Kronos Quartet - Kronos Quartet Performs Philip Glass (1995)

Neoklassiek
Label: Nonesuch

1. String Quartet No. 5: I (1:11)
  2. String Quartet No. 5: II (2:59)
  3. String Quartet No. 5: III (5:28)
  4. String Quartet No. 5: IV (4:38)
  5. String Quartet No. 5: V (7:46)
  6. String Quartet No. 4 (Buczak): I (7:59)
  7. String Quartet No. 4 (Buczak): II (6:22)
  8. String Quartet No. 4 (Buczak): III (8:48)
  9. String Quartet No. 2 (Company): I (2:11)
  10. String Quartet No. 2 (Company): II (1:36)
  11. String Quartet No. 2 (Company): III (1:32)
  12. String Quartet No. 2 (Company): IV (2:12)
  13. String Quartet No. 3 (Mishima): 1957-Award Montage (3:31)
  14. String Quartet No. 3 (Mishima): November 25-Ichigaya (1:22)
  15. String Quartet No. 3 (Mishima): 1934-Grandmother and Kimitake (2:43)
  16. String Quartet No. 3 (Mishima): 1962-Body Building (1:40)
  17. String Quartet No. 3 (Mishima): Blood Oath (3:14)
  18. String Quartet No. 3 (Mishima): Closing (2:56)
avatar van Zachary Glass
"Herhaling is de saus die het leven leefbaar maakt" , debiteerde mijn turnleraar luidskeels, nadat ik alweer een oeverloze reeks pompbewegingen had volbracht op de kleverige turnmatten

Kijk, meneer Guido - we zijn nu negen felbevochten jaren later. En kijk eens aan, u heeft verdorie gelijk

De afgelopen week leerde ik het werk van Philip Glass ietsje beter kennen. En ik kwam tot een soort voorlopige conclusie: de herhaling kan zich voordoen in huiveringwekkend aantal variaties, in tomeloze eenvoud. Hell, zulke variaties kent de Kamasutra niet. (f*ck die Kamasutra trouwens)

Bon, iets werkelijk "spannends" (ik bedoel: donderwolken, bliksemflitsen en stervende dinosaurussen die hun liefdesverdriet verklaren aan een volle maan) gebeurt niet echt in de muziek. Is het daarom armer aan details? Verdorie néén, details kunnen soms erg veel losmaken - net zoals de beelden van spitante meisjes in de lente zich een weg graven naar de onderbuik

Daarom hulde aan het detail, en de muziek van Philip Glass. En voor mezelf: méér letten op die details

avatar van FisherKing
Dit is repetitieve minimale muziek op zijn best en op zijn minst verslavend en je raakt ervan in trance (althans ik) 4.5*

Nou, dat klinkt veelbelovend! Ik zal deze onthouden. Als ik 'm tegenkom neem ik 'm mee.

avatar van citizen
Inderdaad...Mooi uitgevoerd. Hypnotiserende klanken.

thejazzscène
Ik heb een aantal nummers van deze cd. Ze verschenen in een 10 cds omvattende box "25 years Kronos Quartet". Dit is een box die muzikaal bij mij tot de bovenste plank rijkt. Werken gecomponeerd door Arvo Pärt, Ken Benshoof, Astor Piazzolla, Morton Feldman, Philip Glass, Henryk Gorecki, Alfred Schnitke en anderen worden hier uitgevoerd.

Kronos is een Quartet dat de muziek van de componisten goed weet te interpreteren en te brengen. Velen slagen daar niet in. Hier gaan virtuositeit van de muzikanten gepaard met emoties.
De nummers die ik van deze cd gehoord heb zijn meesterlijk.

Hedendaagse (moderne klassieke) muziek avant la lettre.

tangmaster
Sterk album van het Kronos Quartet die de muziek van Glass duidelijk in hun vingers hebben. Een aanrader voor elke Glass fan.

Stijn_Slayer
Prachtig strijkkwartet waar ik me de laatste tijd wat meer in verdiep. Ik weet niet of het aan de instrumenten of aan de opname ligt, maar de klankkleur is erg fraai. Toch is 70 minuten strijkkwartetten van Glass wat aan de lange kant. Daarvoor zijn ze net wat te voorspelbaar. Ik vind zijn vioolconcerten wat dat betreft beter.