menu

The Besnard Lakes - The Besnard Lakes Are the Roaring Night (2010)

mijn stem
3,69 (61)
61 stemmen

Canada
Rock / Folk
Label: Jagjaguwar

  1. Like the Ocean, Like the Innocent Pt. 1: The Ocean (1:39)
  2. Like the Ocean, Like the Innocent Pt. 2: The Innocent (7:17)
  3. Chicago Train (5:19)
  4. Albatross (4:42)
  5. Glass Printer (3:55)
  6. Land of Living Skies Pt.1: The Land (1:05)
  7. Land of Living Skies Pt. 2: The Living Skies (5:43)
  8. And This Is What We Call Progress (5:11)
  9. Light Up the Night (7:25)
  10. The Lonely Moan (4:20)
totale tijdsduur: 46:36
zoeken in:
3,5
Hier ben ik ontzettend benieuwd naar. Net als zijn voorganger heeft deze plaat een mooie hoes, een albumtitel die begint met "The Besnard Lakes Are..." en veelbelovende albumtitels. Die voorganger, "Are the Dark Horse", heb ik heel erg hoog zitten, en ze hebben flink de tijd genomen voor deze opvolger dus ze hebben wel wat waar te maken.

avatar van indie-nerd
net binnen gehaald..ben benieuwd, ken het vorige album niet

5,0
Wat een magistraal werkstuk, zeg. Ik kan er niet over uit. Nooit gedacht dat Fleetwood Mac, Beach Boys, Pixies en Radiohead zo bloedmooi samen konden vloeien.

avatar van Sjaakspeare
Is dit album ook echt wat meer folky dan de voorganger? Daar ken ik namelijk een paar nummers van.

5,0
Sjaakspeare schreef:
Is dit album ook echt wat meer folky dan de voorganger? Daar ken ik namelijk een paar nummers van.


Het is vocaal en melodisch vergelijkbaar, maar steviger in de sound. Ik zou eerder iets "rockier" dan "folkier", maar misschien bedoel je wel hetzelfde. Ik vind dit echt een van de hoogtepunten van dit jaar.

avatar van AOVV
3,0
The Besnard Lakes zijn gevestigd in Montréal, Canada en aan het hoofd staat een getrouwd paar. Het doet je denken aan een andere Canadese band, Arcade Fire. De muziek zelf doet soms ook wel denken aan Arcade Fire, maar dan toch wat slapper naar mijn mening. De plaat opent met het tweeluik 'Like The Ocean, Like The Innocent'. Wat me opvalt is dat het nogal drukke muziek is, met een vol geluid. Best een goed nummer trouwens, die opener.

Wanneer 'Chicago Train' inzet, merk je meteen het contrast met het vorige nummer. Hoe druk dat was, hoe rustig en at ease dit nummer begint. Dit is trouwens één van die momenten dat het me erg aan Arcade Fire doet denken.. Die stem in combinatie met de zwaarmoedige strijkers.. Mooi nummer, dat wel, m'n favoriet op deze plaat.

Het volgende nummer heet 'Albatross'. Heb ik niet zoveel mee, eerlijk gezegd.

Dan maar snel naar het volgende nummer, 'Glass Printer'? Om eerlijk te zijn vind ik dat nummer ook maar niets. Hoe komt dit nu? Wel, ten eerste vind ik het iets te druk, te veel gedoe, zonder écht naar een climax toe te werken. Dat is nu niet noodzakelijk, maar zulke details maken wel het onderscheid tussen sterke songs en degelijke songs. En degelijk is het nog wel, hoor.

Hierna krijgen we weer een tweeluik: 'Land of Living Skies'. Dit tweeluik is opgebouwd volgens hetzelfde principe als de opener: kort, instrumentaal introotje, om een sfeer neer te zetten misschien, gevolgd door een langer tweede deel, in dit geval een goed nummer.

Een recensie op de site van digg over deze plaat heeft als titel ‘Faux Zeppelin en Pink Fraud’. Dat is toch een beetje hard, vind ik. De invloeden zijn er zeker (de sfeerzetting van Pink Floyd, de gitaren van Led Zeppelin), maar zo erg vind ik het toch niet. ik bedoel, het is geen smaakloze karikatuur van één van deze legendarische bands. Maar inderdaad, wat The Besnard Lakes hier doen, dat deden zowel Pink Floyd als Led Zeppelin beter. Maar goed, nu weet u waarom ik moeilijkheden heb met een titel als ‘And This Is What We Call Progress’.

Het langste nummer van de plaat is ‘Light Up The Night’, en ook één van de (goed gekozen titel dus) lichtpuntjes. Mooie sfeerzetting, misschien wat sloom, maar het klinkt oprechter dan andere, heftigere nummers. Dit nummer drijft op een spanningsveer, en nu doen de leden van The Besnard Lakes tenminste wat ze moeten doen; het nummer ruim vier minuten laten drijven, om vervolgens toch wat vaart te maken (dat had van mij zelfs niet gemoeten). Het is misschien omdat er enig geduld voor de dag wordt gelegd, dat de snerpende gitaren en hardere drums beter aanvoelen. Volgende keer dus meer van dit!

Afsluiter ‘The Lonely Moan’ zou me niet eens de moeite waard lijken om te vermelden, als het nummer niet een bepaalde aantrekkingskracht in zich zou herbergen. Ik ben dan ook benieuwd wat ik hiervan vind nadat ik het enkele maanden niet meer heb opgelegd.

3 sterren

avatar van trebremmit
3,5
Prachtig album, een soort Beach Boys meets shoegaze.
Afwisselend en dromerig met mooie melodieën

5,0
Mijn nummer twee van het jaar. Over een paar jaar zullen velen zeggen dat dit een Grote Band is. Ik wed dat er over een paar jaartjes een doorbraak in zit. Zijn nu nog net te experimenteel, hoewel And This Is What We Call Progress op elke rockverzamelaar past die ik dit jaar heb gemaakt voor familie en vrienden. Klasseband in de dop. Wereldplaat.

avatar van Jumperjack
4,5
Ik begin deze plaat steeds beter en beter te vinden, verhoging naar 4,5, wie weet wat nog in het verschiet ligt.

avatar van philtuper
Check ook deze prachtige site: NFB/Interactive - National Film Board of Canada - interactive.nfb.ca waar de Besnard Lakes de score van verzorgd hebben. Must see!

avatar van Casartelli
4,0
Casartelli (moderator)
Gisteren lag deze cd in de brievenbus. Met dank aan Outlaw104 voor de (scoretechnisch vruchteloze) laddernominatie van het tweede nummer en Mjuman voor het op een later moment nog eens laten vallen van de naam. Heel aardige plaat (hierboven al enkele malen vrij treffend beschreven) waarop de laatste twee nummers bij eerste beluistering de beste indruk maakten.


avatar van jorro
4,0
Dit album spreekt me veel meer aan dan de voorganger waarin de band een donker paard was.
Mooiere melodiën met daarin weer wat meer shoegaze invloeden. Vooral Albatross is daarvan een prachtig voorbeeld. Een lekker dromerige song met mooie zang.
Land of Living Skies Pt. 2: The Living Skies krijgt van mij eveneens een blauw sterretje.
The Lonely Moan tenslotte zou het derde blauwe sterretje krijgen als dat zou kunnen.
Net als het debuut krijgt dit 4*.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:19 uur

geplaatst: vandaag om 22:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.