Allison Moorer - Crows (2010)

Roots
Label: Rykodisc

1. Abalone Sky (3:37)
  2. Goodbye to the Ground (4:02)
  3. Just Another Fool (2:46)
  4. The Broken Girl [Album Version] (3:36)
  5. Should I Be Concerned (4:44)
  6. When You Wake Up Feeling Bad (2:40)
  7. Easy in the Summertime (4:12)
  8. The Stars & I (Mama's Song) (3:11)
  9. Still This Side of Gone (4:05)
  10. Like the Rain (3:46)
  11. Sorrow (Don't Come Around) (3:57)
  12. It's Gonna Feel Good (When It Stops Hurting) (3:34)
  13. Crows (3:57)
Opvallend dat deze cd wat lager beoordeeld wordt dan de meeste andere cd-s van Allison Moorer en ook nog niemand er iets bij heeft geschreven. Eerlijk gezegd kende ik deze zangers niet toen ik thuis kwam met een tas vol roots/folk/americana cd-s die op een platenbeurs fiks in de uitverkoop waren gegaan. Het verhaal achter deze zangeres is aangrijpend. Ze heeft in haar jeugd gezien dat haar vader haar moeder heeft vermoord en daarna de hand aan zich zelf sloeg. Zo iets zal altijd bij je blijven en regelmatig gaan de teksten over dit familiedrama. Het eerste nummer refereert ook aan dit familiedrama. Ze is een tijd getrouwd geweest met Steve Earle , maar dat huwelijk heeft ook geen stand gehouden. Haar zus is ook zamgeres, Shelby Lynne en samen hebben ze ook een plaat gemaakt met gedeeltelijk covers.
Voor veel fans van deze zangeres was Crows ongelooflijk wennen. Hier leek definitief afscheid genomen van de country en daar voor in de plaats meer americana en ook een wat meer poppy geluid. Wat verder nog opviel was dat de piano een veel belangrijker rol kreeg dan bij voorgaande platen en dat de country snik ook was verdwenen. Het is geproduceerd door R.S. Field, geen onbekende in het roots/country wereldje. Hij speelt ook geregeld gitaar en doet dat bijzonder goed. Het is een bijzonder krachtige cd, vind ik. De ballad waar de cd mee start is nog prachtig rustig, daarna komen 2 meer uptempo nummers. Should I Be concerned is bijzonder geladen en komt dicht in de buurt van 'te veel emotie' maar door de prachtige stem van Allison Moorer blijft het net aan de goede kant van de lijn. Aangezien ik geen andere platen van deze zangeres ken, heb ik geen vergelijkingsmateriaal. Johnny's Garden heeft een prachtige recensie, waar hij schrijft dat het lijkt of Allison Moorer mede door deze nieuw ingeslagen weg veel ruimte ervaart en optimaal daarvan profiteert. De productie is echt mooi. Ik vind het moeilijk om een goed oordeel te geven. Het pakt me nog niet helemaal, maar hoor in alles dat dit kwaliteit is. Laat ik maar starten met een 3,5. Wie weet na meerdere luisterbeurten dat het nog wat hoger wordt.

Corona heeft ook zijn prettige bijkomstigheden. Dan ga je vaker wandelen en pak je die oude Ipod weer eens. In de eerste meters gisteren scroll naar "Purchased" en stuit op 678 albums. Een klein vermogen! Ik begin gewoon bij de A en luister een tijdje naar Agents of Mercy. Lekker! Hierna volgt Allison Moorer met Crows. Oh, dat klinkt weer goed na al die tijd. Veel overeenkomsten met Ilse de Lange, maar zonder rauw randje. Zeker wel 3,5-4*. Dan begint nummer 5: Should I be concerned? Helemaal niet Allison, er is niets om je zorgen over te maken, tenminste, richting je luisteraars. Wat een song, wat een begeleiding en wat een zangeres! Gaat direct naar mijn Spotifylijst "the most bautiful songs ever", nu al nummer 404 van 29 uur muziek. Wat kan muziek toch mooi zijn!