helemaal veranderd? Nee, na het openingsnummer volgen de singles There Are Listed Buildings en het zeer catchy titelnummer, die gelukkig teruggrijpen op het geluid van hun debuutalbum. Hierna volgt We’ve Got Your Back (Documented Minor Emotional Breakdown #2), zonder twijfel het meest melodieuze nummer dat de band tot nu toe heeft geschreven. The Sea Is A Good Place To Think Of The Future bewijst nogmaals dat dit een veel volwassener album is, een diepgaander nummer dan wat we gewend zijn van deze uit zeven – en live, acht – leden bestaande band.

Met Romance Is Boring heeft Los Campesinos! zich verder ontwikkeld. De band is nog beter op elkaar ingespeeld en Gareth heeft laten zien ook diepgaande teksten te kunnen schrijven. Zeker een album dat hoog zal eindigen in mijn eindejaarslijstje.

For Music Only

avatar van essence
Ik heb deze eigenlijk alleen beluisterd omwille van de hoes. Fantastisch is die!
Ik had de naam al wel ergens horen vallen maar ik kende de muziek niet. En ik moet zeggen, ik ben er niet bepaald wild van.

avatar van hallo!
Erg toffe muziek. Het doet me wat denken aan The New Pornographers, maar dan iets drukker. Het hoogtepunt is The Sea...